Card image

Ο Porzingis δεν είναι το ίδιο καλός; Μάλιστα…

9 Δεκεμβρίου 2019 00:43

Αφορμή για το σημερινό άρθρο στάθηκε μια κουβέντα που είχα με φίλο (δύο για την ακρίβεια), για το πόσο μέτριος είναι φέτος o Porzingis. Τον οποίο Λετονό έχω σε μεγάλη εκτίμηση και σίγουρα φέτος, με δεδομένο ότι έχει πάρει max συμβόλαιο το καλοκαίρι, τον περίμενα σε επίπεδα Superstar. Τουναντίον παίζει ως ρολίστας (πολυτελείας, με βάση το συμβόλαιό του) και μάλλον δεν ήταν σωστή η κίνηση του Cuban το καλοκαίρι να…

ΟΧΙ! Ο Porzingis παίζει έτσι όπως παίζει, γιατί έτσι θέλουν οι Mavericks να παίζει και μάλιστα το κάνει πάρα πολύ καλά. Κι έπειτα από μια μίνι ανάλυση κι «ανάγνωση» του τι πράττει ο «Unicorn» στο παρκέ, μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό, θα έλεγα με σιγουριά ότι και λίγα πήρε…

Ας συμφωνήσουμε ότι είναι άλλος από τον Porzingis της Νέας Υόρκης…

Ο Porzingis στη Νέα Υόρκη, ήταν ο «go to guy» της ομάδας. Ήταν ο άνθρωπος που θα έπαιρνε όλες τις προσπάθειες όταν η μπάλα «έκαιγε». Το ρεπερτόριο στο παιχνίδι του είχε σουτ. Πολλά σουτ. Από παντού. Αρκετό post-up παιχνίδι, mid-range σουτ και τρίποντα. Πολλά τρίποντα. Ήταν ένας 7th-footer με μοναδικό στόχο το σκοράρισμα. Λογικό κι επόμενο να σκοράρει κοντά στους 30+ πόντους στις καλές του βραδιές και να μετράει 18.1 πόντους στη δεύτερη σεζόν και 22.7 στην τρίτη, με το FG% να είναι στο 45 και 44 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Φέτος βλέπουμε έναν παίχτη ο οποίος δεν παίρνει τις ίδιες προσπάθειες (για την ακρίβεια εκτελεί περίπου τέσσερα σουτ λιγότερα σε σχέση με την περσινή του χρονιά στους Knicks). Προσπαθεί να αποβάλλει εντελώς το Mid-range σουτ και τα μακρινά post-up, κινήσεις που είχε κι έκανε κατ΄ εξακολούθηση στους Knicks. Αντιθέτως βλέπουμε ότι προσπαθεί να ανοίγει χώρους στην επίθεση των Mavericks, ενώ το ρεπερτόριο του έχει πλέον το PnR. Κάτι που ουδέποτε έκανε στους Knicks. Γιατί αυτή η αλλαγή; Γιατί αυτό θέλει ο Carlisle από αυτόν.

“Δεν βλέπεις τι κάνει ο Luka. Αυτά που κάνει είναι απίστευτα”

«Δεν είναι εύκολο», αναφέρει σε μια συνέντευξή του. «Προσπαθώ να παίξω στην άμυνα όπως χρειάζεται το σύστημα να παίξω. Το γνώριζα ότι θα ήταν αυτό το στυλ παιχνιδιού που θα ακολουθούσαμε κι ότι θα έπρεπε να κάνω αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα στο παιχνίδι μου, προκειμένου να κερδίσουμε. Αν με ρώταγες παλιότερα, θα σου έλεγα ότι δεν πιστεύω ότι θα δουλέψει αυτό. Τώρα όμως ξέρω ότι πάνω σε αυτό πρέπει να “χτίσουμε”. Κάποιες βραδιές παίρνω περισσότερες προσπάθειες, κάποιες άλλες όχι. Ο Luka προσπαθεί όσο μπορεί αν μου δώσει προσπάθειες. Αλλά τις περισσότερες βραδιές δίνουμε την μπάλα στον Doncic και τον αφήνουμε να κάνει ότι γουστάρει. Δεν βλέπεις τι κάνει; Αυτά που κάνει είναι απίστευτα».

Στο Dallas δεν έχει άγχος

Έχει αλλάξει άρδην κι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα «άσχημα» παιχνίδια του πλέον. Όπως κι ο ίδιος αναφέρει. Μετά το παιχνίδι με τους Suns, στις 29/11, όπου σκόραρε μόλις δύο πόντους, πήγε στα αποδυτήρια κι όλοι του έδιναν συγχαρητήρια. Κι ο ίδιος ήταν χαρούμενος. Παρά τους δύο πόντους του, μέτρησε 13 ριμπάουντ και τρία μπλοκ. Ο ίδιος ο Cuban του είπε, «Είχε την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία του NBA, για παίχτης που σκόραρε μόλις δύο πόντους σε ένα ματς». Δήλωση στη φιλοσοφία της ομάδας, ότι ο Porzingis στο Dallas δεν χρειάζεται να έχει άγχος, επειδή θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο ηγέτης και το franchise προϊόν, πάνω στο οποίο θα «χτίσουν».

Μια αντίστοιχη βραδιά στη Νέα Υόρκη θα είχε «άπειρη» γιούχα από το κοινό του MSG και θα ήταν λόγος να βγουν οι εφημερίδες της Νέας Υόρκης την επόμενη ημέρα και να γράψουν για το πόσο λάθος έκαναν οι Knicks που επέλεξαν έναν Λετονό παίχτη για να «χτίσουν» πάνω του την επόμενη ημέρα της ομάδας. Τα media της Νέας Υόρκης είναι έτοιμα να σε «ξεσκίσουν». Στο Dallas δεν υπάρχει αυτό.

Ο ηγέτης είναι άλλος

Και φυσικά, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο Porzingis έχει περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο Dallas έχουν επιλέξει ποιος θα είναι ο άνθρωπος πάνω στον οποίο θα «δομήσουν» την επόμενη μέρα του οργανισμού. Ο Luka Doncic ήρθε και από τον πρώτο μήνα παρουσίας του στο παρκέ, έδειξε και με το παραπάνω ότι πρόκειται για έναν χαρισματικό ηγέτη (πλέον), που ήδη από τη δεύτερη σεζόν του είναι στη συζήτηση για το βραβείο του MVP της regular season.

Οι Mavericks με βάση αυτό δόμησαν και θα στελεχώσουν και παρακάτω το ρόστερ τους. Ο Porzingis ήταν ένας ακόμα πολύ καλός παίχτης που έπρεπε να έρθει (όπως οι ήδη υπάρχοντες) για να δώσουν αυτό που χρειάζεται ο Doncic προκειμένου να εξελίξει το project. Έπρεπε να πάρει max; Ο Cuban θεώρησε πως έπρεπε. Ερχόμενος στο Dallas πέρυσι το Φλεβάρη, ήταν ένας παίχτης star, έστω στην πολύ αδύναμη ομάδα της Νέας Υόρκης και το καλοκαίρι έμενε ελεύθερος. Δεν ήταν σίγουρο ότι θα υπογράψει στους Mavericks. Carlisle και Cuban όμως τον ήθελαν. Πιστεύετε ότι αν δεν του έδιναν max θα έμενε; Δε θα έβρισκε αυτά τα 158Μ σε κάποια άλλη ομάδα;

O Cuban στα χαρακτηριστικά του «Unicorn» βρήκε τον παίχτη που θα αποτελέσει το alter ego του Doncic και θα μπορέσει να φτιάξει ένα αχτύπητο δίδυμο ψηλού-κοντού. Συν τοις άλλοις, η δουλειά που «έριξε» ο Porzingis το καλοκαίρι για να βελτιώσει το κορμί του, δείχνει ότι οι Mavericks πίστεψαν ότι ο Λετονός μπορεί να γίνει ένας rim protector, ή τουλάχιστον ένας ικανός αμυντικός στη ρακέτα. Τα νούμερα όσον αφορά τα ριμπάουντ του, είναι σχεδόν δύο πάνω από το ΜΟ καριέρας.

Και στην τελική, δεν είναι και τόσο κακός…

Για το κλείσιμο άφησα το κομμάτι της στατιστικής. Με δεδομένο ότι έχει ρίξει κατά πολύ τις προσπάθειές του στο σουτ, βλέπουμε έναν παίχτη που σκοράρει 16.6 πόντους/αγώνα. Δηλαδή, έναν πόντο μόλις κάτω από τα στατιστικά καριέρας. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι παραμένει το ίδιο δυνατός στα μπλοκ, κι έχει ανεβάσει τα νούμερά του στα ριμπάουντ, μάλλον δεν είναι και τόσο κακός. Όσο αναφέρεται και φαίνεται πως είναι στην εισαγωγή.

Εξάλλου, κι ο ίδιος δηλώνει, «Κερδίζουμε; Κερδίζουμε. Δηλαδή τι να κάνω; Να ζητάω την μπάλα περισσότερο; Να παίρνω περισσότερες προσπάθειες; Ο Doncic παίζει τρομερό μπάσκετ. Το ξέρω ότι δεν παίρνω τις προσπάθειες που συνήθιζα. Άλλο brand, άλλο μπάσκετ και κερδίζουμε. Σίγουρα ξέρω ότι μπορώ να κάνω περισσότερα, αλλά όσο είμαι εδώ θα συνεχίσω να παίζω και να δουλεύω όπως πρέπει να το κάνω κι όπως πρέπει να γίνεται εδώ».

Μεγάλε Kristaps Porzingis, ανέβηκες λίγο ακόμα παραπάνω στην εκτίμησή μου και σίγουρα δεν είσαι το ίδιο καλός. Είσαι ακόμα καλύτερος…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21