Card image

Πείτε μου λίγο για την άμυνα που δεν ξέρουν να παίζουν στο ΝΒΑ, που θέλω να δω κάτι

7 Οκτωβρίου 2020 15:55

Το ματς δεν το είδα live, λόγω κάποιων πρωινών υποχρεώσεων, οπότε, δίχως να μάθω αποτελέσματα, δίχως να μπω σε social media, δίχως να πάρω δηλαδή μια “γεύση” του τι έγινε χθες, έκατσα και το είδα τώρα σαν… live. Οι Lakers έκαναν το 3-1 στη σειρά, και πλέον μένει ένα ματς να ολοκληρωθεί η δουλειά. Νομίζω ότι το περίμενα, ο Vogel επέλεξε έναν τρόπο πολύ απλό για να “χτυπήσει” το ανελέητο Man2man του Spoelstra, απλά κυκλοφορώντας τη μπάλα πολύ περισσότερο και ψάχνοντας φυσικά τα μις ματς μετά τις αλλαγές ή το ελεύθερο σουτ μετά τα ντουμπλαρίσματα.

Το παρόν blog βέβαια δεν γράφεται γιατί θέλω να αναλύσω περισσότερο αυτό που τόσο απλά αποτυπώνει κι αναλύει, παρακολουθώντας κάποιος το ματς, αλλά για να ρωτήσω όλους εκείνους που κατά καιρούς “κατακεραυνώνουν” το ΝΒΑ, λέγοντας με γδούπο τις περισσότερες φορές “Τι να δω ρε φίλε. 10 ντοπαρισμένους να τρέχουν πάνω κάτω και να βαράνε τρίποντα και τα σκορ να λήγουν 150-140. Αφού στο ΝΒΑ δεν έχουν τακτική και δεν ξέρουν άμυνα“. Για όλους εσάς λοιπόν, μπορείτε να κάτσετε όμορφα κι ωραία να παρακολουθήσετε τον χθεσινό αγώνα σε επανάληψη (και για τους μη έχοντας Replay TV ή League Pass, σε stream θα καταφέρουν να το βρουν), όχι μόνο για να δείτε πως παίζεται η άμυνα, αλλά για να δείτε και πως παίζεται η επίθεση, όταν ο αντίπαλος παίζει άμυνα.

Δεν γίνεται να μην παίξουν καλύτερη άμυνα, μπασκετμπολίστες τέτοιου επιπέδου

Ξεκινώντας λοιπόν από το προφανές, για το αν οι Αμερικάνοι είναι οι καλύτεροι παίχτες στον κόσμο, τουλάχιστον στο κορυφαίο επίπεδο είναι κάτι λίγο πολύ γνωστό. Ακόμα και τώρα, που η Ευρώπη κι ο υπόλοιπος κόσμος έχουν μπει για τα καλά στον κόσμο του ΝΒΑ, αν σας ρωτήσω τους 10 κορυφαίους εν ενεργεία παίχτες στο ΝΒΑ, πιθανώς στο Νο1 θα είναι ο LeBron κι από τη 10άδα δε θα λείψουν οι Harden, Durant, Davis, Lillard, Leonard, Curry και πάει λέγοντας. Οι Αμερικάνοι όμως, που είναι οι κορυφαίοι παίχτες στον κόσμο, δεν είναι ικανοί, μόνο επειδή μπορούν να βάζουν πολλά καλάθια. Οι Αμερικάνοι είναι οι κορυφαίοι παίχτες στον κόσμο, γιατί είναι κορυφαίοι σε ότι κι αν κάνουν στο παρκέ.

Ακόμα και το πιο απλό παράδειγμα του James Harden να σας φέρω, ενός παίχτη που τρολάρεται μονίμως για το γεγονός ότι μόνο σουτάρει και δεν παίζει ποτέ άμυνα, αν δείτε τα νούμερα του Harden σε συνθήκη άμυνα και ειδικά φέτος, θα αναρωτιέστε γιατί ο Harden δεν πήρε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς. Ναι, οκ! Υπερβολικό, όμως αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.

Οπότε, όταν οι κορυφαίοι παίχτες του μπάσκετ, θα αποφασίσουν να παίξουν άμυνα, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουν στο ίδιο τοπ επίπεδο που κάνουν και όλα τα υπόλοιπα. Να είστε σίγουροι για αυτό. Και σκεφτείτε το ακόμα πιο απλά. Αν αυτοί οι “ντοπαρισμένοι αθλητές” που είναι όντως τέρατα της φύσης, αποφασίσουν να τρέξουν και να σε παίξουν man2man, δεν έχεις ελπίδα!!! Τόσο απλά!

Δεν υπάρχει τακτική

Μια δεύτερη ανακρίβεια που αποτυπώνεται, από τους θιασώτες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ (κυρίως) έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει τακτική. Κι ως εκ τούτου, οι ομάδες παίζουν όπως να ναι στην επίθεση και -για να φτάσουμε και στο θέμα μας- δεν ξέρουν να παίζουν άμυνα. Ναι! Προφανώς. Υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν καλούς προπονητές. Υπάρχουν ομάδες που έχουν προπονητές που στο “σχολείο” δεν έμαθαν την τέχνη της άμυνα κι είναι θιασώτες του επιθετικού και μόνο μπάσκετ. Υπάρχουν όμως και προπονητές όπως ο Spoelstra ή o Steve Kerr, που εισαγάγουν καινοτομίες. Η άμυνα του smallball που έπαιξε ο Steve Kerr με τους Warriors ήταν τόσο τέλεια, που κάποια στιγμή κατάφερε άπαντες να σκεφτούμε, “Ρε φίλε, ναι βάζουν 120, όμως κοίτα που πίσω τρώνε 95“.

Οι άμυνες που έπαιξε ο Spoelstra σε αυτά τα playoffs με τους Heat, είναι για σεμινάριο. Κι αν όχι οι άμυνες, ο τρόπος που προσέγγισε αμυντικά την κάθε ομάδα. Άλλο παιχνίδι με Bucks, άλλο με Celtics, άλλο με Lakers. Ο τύπος έχει “πετάξει” στο παρκέ του Orlando 10 (οκ, πάλι υπερβολή) διαφορετικές τακτικές άμυνας. Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί προπονητές στην Ευρώπη, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Αμερική.

Και φτάνοντας στο χθεσινό ματς

Χθες λοιπόν, ήταν μια ωδή στο αμυντικό παιχνίδι, σε συνδυασμό όμως με την απίστευτη απλότητα που παίζουν (ή έτσι το κάνουν να φαίνεται) το μπάσκετ στην Αμερική. Υπήρξαν φάσεις στο ματς που μέτρησα τρεις και τέσσερις αλλαγές σε μαρκαρίσματα, που μέτρησα δύο και τρία διαφορετικά ντουμπλαρίσματα και παράλληλα η μπάλα στην επίθεση του αντιπάλου να κινείται με κινηματογραφική ταχύτητα πριν καταλήξει σε ελεύθερο σουτ ή πριν καταλήξει σε παίχτη που έχει κόψει στη ρακέτα.

Χθες, τόσο οι Heat, όσο κι οι Lakers δεν παρέδωσαν σεμινάριο αμυντικού παιχνιδιού απλά. Έδειξαν πως μπορεί να παιχτεί μπάσκετ υψηλού επιπέδου και στις δύο πλευρές του παρκέ ταυτόχρονα. Και πως, παρά το γεγονός ότι δύο ομάδες θα δείξουν τόσο μεγάλη προσήλωση στην άμυνα, επιθετικά μπορούν να κάνουν 200+ πόντους. Γιατί, αγαπητοί λάτρεις τους Ευρωπαϊκού μπάσκετ, όταν δύο ομάδες στην Ευρώπη αποφασίσουν να παίξουν την υψηλού επιπέδου άμυνα που παίζουν, στην επίθεση τα ματάκια μας θέλουν κολλύρια για να παρακολουθήσουμε ένα ματς.

Είναι πολύ καλύτεροι αθλητές, αυτοί που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και για αυτό όταν αποφασίσουν να τα δώσουν όλα, το θέαμα που θα παρακολουθήσουμε θα είναι τρία με τέσσερα επίπεδα πιο πάνω. Και σε άμυνα και σε επίθεση. Οπότε, την επόμενη φορά που θα αποφασίσει κάποιος να μας πει για την άμυνα που δεν παίζουν στο ΝΒΑ, ας βάλει ξανά σε επανάληψη τον χθεσινό τελικό, για να δει τελικά πως παίζεται η άμυνα στο μπάσκετ και πως αντιδρά σε αντίστοιχα υψηλό επίπεδο κι η επίθεση.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21