Card image

To MVP Race από το 10 μέχρι το 1!

25 Νοεμβρίου 2019 12:28

ΓΡΑΦΕΙ Ο

Ο πρώτος μήνας δράσης στο ΝΒΑ συμπληρώθηκε οπότε σιγά – σιγά νομίζουμε ότι μπορεί να αρχίσει η γνωστή κουβέντα για τον MVP της σεζόν και το πως εξελίσσεται η μάχη. Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που μπορούν να αμφισβητήσουν τον περσινό πολυτιμότερο παίκτη της κανονικής περιόδου Γιάννη Αντετοκούνμπο; Μπορεί ο Τζέιμς Χάρντεν να επιστρέψει στον θρόνο που κάθισε το 2018; Πόσο μακριά μπορεί να πάει τους Mavericks ο θαυματουργός Λούκα Ντόντσιτς; Όλα αυτά φυσικά μέχρι να πει την τελευταία του λέξη ο κορυφαίος παίκτης της τελευταίας 15ετίας ΛεΜπρον Τζέιμς.

Για πάμε λοιπόν να μετρήσουμε αντίστροφα από το 10 μέχρι το 1 σημειώνοντας τα εξής: Για την MVP Race δεν παίζουν μονάχα ρόλο οι στατιστικές επιδόσεις ενός παίκτη αλλά μαζί η ηγετική ικανότητά του και φυσικά η παράλληλη πορεία της ομάδας του. Ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για MVP ένας παίκτης που η ομάδα του έχει αρνητικό ρεκόρ νικών και ας έβαζε… 50 πόντους σε κάθε ματς. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ενστάσεων με την υποσημείωση ότι η παρακάτω λίστα είναι καθαρά υποκειμενική.

Νο 10 – Κέμπα Ουόκερ (Boston Celtics)
21,1 πόντοι 4,6 ριμπάουντ 4,7 ασίστ 39% τρίποντα

Η μετάβαση από μία ομάδα που έχανε κάθε δεύτερη μέρα (Σάρλοτ) σε μία που είναι υποχρεωμένη λόγω φανέλας και ιστορίας να κάνει πρωταθλητισμό κάθε χρόνο είναι δύσκολη. Όμως ο Κέμπα μέχρι τώρα δείχνει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος. Σε μία ομάδα της οποίας η δύναμη είναι η περιφέρεια ηγείται υποδειγματικά. Μετά το νωθρό ξεκίνημα (12/40 σουτ στα δύο πρώτα ματς) έβαλε μπροστά τις μηχανές και με τρεις δικές του 30αρες οδήγησε τους Σέλτικς σε 10 σερί νίκες. Τελευταία που έχασε ξανά την ευστοχία του (ενώ τραυματίστηκε με τους Νάγκετς) οι Σέλτικς έκαναν τρεις μαζεμένες ήττες.

Νο 9 – Τζόελ Έμπιντ (Philadelphia Sixers)
22,8 πόντοι, 11,7 ριμπάουντ 3 ασίστ 1,4 τάπες

Θα μπορούσε και καλύτερα; Σίγουρα. Ο Τζόελ Εμπιντ είναι φτιαγμένος από εύθραυστα μεν αλλά εκλεκτά υλικά. Ο Καμερουνέζος σέντερ έχοντας φέτος δίπλα του στη ρακέτα τον βετεράνο Αλ Χόρφορντ έχει περισσότερους χώρους δράσης, επιδεικνύει σταθερότητα, είναι μακριά από τραυματισμούς (χτυπάμε ξύλο) και κρατάει τους Σίξερς στις πρώτες θέσεις της Ανατολής. Κάποιες φορές υπερβάλει με το τρίποντο, κάποιες κάνει υπερβολικά πολλά λάθη (2 φορές πάνω από 7) και φυσικά δεν έχει σταματήσει τις κόντρες με τελευταίο «θύμα» τον ΚΑΤ.

Νο 8 – Αντονι Ντέιβις (Los Angeles Lakers)
25,5 πόντοι 8,8 ριμπάουντ 3,6 ασίστ 3 τάπες 48,2% εντός πεδιάς

Ο ΛεΜπρον δεν προσπαθούσε αδίκως από πέρυσι να τον βάλει δίπλα του προκειμένου να διεκδικήσει το 4ο δαχτυλίδι στην καριέρα του. Ο «φρύδιας» μπήκε αμέσως στο πετσί του ρόλου και αν μη τι άλλο έχει ανεβάσει τουλάχιστον δύο επίπεδα τους Λέικερς σε σχέση με πέρυσι. Στην αρχή της σεζόν την είδε δει λίγο «Μπρον» (10/18 τρίποντα στα τρία πρώτα ματς) αλλά στη συνέχεια (8/32 στα επόμενα ματς…) περιορίστηκε στον ρόλο του ως αμυντικός κέρβερος (στα 13 από τα 15 ματς του είχε τουλάχιστον 2 τάπες) και μόνιμη απειλή στη ρακέτα. Μπορεί και καλύτερα πάντως, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Νο 7 – Νικόλα Γιόκιτς (Denver Nuggets)
17,3 πόντοι, 9,5 ριμπάουντ, 6,1 ασίστ

Με αυτό το νωθρό, το σχεδόν βαριεστημένο, το «γιατί με ταλαιπωρείτε νυχτιάτικα» ύφος έχει χτίσει όλη του την καριέρα. Ο Σέρβος σέντερ δεν έχει φτάσει -ακόμη- στα περσινά επίπεδα και κάτι μας λέει ότι απλά… βαριέται προς το παρόν. Είχε κάποια ματς που ήταν απλά διαδικαστικός. Είχε και άλλα (τα τρία triple double του ως τώρα) που έδειχνε σε όλους ότι είναι ο καλύτερος ποιντ-σέντερ της λίγκας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν έχει όρεξη και του κουμπώσει το ματς μπορεί να κάνει παπάδες. Ίσως δεν του αξίζει το Νο7 αλλά επειδή γουστάρω την κοιλιτσούμπα του δεν μπορώ να τον βάλω πιο πίσω.

Νο 6 – Πασκάλ Σιακάμ (Toronto Raptors)
25,7 πόντοι, 8,5 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ

No Kawhi, no problem. Ο Καμερουνέζος φόργουορντ μπήκε στη σεζόν με φόρα πρωταθλητή και με διάθεση να αποδείξει σε όλους ότι δεν ήταν μόνο ο «κλώνος» αυτός που έκανε πέρυσι τη διαφορά για τους Βόρειους. Έξι double double, ισάριθμα ματς με +30 πόντους, έχει εκτοξεύσει τους μέσους όρους του κατά σχεδόν 9 πόντους και 1,5 ριμπάουντ σε σχέση με πέρυσι! Τέρας αθλητικότητας, ικανότατος αμυντικός, φέτος έχει βάλει περισσότερο τρίποντο στο ρεπερτόριό του (βάζει 1,3 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι ανά αγώνα) και αν συνεχίσει έτσι θα ανέβει στη λίστα…

Νο 5 – Κουάι Λέοναρντ (Los Angeles Clippers)
25,6 πόντοι, 8,4 ριμπάουντ 5,5 ασίστ 2,3 κλεψίματα

Ότι οι Κλίπερς με αυτόν στο παρκέ θα άλλαζαν επίπεδο ήταν κάτι που δεν εξέπληξε κανέναν. Ο MVP των τελικών και απόλυτος κυρίαρχος της περσινής σεζόν μετέτρεψε με το καλημέρα τους… γείτονες των Λέικερς σε υποψήφιους πρωταθλητές. Τώρα μάλιστα που επέστρεψε στη δράση και ο Πολ Τζορτζ και με τον Sweet Lou οπλισμένο ανά πάσα στιγμή η ικανότητα των Κλιπς να κλείνουν τα ματς θα είναι τρομακτική. Παρότι πέρυσι οι Ράπτορς ήταν σχεδόν αποκλειστικά δική του ομάδα οι μέσοι όροι του δεν έχουν «πειραχθεί» (-1 πόντος, +1,3 ριμπάουντ, +2,2 ασίστ) απλά έχουν πέσει τα ποσοστά (-5,5% FG) λόγω του διαφορετικού στυλ μπάσκετ της ομάδας του Ρίβερς. Όταν συνηθίσει θα έρθει η έκρηξη…

Νο 4 – Τζέιμς Χάρντεν (Houston Rockets)
38,3 πόντοι 5,9 ριμπάουντ 7,8 ασίστ 1,7 κλεψίματα

Ο παίκτης που αγαπώ να μισώ. ΟΚ, είναι τεράστιος σκόρερ. Ο καλύτερος που υπάρχει στη λίγκα. Όμως ρε γαμώτο, αν είναι να χρειάζεται να πάρει 41 (σαρανταμία…) προσπάθειες για να βάλει 49 πόντους ας το αφήσουμε το θέμα για το αν είναι αυτός ο MVP. Ξεκίνησε τη σεζόν με ένα φορτηγό τούβλα (14/70 τρίποντα στα πέντε πρώτα ματς) αλλά στη συνέχεια έστρωσε. Οι μέσοι όροι του λίγο πολύ παραμένουν ίδιοι με πέρυσι (περισσότεροι πόντοι, λιγότερα ριμπάουντ και κλεψίματα, χειρότερα ποσοστά εντός πεδιάς) αλλά κάτι αυτή η υπερβολή στις προσπάθειες, κάτι η γκρίνια πως όλοι τον πολεμάνε, όλοι θέλουν το κακό τους αλλά εκείνος «δεν τους βλέπει» τον κάνει αντιπαθητικό.

Νο 3 – Λούκα Ντόντσιτς (Dallas Mavericks)
29,9 πόντοι, 10,4 ριμπάουντ, 9,7 ασίστ, 49,3% FG

Αν η «κούρσα» για τον MVP της σεζόν ήταν αποκλειστικά υπόθεση των στατιστικών ο πάλαι ποτέ wonder boy από τη Σλοβενία θα είχε πάρει ήδη το βραβείο στο σπίτι του. Βλέπετε, με μία λέξη ο διάδοχος του Νοβίτζκι στην ηγεσία των Μαβς κάνει «όργια». Κάνει παπάδες. Κάνει… Όσκαρ Ρόμπερτσον, και Ουέστμπρουκ (στην MVP σεζόν του) και Νοβίτζκι μαζί. Ήδη 8 triple double, ρεκόρ με το πιο γρήγορο 35+ πόντων triple double στην ιστορία. Έχει εκτοξεύσει τις επιδόσεις του σε σχέση με πέρυσι κατά σχεδόν 9 πόντους, 2,5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, +7% εντός πεδιάς. Τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη τον έχει καπαρώσει αλλά αν οι Μαβς αρχίσουν να ανεβαίνουν και στην κατάταξη τότε η κυριαρχία του Giannis θα αμφισβητηθεί.

Νο 2 – ΛεΜπρον Τζέιμς (Los Angeles Lakers)
25,2 πόντοι 7,6 ριμπάουντ 10,8 ασίστ 48,9% FG

ΛεΜπρον αγόρι μου κούλαρε λιγάκι. Είναι ακόμη αρχή της σεζόν. Αν είναι στα 15 πρώτα ματς να έχεις 5 double double και 4 τριαντάρες όταν ζεσταθείς τι θα κάνεις; Ο «βασιλιάς» νιώθοντας λόγω της παρουσίας του Ντέιβις στη ρακέτα σιγουριά και αυτοπεποίθηση, θυμίζει όσον αφορά στην ηγετική ικανότητά του την πρώτη θητεία του στους Καβς. Στα 35 του πλέον παίζει καθαρός «άσος» (αν και οι περισσότεροι στην… ηλικία του προτιμούν λιγότερες ευθύνες και τρέξιμο, δείγμα του ότι παραμένει ξεχωριστός), μοιράζει παιχνίδι έχοντας δίπλα του και δεινούς σουτέρ (Γκριν, Κούζμα κ.α.), δεν υπερβάλει στις προσπάθειες (με ελάχιστες εξαιρέσεις και προκαλεί τρόμο με τους Λέικερς να καλπάζουν. Και να σκεφτεί κανείς ότι σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερος έως τώρα μόνο στις ασίστ. Που να ανεβάσει κι άλλο τα νούμερά του.

Νο 1 – Γιάννης Αντετοκούνμπο (Milwaukee Bucks)
29,9 πόντοι 13,9 ριμπάουντ 6,4 ασίστ 1,6 κλεψίματα 1,4 τάπες 56,4% FG

Δεκαέξι αγώνες στη σεζόν ισάριθμα double-double. Κάτι που μόνο τέσσερις παίκτες έχουν πετύχει στην ιστορία. Ήδη δύο triple double (το ένα στην πρεμιέρα κόντρα στον Χάρντεν και την παρέα του), σταδιακή αλλά σημαντική βελτίωση στο τρίποντο (ξεκίνησε τη σεζόν με 4/23 στα 7 πρώτα ματς, στα επόμενα 9 όμως έχει 17/49), σταθερά ποσοστά εντός πεδιάς πάνω από το 55% χώρια κάτι κλεψίματα, κάτι τάπες, κάτι… πόστερ στους αντιπάλους. Ναι, ναι, ξέρω, σουτάρει με 60% στις βολές και έχει σχεδόν σταθερά μία airball βολή σε κάθε αγώνα. Είναι θέμα ψυχολογίας και μόνο. Σε σχέση με την περσινή MVP χρονιά του έχει +2,2 πόντους, -1,4 ριμπάουντ, +0,5 ασίστ αλλά -13% στις βολές. Που θα πάει θα το φτιάξει και αυτό και θα τους καταπιεί όλους.

Tip: Ο «Greek Freak», δείγμα του ότι είναι και ο πιο θεαματικός παίκτης στη λίγκα, παραμένει και φέτος κορυφαίος «dunker» στο ΝΒΑ αφού έως τώρα μετράει 50 καρφώματα έναντι 45 του Ντέιβις, 42 του Καπελά, 41 του Πάρκερ και 40 του Γκομπέρ.

Τιμητική αναφορά*: Ντομάντας Σαμπόνις (Ιντιάνα), Αντρέ Ντράμοντ (Ντιτρόιτ), Μπράντλεϊ Μπίελ (Ουάσιγκτον), Καρλ-Άντονι Τάουνς (Μινεσότα), Μπράντον Ίνγκραμ (Νιου Ορλίνς), Κάιρι Ίρβινγκ (Μπρούκλιν)

*Αφορά παίκτες που για διάφορους λόγους δεν «χώρεσαν» στη 10αδα (κυρίως λόγω της μέτριας πορείας της ομάδας τους) αλλά που είναι υποψήφιοι να μπουν σε ένα μήνα όταν θα επιστρέψουμε για την MVP Race.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21