Card image

«Αστέρες» του NBA και η NBPA καταδικάζουν την απόφαση για τον Σάρβερ

5 Σεπτεμβρίου 2022 21:07

Η απόφαση του NBA να επιβάλει πρόστιμο και να αποκλείσει τον ιδιοκτήτη των Φοίνιξ Σανς, Ρόμπερτ Σάρβερ, αλλά να μην τον τιμωρήσει για τις καταγγελίες ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων από τους μεγαλύτερους «αστέρες» του πρωταθλήματος, αλλά και της ένωσης παικτών.

Ο φόργουορντ των Λος Άντζελες Λέικερς, ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο γκαρντ των Σανς, Κρις Πολ και η εκτελεστική διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Παικτών Μπάσκετ (NBPA), Ταμίκα Τρεμάλιο, έκαναν γνωστή την αντίθεσή τους στην απόφαση για τον Σάρβερ.

Μια ημέρα νωρίτερα, το NBA δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μακράς έρευνας για ανάρμοστη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας υπό τον Σάρβερ. Διαπιστώθηκε ότι ο Σάρβερ χρησιμοποίησε την «λέξη Ν (σ.σ. νέγρος)» τουλάχιστον πέντε φορές, εκτός από την σεξουαλική παρενόχληση, τις ύβρεις και τις φωνές κατά των εργαζομένων.

Και κατά συνέπεια, το πρωτάθλημα επέβαλε στον Σάρβερ πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων και αναστολή από το να διευθύνει την ομάδα για ένα χρόνο.

Ο Τζέιμς απάντησε την Τετάρτη στο Twitter: «Διάβασα τις ιστορίες του Σάρβερ. Πρέπει να είμαι ειλικρινής… Το πρωτάθλημα σίγουρα έκανε λάθος. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί. Διαβάστε τις ιστορίες και αποφασίστε μόνοι σας. Το είπα πριν και θα το ξαναπώ, δεν υπάρχει θέση σε αυτό το πρωτάθλημα για τέτοιου είδους συμπεριφορά. Λατρεύω αυτό το πρωτάθλημα και σέβομαι βαθιά την ηγεσία μας. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό.
Δεν υπάρχει χώρος για μισογυνισμό, σεξισμό και ρατσισμό σε κανέναν χώρο εργασίας. Δεν έχει σημασία αν είστε ιδιοκτήτης της ομάδας ή παίζετε για την ομάδα. Θεωρούμε το πρωτάθλημα ως παράδειγμα των αξιών μας και αυτό δεν είναι».

Ο Πολ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Όπως πολλοί άλλοι, εξέτασα την έκθεση. Ήμουν και είμαι τρομοκρατημένος και απογοητευμένος από αυτά που διάβασα. Αυτή η συμπεριφορά ειδικά προς τις γυναίκες είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί.
Είμαι της άποψης ότι οι κυρώσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν πραγματικά αυτό που όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ήταν η φρικτή συμπεριφορά. Η καρδιά μου είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν».

Η Τρεμάλιο εξέδωσε μια δήλωση που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι αναφερόμενες ενέργειες και συμπεριφορά του κ. Σάρβερ είναι φρικτές και δεν έχουν θέση στο άθλημά μας ή σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας.
Επιπλέον, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η αξιοθρήνητη συμπεριφορά του κ. Σάρβερ, ήλθε στο φως μόλις τον Νοέμβριο του 2021. Στην πραγματικότητα, η έκθεση ανέφερε τη μακρά ιστορία ανάρμοστης συμπεριφοράς του κ. Σάρβερ, συμπεριλαμβανομένης της φυλετικής και έμφυλης αναισθησίας, του μισογυνισμού και της παρενόχλησης. Όλα τα ζητήματα που οδήγησαν σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον για πάνω από μια δεκαετία.
Έχω κάνει γνωστή τη θέση μου στον κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ, σχετικά με τις σκέψεις μου για την έκταση της τιμωρίας και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κ. Σάρβερ δεν πρέπει ποτέ ξανά να κατέχει θέση στο πρωτάθλημα μας».

Ο Σίλβερ υπερασπίσθηκε την απόφαση της λίγκας την Τετάρτη, λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη. Αλλά πιστεύω ότι το αντιμετωπίσαμε με δίκαιο τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των περιστάσεων, όχι μόνο αυτούς τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, αλλά και τα 18 χρόνια κατά τα οποία ο κύριος Σάρβερ ήταν ιδιοκτήτης των Σανς και των Μέρκιουρι (του WNBA)».
Σχετικά με τις συγκρίσεις μεταξύ της υπόθεσης Σάρβερ και του Ντόναλντ Στέρλινγκ, τον οποίο η λίγκα εξανάγκασε να αποχωρήσει από τη θέση του ιδιοκτήτη των Λος Άντζελες Κλίπερς το 2014, ο Σίλβερ είπε: «Αυτό που είδαμε στην περίπτωση του Ντόναλντ Στέρλινγκ ήταν κραυγαλέα ρατσιστική συμπεριφορά που απευθύνεται σε μια επιλεγμένη ομάδα. Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι υπάρχει στην καρδιά ή στο μυαλό κάποιου, ακούσαμε αυτά τα λόγια, και στην συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα του γραφείου του πρωταθλήματος όπως και η μαρτυρία του κ. Στέρλινγκ για τις πράξεις του.
Στην περίπτωση του Ρόμπερτ Σάρβερ, θα έλεγα, πρώτα απ’ όλα, εξετάζουμε το σύνολο των περιστάσεων σε μια περίοδο 18 ετών κατά την οποία ήταν ιδιοκτήτης αυτών των ομάδων. Και τελικά, πήραμε μια απόφαση, πήρα μια απόφαση, ότι στις συνθήκες υπό τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει αυτές τις εκφράσεις και αυτή τη συμπεριφορά ενώ, όπως είπα δεν δικαιολογείτο, δεν είναι αρκετά ισχυρές (για να αξίζει μια ισόβια απαγόρευση). Είναι πέρα από χλωμό να χρησιμοποιείς τέτοιες εκφράσεις και να συμπεριφέρεσαι έτσι, αλλά ότι ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που είδαμε σε εκείνη την προηγούμενη περίπτωση».

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεπόρτερ Σακραμέντο: «Κατά 90% στους Κινγκς ο Βεζένκοφ»!

02/05/23

Ρεπόρτερ Σακραμέντο: «Κατά 90% στους Κινγκς ο Βεζένκοφ»!

Οι πληροφορίες εδώ και καιρό φέρνουν τον Σάσα Βεζένκοφ με το ένα πόδι στο Σακραμέντο,…

02/05/23

Τέλος ο Κοκόσκοφ από τους Νετς

02/05/23

Τέλος ο Κοκόσκοφ από τους Νετς

Παρελθόν από το τεχνικό επιτελείο των Νετς αποτελεί ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ μαζί με τους Τιάγκο…

02/05/23

Γκριν: «Έχασα πολύ σεβασμό για τον Σαμπόνις»

01/05/23

Γκριν: «Έχασα πολύ σεβασμό για τον Σαμπόνις»

Ο Ντρέιμοντ Γκριν σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην απόφαση του Ντομάντας Σαμπόνις να μην δώσει…

01/05/23

Κάρι: «Είναι ξεχωριστό να ξέρεις ότι θα παίξεις με τον Λεμπρόν»

01/05/23

Κάρι: «Είναι ξεχωριστό να ξέρεις ότι θα παίξεις με τον Λεμπρόν»

Ο Στεφ Κάρι μετά την επικράτηση των Ουόριορς κόντρα στους Κινγκς και την πρόκριση στην…

01/05/23

Χόλιντεϊ: «Σκέφτομαι να αποσυρθώ όταν τελειώσει το συμβόλαιό μου»

01/05/23

Χόλιντεϊ: «Σκέφτομαι να αποσυρθώ όταν τελειώσει το συμβόλαιό μου»

Ο Τζρου Χόλιντεϊ αποκάλυψε τις σκέψεις που κάνει για απόσυρση από την ενεργό δράση, μόλις…

01/05/23

Σκέψεις απόσυρσης από τον Χόλιντεϊ

30/04/23

Σκέψεις απόσυρσης από τον Χόλιντεϊ

Ο Τζρου Χόλιντεϊ εξετάζει όλα τα πλάνα για το μέλλον του, με την σκέψη απόσυρσης…

30/04/23

Πρόβλημα στους Νικς, εκτός για το Game 1 με Χιτ ο Ραντλ

30/04/23

Πρόβλημα στους Νικς, εκτός για το Game 1 με Χιτ ο Ραντλ

Χωρίς το βαρύ πυροβολικό τους θα παραταχθούν οι Νιου Γιορκ Νικς στο Game 1 κόντρα…

30/04/23