Card image

O “μύθος” του Chamberlain…

2 Μαρτίου 2020 17:26

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Ήταν 2 Μαρτίου του 1962…

Οι 4.124 θεατές που βρέθηκαν στο Hershey Sports Arena στο Hershey της Pennsylvania πιθανόν δεν θα το περίμεναν. Εδώ δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος ο Wilt. Το γήπεδο ήταν μισοάδειο, ενδεικτικό της φήμης που ΔΕΝ είχε το ΝΒΑ τα -πολλά- πρώτα χρόνια της ζωής του. Μάλιστα, σε εκείνο το ματς των Knicks με τους Warriors, δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη. Ούτε καν ραδιοφωνική, πέραν της τέταρτης περιόδου. Είπαμε, το NBA δεν αναγνωριζόταν καν ως ένα από τα Major Αθλήματα της Αμερικής.

Φυσικά το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Wilt Chamberlain, που ήδη από τα δύο πρώτα χρόνια της παρουσίας του στο ΝΒΑ έκανε πράγματα και θαύματα. Τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Πόντοι, ριμπάουντ. Μπλοκς. Κι αν μην καταγράφονταν ακόμα. Από μαρτυρίες αναφέρεται ότι ο Chamberlain μοίραζε 20 και 30 τάπες σε κάθε παιχνίδι. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές. Το βράδυ όμως της δεύτερης μέρας του Μαρτίου του 1962 μνημονεύεται για κάτι άλλο. Ένα βράδυ το οποίο οι Elgin Baylor και Bill Russell είχαν προβλέψει.

Δεν έγινε κάτι. Ο τύπος κάποια στιγμή θα βάλει και 100 πόντους σε ένα ματς

Όταν ρώτησαν τον Baylor πως αισθάνεται, μετά την 8η Δεκεμβρίου του 1961, στο ματς όπου οι Warriors αντιμετώπιζαν τους Lakers κι ο Chamberlain έσπασε το ρεκόρ των 71 πόντων του Baylor σκοράροντας 78, ο Baylor είπε, “Δεν έγινε κάτι. Ο τύπος κάποια στιγμή θα βάλει και 100 πόντους σε ένα ματς“. Ούτε καν τρεις μήνες δεν πέρασαν για να τον επιβεβαιώσει ο Wilt. O δε Russell έλεγε, “Έχει το μέγεθος, στη δύναμη και την αντοχή να σκοράρει κάποια στιγμή 100 πόντους σε ένα παιχνίδι“, με αφορμή ένα ματς στο high school όπου ο Russell “έγραψε” 90, μην παίζοντας όμως όλο το ματς. Η “Philadelphia Inquirer” τότε είχε γράψει, “Ο Chamberlain θα είχε σκοράρει 100 αν είναι παίξει και στα 32 λεπτά”.

Ας δώσουμε την μπάλα στον Dip. Να δούμε πόσους θα βάλει

Τη σεζόν λοιπόν 1961-62 ο McGuire είχε αποφασίσει ότι ο Chamberlain θα παίξει σε όλα τα ματς και χωρίς να βγει αλλαγή. Και κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε και κόντρα στους Knicks εκείνο το βράδυ. Όπως σε κάθε βράδυ ήταν “ζεστός”. Κάτι τα καλάθια, κάτι οι βολές, που όλως παραδόξως εκείνο το βράδυ έμπαιναν (ο Wilt ήταν τραγικός σε ποσοστά ευστοχίας στις βολές, εκείνο το βράδυ ξεκίνησε όμως με 9/9), o Chamberlain πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, έχοντας σκοράρει 41 πόντους (79-68 μπροστά οι Warriors). “Έχοντας σκοράρει και 30 και 35 πόντους σε ένα ημίχρονο, οι 41 μου φάνηκαν φυσιολογικοί ανέφερε“. Παρόλα αυτά, ο συμπαίχτης του, Guy Rodgers στα αποδυτήρια είπε στους συμπαίχτες του, “Ας δώσουμε την μπάλα στον Dip. Να δούμε πόσους θα βάλει“. Ο κόουτς McGuire συμφώνησε κι οι δύο ομάδες βγήκαν για το δεύτερο ημίχρονο.

Κι η τακτική του Rodgers φαίνεται πως έπιασε τόπο. 50. 60. 70. Ο Chamberlain ήταν ασταμάτητος. Στο τέλος της τρίτης περιόδους είχε 69 πόντους. Όπως δήλωσε μετά το ματς ο Budd, δεν γινόταν να τον σταματήσεις. Κι ο Chamberlain μπαίνοντας στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, ήξερε ότι μπροστά του έχει να σπάσει ακόμα μερικά ρεκόρ.

Δώστε την στον Wilt. Δώστε την στον Wilt“.

Με 7:51 ακόμα στο ρολόι, ο Chamberlain έσπαγε το δικό του απόλυτο ρεκόρ του NBA, σκοράροντας 79 πόντους. Όμως πλέον και το κοινό είχε μπει στο παιχνίδι. To “Give it to Wilt! Give it to Wilt!” ήταν αυτό που ακούγονταν πλέον από τους 4.000 και κάτι φιλάθλους της Hershey Sports Arena. Ο Chamberlain πάντως, φτάνοντας στους 80 έλεγε ότι δεν αντέχει άλλο. Εξάλλου, 80 πόντους κανείς δεν έχει σκοράρει. Οι συμπαίχτες του όμως, από μαρτυρία του Al Attles ήθελαν ο Chamberlain να πιάσει πλέον τους 100. “Του δίναμε την μπάλα γιατί όλοι θέλαμε να πιάσει το ρεκόρ“.

Παρόλα αυτά οι Knicks δεν ήθελαν να πάρουν μέρος στη γιορτή. Ξεκίνησαν να κάνουν φάουλ στους παίχτες των Warriors. Σε όλους πλην του Chamberlain. Σπαταλούσαν το 24άρι των επιθέσεων, προκειμένου να λιγοστέψουν τις επιθέσεις των πολεμιστών. Όμως ο κόουτς McGuire είχε μπει κι αυτός για τα καλά στο παιχνίδι. Έδωσε εντολή να γίνονται αμέσως φάουλ στους παίχτες των Knicks, ούτως ώστε να παίρνουν την μπάλα στη συνέχεια οι Warriors και να την δίνουν αμέσως στον Chamberlain.

90, 94, 96, 98…

Με λιγότερο από ένα λεπτό στο ρολόι επιτίθενται. Η μπάλα γυρίζει. φτάνει στον Chamberlain. Κι αφού χάνει δύο φορές, εύκολα καλάθια, με 46΄΄ στο ρολόι, την παίρνει κάτω από το καλάθι και την καρφώνει. 100…

Φίλαθλοι θα μπουν στο γήπεδο να αγγίζουν τον άνθρωπο που “έγραψε” ένα μπασκετικό έπος. Ήταν τέτοιος ο χαμός που ακολούθησε που για πολλά χρόνια δεν είχε εξακριβωθεί αν τελικά το παιχνίδι τελείωσε. Ακόμα και τώρα δηλαδή, από μαρτυρίες, συνεντεύξεις και με βάση τη ραδιοφωνική μετάδοση βγαίνει το συμπέρασμα ότι εν τέλει το παιχνίδι τελείωσε. Χωρίς όμως ξαναλέμε να υπάρχει κάποιο ντοκουμέντο.

Εκείνο το βράδυ ο Chamberlain μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας του NBA. Με ένα ρεκόρ που πιθανώς πότε δε θα σπάσει ποτέ. Δεν ήταν φυσικά το μόνο. Ο Chamberlain εκείνο το βράδυ είχε τον μεγαλύτερο αριθμό εύστοχων βολών που έχουν καταγραφεί σε ένα ματς. Μέτρησε 59 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, τους περισσότερους πόντους που έχει σκοράρει παίχτης σε ένα ημίχρονο. Σημείωσε 36 σουτ εντός πεδιάς, τα περισσότερα σε ένα ματς για παίχτη του NBA. Ρεκόρ και τα 22 εύστοχα εντός πεδιάς σε ένα ημίχρονο.

Σαν σήμερα λοιπόν αγαπητοί NBAholics μας, ο Wilt Chamberlain, ίσως ο πιο dominant παίχτης που πάτησε ποτέ στα παρκέ του NBA, “γράφει” το απόλυτο ρεκόρ πόντων στην ιστορία του αθλήματος. Ένα ρεκόρ που θα μνημονεύεται για πάντα… Θρύλος…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21