Card image

Δεν πάει ο Jokic, δεν πάνε οι Nuggets

3 Νοεμβρίου 2019 18:47

Οι Nuggets πέρυσι τελείωσαν τη σεζόν αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για τη φετινή σεζόν. Έφτασαν ως τον δεύτερο γύρο των play-offs, έκαναν μια τρομερή σεζόν στη regular και γενικά, η επιλογή του να μην ενισχύσουν «τρελά» την ομάδα το καλοκαίρι μας έδειχνε έναν οργανισμό που ξέρει που βαδίζει. Ξέρει τις δυνατότητές του. Και κυρίως ξέρει ότι και φέτος μπορεί να μπει δυνατά. Από εκεί ακριβώς που το άφησε πέρυσι.

Η σεζόν ξεκίνησε, οι Nuggets ναι μεν έχουν ρεκόρ 4-2, αλλά το μπάσκετ που παίζουν είναι οριακά υποφερτό. Νίκες κόντρα σε ομάδες όπως οι Suns, οι Kings, οι Magic δεν είναι κάτι το τρομερό, τηρουμένων των αναλογιών και σκεπτόμενοι το που μας άφησαν πέρυσι οι Nuggets.

Εξάλλου, μετά το ματς με τους Pelicans, o κόουτς Malone το δήλωσε ξεκάθαρα, «Μη μου μιλάτε για πρωταθλήματα κι άλλες τέτοιες βλακείες. Έχουμε πολλά να διορθώσουμε». Και όντως. Έχουν.

Με τη «γλώσσα» των αριθμών

Στο ματς με τους Pelicans οι Denver δέχθηκαν 122 πόντους, οι 37 εξ αυτών ήταν από αντεπιθέσεις. Fast break points. Ήταν οι περισσότεροι πόντοι που δέχθηκαν σε αιφνιδιασμό οι Nuggets, από τον Γενάρη του 2016. «Είναι εξοργιστικό να τρως 37 πόντους σε αιφνιδιασμό», δηλώνει μετά το ματς ο Malone. «Ένα πράγμα χρειάζεται στην άμυνα για να μην δέχεσαι αιφνιδιασμούς. Προσπάθεια».

Και δεν έχει κι άδικο ο κόουτς των Nuggets. Οι «Σβόλοι» μπορεί να μετράνε ρεκόρ 4-2, αλλά η αμυντική τους λειτουργία είναι τόσο κακή, που η διαφορά πόντων που έχουν είναι η δεύτερη χειρότερη, ανάμεσα στις ομάδες που έχουν θετικό ρεκόρ νικών (τα πρωτεία ανήκουν στους Rockets, αλλά εκεί το πρόβλημα είναι αλλού). Για τον κόουτς Malone κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι η ομάδα του δεν μπαίνει με «δύναμη» στα παιχνίδια της. Οι Nuggets έχουν το τέταρτο χειρότερο ρεκόρ στη διαφορά πόντων για την πρώτη περίοδο των αγώνων τους. -23 πόντους είναι το point different στα παιχνίδια τους, μόνο Nets, Knicks και Warriors έχουν χειρότερη στατιστική.

Ένα στατιστικό που λέει πολλά και για τις δύο πλευρές του παρκέ, είναι το γεγονός ότι οι Nuggets έχουν το χειρότερο pace από τις 30 ομάδες του NBA. Μιλάμε για την πιο αργή ομάδα στο πρωτάθλημα. Και σε συνέχεια αυτού, κοιτάζουμε και λίγο την ταχύτητα με την οποία γυρνάει η μπάλα στην επίθεση.

Οι Nuggets πέρυσι ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα σε ασίστ (27.4) και σε παραγωγή πόντων από ασίστ (66.5), πίσω μόνο από τους Warriors. Επιπλέον, η καλή κυκλοφορία τους κατέτασσε πέρυσι στην ένατη θέση όσον αφορά τους πόντους (47.2) από καλές πάσες που σε δεύτερο χρόνο μετατρέπονταν σε ασίστ (potential assist). Μια στατιστική που φέτος έχει πέσει (ή τουλάχιστον προς ώρας), πάρα πολύ χαμηλά. Οι Nuggets με 21.2 ασίστ είναι στην 25η θέση, στο κομμάτι των potential assist είναι στην 26η θέση (με 34.7 πόντους) και στην 25η θέση στη στατιστική των πόντων (47.3) που έχουν έρθει από τελική πάσα. Συνοψίζοντάς τα αυτά σε ένα χαρακτηριστικό, οι Nuggets φέτος πασάρουν 279.2 φορές/παιχνίδι, ενώ πέρυσι είχαν 312.5 πάσες/παιχνίδι.

Το κεφάλαιο Jokic

Το πρόβλημα λοιπόν για τους Nuggets, δεδομένο, οπότε κάπου πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία του. Και κατά την άποψή μου, ο Nikola Jokic φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό που βλέπουμε από τους Nuggets στο παρκέ. Πέρυσι του πιστώθηκε το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας των Nuggets και για αυτό ο Σέρβος σέντερ επιλέχθηκε και στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Μοιραία φέτος θα αποτελέσει το πρώτο «θύμα» για σκληρή κριτική για την πορεία των Nuggets.

Το κακό για τον Jokic (προσωπική άποψη) ξεκινάει από το γεγονός ότι πήγε να παίξει με τη Σερβία στο Παγκόσμιο. Στα «μαχαίρια» με τον Τζορτζεβιτς παλαιότερα, σε ένα περιβάλλον πολύ αφιλόξενο για οποιονδήποτε αθλητή (μιλάω για την Κίνα), οπότε ήταν λάθος επιλογή. Και για τον Jokic αλλά και για αρκετούς παίχτες που τούτη τη στιγμή «χωλαίνουν» στις ομάδες τους, αλλά ας μην το ανοίξουμε το θέμα αυτό.

Το νούμερο 1 πρόβλημα που αντιμετώπισαν όλοι όσοι πήγαν να παίξουν στην Κίνα (και δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήσαμε μόνο στον Jokic) ήταν το ζήτημα της διατροφής. Η Κινέζικη κουζίνα δεν ενδείκνυται για αθλητισμό. Οι περισσότερες εθνικές πήγαν με δικούς τους μάγειρες και προκειμένου να αντέξουν την καταπόνηση οι αθλητές, «ο μακαρόνι πήγε σύννεφο». Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν όλοι στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις με περιττά κιλά.

Με αρκετά από αυτά γύρισε κι ο Jokic. O Σέρβος έφυγε για την Κίνα με το βάρος του στα 120 κιλά περίπου και όταν ξεκίνησε το training camp των Nuggets πριν περίπου ενάμιση μήνα, ήταν 129 κιλά. Έβλεπα το ματς κόντρα στους Pelicans και ο τρόπος με τον οποίο τον διέλυσε ο πιο ελαφρύς κι εμφανώς πιο αδυνατισμένος Okafor ήταν μνημειώδης.

«Τούτη τη στιγμή έχουμε παίχτες που δεν μας δείχνουν απολύτως τίποτα», δηλώνει ο Malone και τα «καρφιά» προφανώς αφορούν και τον Σέρβο.

Μάλιστα, ένας εκ των προπονητών της ομάδας, ο Felipe Eichenberger είχε ταξιδέψει ως το Sombor της Σερβίας προκειμένου να δώσει ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης στον Jokic, έτσι ώστε ο center των Nuggets να επανέλθει γρηγορότερα σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Δίχως αποτελέσματα.

«Υπάρχουν παίχτες που δεν βρίσκονται στην κατάσταση που θα έπρεπε. Δες το πρώτο ματς του Jokic στο Portland. Έπαιξε ελάχιστα στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο ήταν τρομερός. Έχουμε παίχτες που παίζουν σκληρά, αλλά γενικά δεν αποδίδουμε βάση των δυνατοτήτων μας. Ο Jokic είναι ο καλύτερός μας παίχτης. Όταν αυτός παίζει σε υψηλό επίπεδο, μας παρασύρει και τους υπόλοιπους», αναφέρει ο Malone.

Κι εδώ πλέον έρχεται το δίλημμα για τον Malone.

O Jokic δεδομένα δεν είναι αυτός που αφήσαμε πέρυσι τον Ιούνη. Ένας All-Star Center. Για αυτό κι οι Nuggets δεν είναι η ομάδα που αφήσαμε τον Ιούνη. Το usage percentage του (ένας δείκτης που αξιολογεί την λειτουργία ενός παίχτη μέσα στην ομάδα) προς ώρας βρίσκεται στο 23.9%, την ώρα που πέρυσι ήταν στο 27.1%.

Ο Malone προς το παρόν τον «παίζει» ως τον βασικό του all-star center (πλην του πρώτου ματς και του αγώνα με τους Pelicans όπου ο κόουτς έκανε αλλαγή όλους τους βασικούς του), αλλά ο Jokic είναι απογοητευτικός. Όλα τα νούμερα πεσμένα σε σχέση με πέρυσι.

Τον χρησιμοποιείς λιγότερο, χάνοντας αυτά που δεδομένα ξέρεις ότι μπορεί να προσφέρει, ρισκάροντας να δώσεις ταχύτητα και μια άλλη αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα και τον περιμένεις ωσότου επανέλθει σε αγωνιστικό ρυθμό;

Συνεχίζεις να τον χρησιμοποιείς 30+΄ παρά την κακή αγωνιστική του κατάσταση, με κίνδυνο να έρθουν και ήττες απέναντι σε πιο ανταγωνιστικές ομάδες;

Εσείς τι θα κάνατε;

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21