Card image

Ο LeBron δεν είναι -πλέον- MVP

21 Δεκεμβρίου 2019 21:20

Αφού μπήκατε στο άρθρο, παρόλο που με βρίσατε, θα κάνω την εξής δήλωση για να συνεχίσετε τώρα την ανάγνωση. «Ο LeBron James είναι το πιο κοντινό υπάρχει στον Michael Jordan κι ο μόνος που μπορεί να κοιτάξει το Legacy του MJ στα «μάτια» και να το αμφισβητήσει. Επιπροσθέτως, ο καλύτερος παίχτης στον κόσμο, σίγουρα από το 1998 κι έπειτα». Κι αφού σβήσαμε κάθε αμφιβολία για το αν είμαι hater ή -προφανώς- ΟΧΙ, πάμε στο άρθρο.

Τι λογίζω εγώ ως MVP

Κάθε άνθρωπος έχει στο κεφάλι του κάποια στάνταρ, όταν πρόκειται να αξιολογήσει κάποιον ή κάτι. Όσον αφορά λοιπόν το ποιος παίχτης θεωρείται MVP, σίγουρα δεν κοιτάζω μόνο τα στατιστικά. Ναι, βάση στατιστικών, ο LeBron James δικαίως μπαίνει στην κουβέντα για το MVP και πολύ πιθανόν να είναι και το πρώτο φαβορί. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Για μένα όχι.

Θεωρώ περισσότερο MVP των Luka Doncic, που δεδομένα έχει κάποιες «ατέλειες», όσον αφορά την άμυνά του σε σχέση με τον «Βασιλιά». Σίγουρα, MVP στα «μάτια» μου είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παρόλο που δημιουργικά φέτος δεν κινείται στα «επίπεδα» του James. Ούτε καν στα δικά του περσινά στάνταρ δεν είναι ο Γιάννης. Ακόμα κι ο Jimmy Butler πιστεύω ότι πρέπει να μπει στη συζήτηση για το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη κι ας υπολείπεται σχεδόν σε όλα τα νούμερα, του «King».

Εννοείται ότι οι παραπάνω που ανέφερα, «γράφουν» εξαιρετικά νούμερα τη φετινή σεζόν. Τι κοινό έχουν, σε αντιπαράθεση με τον LeBron James; Δεν έχουν δίπλα τους κανέναν Anthony Davis, παρόλα αυτά καταφέρνουν και να είναι σε top επίπεδο, σταθερά και να έχουν και τις ομάδες τους στις πρώτες θέσεις των περιφερειών τους. Οπότε λοιπόν, σίγουρα εκτός από τα νούμερα ενός παίχτη, πρέπει να κοιτάμε το τι καταφέρνει ο συγκεκριμένος στην ομάδα την οποία βρίσκεται και με πόση βοήθεια.

Ο Doncic πέραν του Porzingis, που έχει έναν σαφώς πιο περιορισμένο ρόλο σε σχέση με αυτόν του σταρ στη Νέα Υόρκη, «γράφει» ΜΟ triple-double και κουβαλάει μόνος του τους Mavericks. Ο Γιάννης είναι ίσως πιο μόνος σε σχέση με τον Doncic κι οι Bucks έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο NBA. Ο δε Butler παίζει πλάι σε τέσσερις παίχτες που είναι κάτω των 24 ετών!! Και τους έχει δεύτερους στην Ανατολή!

Τα νούμερα δε λένε πάντα την αλήθεια

Στο ματς των Lakers με τους Bucks, ο James πραγματοποίησε ακόμα ένα triple-double. Ένα triple-double όμως που δεν αποτυπώνει καθόλου τη μέτρια εικόνα την οποία είχε ο LeBron στο ματς.

Ασίστ που για να γίνουν ασίστ, οι συμπαίχτες του «έφτυσαν» αίμα για να μπει το καλάθι και ριμπάουντ που ήρθαν από block-out προκειμένου ο LeBron να πετύχει το triple-double. Ακριβώς ίδια εικόνα, δύο ματς πιο πίσω, στην αναμέτρηση με τους Heat. Εκεί όπου οι Lakers κέρδισαν κι ο LeBron έχασε το triple-double για μια ασίστ. Είχε και πάλι δηλαδή μια γεμάτη, βάση αριθμών, στατιστική📊. Όμως και πάλι για μένα, δεν ήταν ο καλύτερος παίχτης του παρκέ. Εν πολλοίς (κι ίσως εδώ το κατανοήσουν οι περισσότεροι) τα triple-double του LeBron φέτος, θυμίζουν αρκετά τα triple-double του κυρίου που τρεις σεζόν τώρα τερματίσει με triple-double ΜΟ, αλλά κανείς δεν το θυμάται.

Και φυσικά, υπάρχει ο αντίλογος. «Μόνο που οι Thunder του Westbrook ήταν εκτός τετράδας κι οι Lakers είναι πρώτοι στη Δύση». Συμφωνώ, αλλά εδώ έρχεται και το τελευταίο μέρος της κουβέντας μας. Οι Lakers φέτος είναι εκεί που είναι, γιατί η επιτυχία τους έχει ένα όνομα. Κι αυτό δεν είναι ο LeBron James.

Το κεφάλαιο Davis

Και πάμε τώρα και στον πραγματικό MVP των φετινών Lakers.

Fact one. Ίδια νούμερα με τα φετινά «έγραφε» πέρυσι ο LeBron κι οι Lakers τερμάτισαν 10οι. Τι άλλαξε «δραματικά» σε σχέση με φέτος; Ακριβώς! Ο ερχομός του Davis. Και δεν είναι μόνο τα νούμερα που γράφει ο «φρύδιας» σε άμυνα κι επίθεση. Πέρα από το αγωνιστικό, έφτιαξε τη διάθεση του James για να αποδίδει ο δεύτερος πολύ καλύτερα στο παρκέ.

Fact two. Παρακολουθώντας αρκετά ματς των Lakers δε, βλέπω ότι o Davis είναι πολύ καλύτερος (και στα νούμερα, πλην ασίστ) από τον James, ενώ έχει το μεγάλο ατού του να αποδίδει πολύ πιο βελτιωμένα και στην άμυνα. Στο παιχνίδι με τους Bucks ήταν αυτός που επωμίστηκε το δύσκολο έργο του μαρκαρίσματος του Αντετοκούνμπο, στις περισσότερες κατοχές. Οπότε μιλάμε για έναν παίχτη που δεν έχει πρόβλημα να αποδώσει το ίδιο καλά και στην επίθεση, σπαταλώντας τρομερή ενέργεια και στην άμυνα. Κάτι που για τον LeBron, σε αρκετά παιχνίδια το πράττουν άλλοι.

Fact three. Με τον James στο παρκέ και τον Davis στον πάγκο, οι Howard, McGee, Bradley (όταν είναι παρών), Green, Caruso, θα επωμιστούν το να απαλλάξουν τον James από το «σκληρό» -πλέον για αυτόν- καθήκον της άμυνας. Στο μέτρο του δυνατού πάντα. Όταν όμως συμβαίνει το ανάποδο (και πάλι έχω εικόνα το χθεσινό παιχνίδι των Lakers), o Davis δεν έχει κανένα πρόβλημα να δράσει εξίσου ικανά και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Αντί επιλόγου

Ο James πιθανώς να έπρεπε να παίρνει κάθε χρόνο το βραβείο του MVP. Τουλάχιστον στα χρόνια του στους Cavaliers. Ξαναλέω, για μένα είναι ο μόνος που κοιτάζει στα μάτια τον Jordan. Πλέον όμως νομίζω ότι δεν έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, πλην των «απόλυτων τιμών» που είναι οι αριθμοί μιας στατιστικής, για να λογίζεται ως ο πολυτιμότερος παίχτης του πρωταθλήματος. Οι Lakers, με βάση την βαθμολογική τους κατάσταση, δεδομένα πρέπει να έχουν έναν παίχτη στην κουβέντα για τον MVP του πρωταθλήματος. Αλλά για μένα, αυτός δεν είναι ο LeBron James.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21