Card image

Ο αδίστακτος δικηγόρος που «εκτόξευσε» το ΝΒΑ

6 Ιανουαρίου 2020 14:21

Ο Ντέιβιντ Στερν είχε κερδίσει σχεδόν όλες τις μεγάλες μάχες στη ζωή του. Από την πρώτη όταν ως δικηγόρος της νομικής εταιρείας που εκπροσωπούσε το ΝΒΑ, μισό αιώνα (και βάλε) πριν είχε σχεδόν κερδίσει μια χαμένη υπόθεση κόντρα στον Όσκαρ Ρόμπερτσον, αυτή κόντρα στη ΔΟΕ για την είσοδο των επαγγελματιών παικτών του ΝΒΑ στα Ολυμπιακά τουρνουά μπάσκετ μέχρι και την πιο δύσκολη, να πείσει τους Κινέζους να αφήσουν τον σημαντικότερο παίκτη που έβγαλε ποτέ το μπάσκετ της χώρας Γιάο Μινγκ να πάει στους Houston Rockets εκτοξεύοντας έτσι τη δημοσιότητα του ΝΒΑ σε όλο τον πλανήτη.

Μία μάχη όμως, την τελευταία, δεν μπόρεσε να την κερδίσει. Το βαρύ εγκεφαλικό το οποίο υπέστη στις 12 Δεκεμβρίου οδήγησε σε μία άνιση μάχη την οποία και έχασε την πρώτη μέρα του 2020, μιας χρονιάς που με το θάνατο του «αιώνιου» κομισάριου του ΝΒΑ ξεκινάει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για το μπάσκετ.

Ο οραματιστής, ο πρωτοπόρος, ο καινοτόμος, ο πιο σκληρός διαπραγματευτής στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικά 77 ετών σκορπώντας θλίψη σε όλο τον κόσμο του μπάσκετ. Και οι λόγοι; Πολύ περισσότεροι από το ότι διατέλεσε για τρεις δεκαετίες (από το 1984 έως το 2014) το απόλυτο αφεντικό στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο.

Εκτόξευσε το μπάσκετ

Ήταν μεν τυχερός γιατί ανέλαβε αντί του Λάρι Ο’ Μπράιαν (του οποίου ήταν «δεξί χέρι» από το 1978 και τον «τίμησε» όταν ανέλαβε κομισάριος μετονομάζοντας το τρόπαιο του πρωταθλητή σε “Larry O Brien Trophy”) σε μία εποχή που το μπάσκετ ετοιμαζόταν να εκτιναχθεί. Η παρουσία Μάτζικ-Μπερντ και η αντιπαλότητα Λέικερς-Σέλτικς ήταν το άρμα, η κοινή παρουσία σούπερ σταρ όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Τζον Στόκτον, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ και ο Χακίμ Ολάζουον στο πρώτο του ντραφτ, αυτό του 1984 ήταν η κηροζίνη για το όχημα ενώ ο ίδιος ανέλαβε οδηγός και εκτόξευσε το μπάσκετ σε επίπεδα που κανείς μέχρι τότε δεν φανταζόταν.

Dream Team και οι αγορές που άνοιξαν

Μία από τις πρώτες και πιο σημαντικές κινήσεις του που «προκάλεσε» και την εκτίναξη του ενδιαφέροντος παγκοσμίως για το ΝΒΑ ήταν οι ασφυκτικές πιέσεις στη ΔΟΕ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη να επιτρέψει τη συμμετοχή των επαγγελματιών παικτών του ΝΒΑ που μέχρι τότε έμοιαζαν με απαγορευμένος καρπός. Το «ναι» της ΔΟΕ έφερε τη δημιουργία της πρώτης (και μοναδικής…) Dream Team στην ιστορία (με Τζόρνταν, Μάτζικ, Μπερντ, Μπάρκλεϊ, Πίπεν και σία…) και από εκεί και πέρα όλα έγιναν πιο εύκολα για το «σχέδιο» του εβραϊκής καταγωγής κομισάριου. Το ΝΒΑ μπήκε σε όλα τα σπίτια, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες αφού το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Ο Στερν παράλληλα άνοιξε και άλλες αγορές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών αφού επί των ημερών του έξι ομάδες άλλαξαν πόλη (οι Κλίπερς από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες, οι Κινγκς στο Σακραμέντο, οι Νετς στο Μπρούκλιν, οι Χόρνετς στη Σάρλοτ, οι Σόνικς στην Οκλαχόμα αν και οι περισσότεροι δεν… συγχώρεσαν την τελευταία κίνηση) ενώ δημιουργήθηκαν και επτά νέες ομάδες σε πόλεις των ΗΠΑ (Σάρλοτ, Μινεσότα, Μαιάμι, Ορλάντο, Νιου Ορλίνς) και δύο στον Καναδά (Βανκούβερ, Τορόντο).

Η κίνηση, δε, που επέτρεψε στο ΝΒΑ να υπερπολλαπλασιάσει τα έσοδά του ήταν όταν πίεσε και εν τέλη έπεισε τους κινέζους αξιωματούχους το 2002 να επιτρέψουν στον Γιάο Μινγκ να ενταχθεί στο δυναμικό των Χιούστον Ρόκετς που τον είχαν επιλέξει στο Νο1 του ντραφτ και να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία όλων των σπορ της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο που αγωνίστηκε επαγγελματικά μακριά από την πατρίδα του. Περιττό φυσικά να πούμε ότι εκείνη η κίνηση απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και για πολλά πολλά χρόνια «ανοίγοντας» την κορυφαία μέχρι και σήμερα «αγορά» του πλανήτη.

Η συνάντηση του NBA με την Ευρώπη

Επί των ημερών του «συναντήθηκαν» μέσω των McDonalds Open οι κόσμοι του ΝΒΑ και του ευρωπαϊκού μπάσκετ το 1987 και για τα επόμενα δέκα χρόνια, με δική του απόφαση άνοιξαν γραφεία του ΝΒΑ σε 12 πόλεις όλου του κόσμου και καταστήματα με είδη του ΝΒΑ σε πάνω από 80 χώρες, οι αγώνες του ΝΒΑ μεταδίδονται πλέον σε πάνω από 200 χώρες και σε 50 διαφορετικές διαλέκτους, αυτός εμπνεύστηκε τη δημιουργία του γυναικείου ΝΒΑ (WNBA), αυτός οραματίστηκε και εφάρμοσε μπροστά από την εποχή του την εξάπλωση του ΝΒΑ μέσω του διαδικτύου και την μετάδοση αγώνων μέσα από ειδική πλατφόρμα συνδρομητών ενώ παράλληλα εμπνεύστηκε προγράμματα όπως το ΝΒΑ Cares, επέβαλε (και δικαιώθηκε) dress code στους παίκτες πριν τους αγώνες και σε τελική ανάλυση πήρε το ΝΒΑ από 3ο σε δημοτικότητα άθλημα στις ΗΠΑ πίσω από NFL, MLB και NHL και το έκανε οριακά 2ο πίσω από το παραδοσιακό αμέρικαν φούτμπολ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Kurt Badenhausen του Forbes, όταν ο Στερν ανέλαβε τα ηνία του ΝΒΑ το 1984 η συνολική αξία των -τότε- 23 ομάδων υπολογιζόταν περίπου στα 400 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περί τα 17,4 εκατομμύρια δολάρια κάθε ομάδα. Όταν αποχώρησε, 30 χρόνια αργότερα, η αντίστοιχη αξία των 30 ομάδων ξεπερνούσε τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια «αξίας» κάθε ομάδας σε μέσο όρο! Προσθέστε, δε, ότι το 1984 το ΝΒΑ μεταδιδόταν ζωντανά σε μόλις δύο χώρες σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ και Καναδά) ενώ εν έτη 2020 αγώνες μεταδίδονται ζωντανά σε πάνω από 150 χώρες!

«Για 22 χρόνια είχα το προνόμιο να παρακολουθώ από θέση δίπλα στο γήπεδο τον οραματιστή και καινοτόμο φίλο μου Ντέιβιντ Στερν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο νυν κομισάριος και διάδοχος του θανόντα Άνταμ Σίλβερ ενώ ανακοινώσεις και δηλώσεις εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη τους για τον χαμό του Στερν εξέδωσαν ομάδες του ΝΒΑ, εκατοντάδες πρώην και νυν παίκτες, ομοσπονδίες μπάσκετ και λίγκες από όλο τον κόσμο, δείγμα της επιρροής που είχε ο κορυφαίος κομισάριος όλων των εποχών όχι μόνο στο ΝΒΑ αλλά στο παγκόσμιο μπάσκετ γενικότερα.

Αντί επιλόγου μία όχι και τόσο γνωστή ιστορία που αποκάλυψε ο μοναδικός Adrian Wojnarowski του ESPN για να καταδείξει το πόσο σκληρός και… αδίστακτος ήταν ορισμένες φορές ο Στερν προκειμένου να πάρει αυτό που ήθελε. Πριν το τζάμπολ του All Star Game του 2011 και με τις πληροφορίες να θέλουν τους παίκτες έτοιμους να τραβήξουν στα άκρα το σχοινί και να προκαλέσουν lock out με αφορμή τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ενόψει της σεζόν 2011-12 ο Στερν “μπούκαρε” στα αποδυτήρια όπου ήταν μαζεμένοι όλοι οι παίκτες και χωρίς άλλο πρόλογο γύρισε και τους είπε για να τους… πείσει να βάλουν νερό στο κρασί τους. “Ξέρω που είναι “θαμμένοι” πολλοί παίκτες του ΝΒΑ γιατί εγώ έχω “θάψει” πάρα πολλούς από αυτούς”…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21