Card image

Η απερισκεψία του Collins, «δικάζει» τους Hawks

5 Νοεμβρίου 2019 23:23

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να απολογηθώ στους συμπαίκτες μου, στον οργανισμό των Hawks, στους φιλάθλους, στους συνεργάτες και στην κοινωνία της Atlanta για αυτή την κατάσταση. Καταλαβαίνω το αντίκτυπο που θα έχει αυτό σε ότι προσπαθούσαμε να πετύχουμε στην ομάδα αυτή τη σεζόν». Η δήλωση του Collins πριν λίγες ώρες, σχετικά με το ρεπορτάζ που αναφέρει ότι βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Λίγες εβδομάδες μόνο νωρίτερα, ο ίδιος παίχτης δήλωνε πως κάνει σκέψεις για το γεγονός ότι φέτος οι Hawks μπορεί να τα καταφέρουν να μπουν στα playoffs. Μάλιστα συσχέτιζε τη σκέψη αυτή με το γεγονός ότι το «νεανικό project» που δημιουργείται στους Hawks, ίσως έχει εξελιχθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο. Και μαντέψτε τι κατάφερε να πετύχει με την ενέργειά του αυτή…

Ο ίδιος βέβαια στην «απολογία» του αναφέρει ότι δεν γνώριζε, δεν ήξερε δεν, δεν, δεν, αλλά προσωπικά του πιστώνω το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για ότι κι αν δεν πετύχουν παρακάτω οι Hawks. Γιατί από κάθε άποψη, πιστεύω ότι αυτό που έκανε δεν ήταν απλά ανοησία. Ήταν ηλιθιότητα. Γιατί;

Τι προσφέρει ο Collins στους Hawks;

Ο Collins προς ώρας στο NBA «γράφει» 17 πόντους και εννιά ριμπάουντ ΜΟ (8.8), ενώ σουτάρει με το εξαιρετικό 47% από το τρίποντο. Επιπλέον, είχε δώσει στον Lloyd Pierce ένα απίστευτο «όπλο» στο κομμάτι του ότι είχε μάθει να συνεργάζεται με κλειστά μάτια με τον Young κι οι δύο τους μπορούσαν να «στήσουν» ένα PnR σε χρόνο dt. Κάτι που όπως όλα δείχνουν θα πρέπει ο Pierce να το στερηθεί για τα επόμενα 25 ματς. Όσον αφορά την προσφορά του στην άμυνα, το net rating των Hawks (ανά 100 κατοχές) είναι στο -8.2 με τον Collins εκτός παρκέ και στο -1.4 με αυτόν μέσα. Επιπλέον, το ρεκόρ των «γερακιών» πέρυσι μετατρέπεται από το 24-37 (39%) στο 5-16 (31%) εν τη απουσία του.

Διαχωρίζοντάς το λίγο περισσότερο, αξίζει να επισημάνουμε και τι προσέφερε πέρυσι ο Collins ως center στους Hawks και πως τα νούμερά του έχουν αλλάξει άρδην τις ισορροπίες της ομάδας και την ίδια την ομάδα, φέτος.

Πέρυσι οι Hawks έπαιξαν με τον Collins στη θέση «5», στο 13% των λεπτών που χρησιμοποιήθηκε. Επιθετικά σκόραραν 115.4 πόντους/100 κατοχές και το EFG της ομάδας ήταν στο 55.6%. Αμυντικά υπήρχαν θέματα, αφού οι Hawks δέχονταν 120.6 πόντους και το EFG των αντιπάλων ήταν στο 53.8%. Φυσικά ο center της ομάδας πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την κακή συμπεριφορά των Hawks στην άμυνα, αφού και τα προσωπικά του νούμερα σε «μπλοκ» και «κλεψίματα» ήταν πολύ χαμηλά. Αν με ρωτάτε, νομίζω ότι φταίει ξεκάθαρα το γεγονός ότι μοιραζόταν αρκετά τη θέση με τον Dedmon κι αυτός θεωρώ ότι ήταν κι ο λόγος που οι Hawks αποφάσισαν το καλοκαίρι να μην ανανεώσουν τον δεύτερο. Έδωσαν τα «κλειδιά» της ρακέτας στον Collins με σκοπό να εξελιχθεί άμεσα σε top center.

Κι όντως έγινε. Φέτος τα νούμερα αυτά άλλαξαν δραματικά (με τον Collins φυσικά παρόντα). Αρχικά, στα πέντε πρώτα ματς των Hawks, o χρόνος που αγωνίστηκε στη θέση «5», αυξήθηκε στο 31% (άρα λογίζεται ως ο βασικός center της ομάδας, μετά και τη φυγή του Dedmon). Η επιθετική συγκομιδή των Hawks είναι στους 114.7 πόντους (πάνω-κάτω στα ίδια με πέρυσι), αλλά αμυντικά τα «γεράκια» δέχονται 97.2 πόντους!!! Τα ίδια τα ατομικά νούμερα του Collins έχουν αυξηθεί. Από 0.6 μπλοκ και 0.4 κλεψίματα, στο 2 και 1 αντίστοιχα.

Με δύο λόγια οι Hawks χάνουν έναν από τους καλύτερούς τους παίχτες, με δική του υπαιτιότητα και μάλιστα θα λέγαμε ότι μπαίνει και «φρένο» στη διαδικασία rebuilding που επιχειρείται από πέρυσι στον οργανισμό της Atlanta. Κι όπως όλα έδειχναν το project δούλευε και πέρα από τις προσδοκίες του front office.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Αν η τιμωρία του Collins δε μειωθεί, τότε ο center από τη Utah θα επιστρέψει στη δράση στις 23 Δεκεμβρίου κόντρα στους Cavaliers. Ως τότε οι Hawks θα κληθούν να δώσουν 16 αγώνες κόντρα σε ομάδες που πέρυσι μπήκαν playoffs και στο πρόγραμμά τους δεν συνυπολογίζουμε ομάδες όπως οι Lakers, οι Suns, οι Timberwolves, που έχουν ξεκινήσει πολύ δυνατά φέτος. Οι Hawks μάλιστα ξεκινούν την Κυριακή ένα roadtrip στη Δύση, με αναμετρήσεις κόντρα σε Blazers, Lakers, Clippers (b2b) και γενικά έχουν έναν «βαρβάτο» Νοέμβρη μπροστά. Κι όλα αυτά δίχως τον Collins και τα στοιχεία που αυτός δίνει σε άμυνα και επίθεση.

«Όλος ο οργανισμός των Hawks είναι απογοητευμένος που ο Collins με τις πράξεις του τιμωρήθηκε», αναφέρει ο GM των «γερακιών», Travis Schlenk. «Πιστεύουμε στα «παιδιά» μας. Τους στηρίζουμε. Κι εγώ κι ο κόουτς Lloyd θα μιλήσουμε μαζί και τον στηρίζουμε. Θα τον περιμένουμε να επιστρέψει πιο δυνατός». Και προς τιμήν τους. Έτσι λειτουργεί το NBA. Αν ήμουν στη θέση τους ίσως έπραττα διαφορετικά.

Πλέον οι Hawks είναι αναγκασμένοι να κοιτάξουν τους επόμενους -σχεδόν- δύο μήνες δίχως τον Collins. Και να «ζήσουν» με την απερισκεψία του. Σίγουρα θα περάσει στο rotation ως βασικός πλέον ο Alex Len και θα πάρουν περισσότερα λεπτά συμμετοχής οι Fernando και Jones. Και οι τρεις μαζί βέβαια δεν δύναται να προσφέρουν αυτά που πήρε μαζί του στα «πιτς» ο Collins.

Όσον αφορά τον Collins…

Δίχως καν να είμαι Hawks fan εγώ «ξενέρωσα» με την βλακεία του. Όχι τόσο με τον Ayton (που κι αυτός στο ίδιο «τσουβάλι» μπαίνει), αλλά εδώ γιατί οι Hawks μου είναι αρκετά συμπαθείς, περισσότερο από τους Suns (όχι ότι δεν αγαπάμε τους “ήλιους” λόγω Chuq). Όπως συμπαθής μου είναι κι ο ίδιος ο Collins. Το δίδυμο με το Young και το μπάσκετ που παίζουν, μου θυμίζει -ας μου επιτραπεί να το πω- το δίδυμο Malone – Stockton. Και τώρα…

Ο Collins είναι αγαπητός σε όλο τον οργανισμό. Φίλαθλοι, front office, συμπαίχτες. Οι πάντες τον λατρεύουν. Ο ίδιος δηλώνει σε παλαιότερη συνέντευξή του «Θέλω να μείνω εδώ για όσο πάει. Έχουν κάνει ότι περνάει από το χέρι τους για να με καλοσωρίσουν. Ο οργανισμός, η πόλη. Όλοι. Θα ήθελα να μείνω ένας Hawk για όλη μου τη ζωή». Το καλοκαίρι θα υπογράψει (τουλάχιστον αυτό ισχύει βάση και τους συμβολαίου του) την max rookie extension.

Όπως όλα δείχνουν (ή τουλάχιστον αυτό απορρέει προς ώρας από το ρεπορτάζ των Hawks) το συμβάν που είχαμε δε θα επηρεάσει την ανανέωση αυτή. Σίγουρα πάντως θα τον φέρει προ των ευθυνών του και θα πρέπει να προσπαθήσει να μείνει ψηλά στη συνείδηση και στην εκτίμηση όλων στον οργανισμό. Και στο διάστημα που θα μείνει εκτός, αλλά και κατά την επιστροφή του και ως το καλοκαίρι.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21