Card image

Sam Bowie: Ο παίκτης που επιλέχθηκε στο draft πριν τον Michael Jordan! (vids)

17 Μαρτίου 2020 09:59

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

O Sam Bowie είναι ένας παίκτης που έχει σκοράρει περισσότερους από 5000 πόντους στην δεκαετή καριέρα του στο ΝΒΑ, ενώ τη season 1991-1992 είχε 15 πόντους και 8 ριμπάουντ ανά αγώνα με τη φανέλα των New Jersey Nets. Δεν είναι αριθμοί επιπέδου All Star, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια αξιοπρεπή καριέρα, ειδικά από την στιγμή που έπαιζε σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές περιόδους στην ιστορία του ΝΒΑ. Παρ’όλα αυτά, ο Sam Bowie, έχει μείνει στην ιστορία ως το πιο αποτυχημένο draft pick όλων των εποχών!

Ο λόγος; Ο Sam Bowie επιλέχθηκε στο νούμερο 2 του draft του 1984 από τους Portland Trail Blazers, αμέσως μετά τον Hakeem Olajuwon και πριν τον σπουδαιότερο όλων των εποχών, Michael Jordan! Ποιος ήταν, όμως, ο Sam Bowie, που έπεισε το front office των Blazers να αγνοήσει τον Michael Jordan και πώς εξηγείται η στάση του Portland; Το NBAholics έχει τις απαντήσεις!

Ένας γυάλινος γίγαντας!

Ο Bowie γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1961 στην Pennsylvania και το 1979 θεωρούταν το κορυφαίο high school prospect της χώρας, μπροστά από παίκτες όπως οι James Worthy, Dominique Wilkins και Isiah Thomas, καθώς στην τελευταία του χρονιά πριν αρχίσει την κολεγιακή του καριέρα είχε 28 πόντους και 18 ριμπάουντ ανά αγώνα!

Όλα έδειχναν ότι είχε όλα τα προσόντα να γίνει ένας κυρίαρχος center στο κολεγιακό πρωτάθλημα και έτσι πήρε την υποτροφία στο Kentucky, όπου μόλις στην δεύτερη χρονιά του, είχε 17.5 πόντους και 9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο 1981 θεωρούταν ένας από τους καλύτερους center του NCAA και λαμβάνοντας υπόψιν τα εντυπωσιακά φυσικά του προσόντα (έβλεπε τον κόσμο από τα 216 εκατοστά).

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που άρχισαν οι τραυματισμοί. Κατά την προσγείωσή του από ένα κάρφωμα, ο Bowie υπέστη κάταγμα στην αριστερή του κνήμη και ουσιαστικά έχασε δύο αγωνιστικές χρονιές. Όταν επέστρεψε, τη season 1983-1984, είχε χάσει τη… φόρα του, έχοντας πάντως 10.5 πόντους και 9 ριμπάουντ ανά αγώνα, αριθμοί που τον έφεραν στην 2η καλύτερη ομάδα του NCAA.

Draft 1984:  Το σκεπτικό του Blazers και το ψέμα του Bowie

Μπορεί στις μέρες μας η θέση του center να έχει υποτιμηθεί, καθώς το small ball και οι ψηλοί που σουτάρουν από την περιφέρεια έχουν γίνει… must, ωστόσο στα 80’s, όλες οι ομάδες που ήθελαν να χτίσουν κάτι καλό ξεκινούσαν από τη θέση του center. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1979, όταν οι Los Angeles Lakers επέλεξαν στο νούμερο 1 τον Magic Johnson, χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια και να φτάσει το 1996, για να γίνει και πάλι νούμερο 1 ένας guard, o Allen Iverson!

Βάσει των παραπάνω, μοιάζει φυσιολογικό ότι οι Houston Rockets επέλεξαν στο νούμερο 1 του draft του 1984 τον Hakeem Olajuwon (έναν από τους κορυφαίους center όλων των εποχών) και δικαιολογείται εν μέρει η απόφαση των Blazers να επιλέξουν τον Sam Bowie, ειδικά αν σκεφτούμε ότι έναν χρόνο νωρίτερα είχαν επιλέξει τον Clyde Drexler, έναν shooting guard που εκείνη την στιγμή και για τα επόμενα 4-5 χρόνια συγκρινόταν στα ίσα με τον Michael Jordan. Μερικά χρόνια μετά το draft του 1984, άλλωστε, ένα μέλος του frontcourt των Blazers υποστήριξε ότι ακόμα κι αν δεν επέλεγαν τον Bowie στο «2», θα έστρεφαν την προσοχή τους στον Charles Barkley, ο οποίος επιλέχθηκε στο νούμερο 5 από τους Philadelphia Sixers.

Υπάρχει όμως, μία ακόμα παράμετρος που άλλαξε την ροή της ιστορίας του ΝΒΑ και οδήγησε τους Blazers στο να πάρουν αυτή τη λανθασμένη απόφαση. Είμαστε στο 1984, και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες για τις ιατρικές εξετάσεις δεν έχουν καμία σχέση με όσα γνωρίζουμε σήμερα. Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του ESPN, “Going Big”, ο Bowie μίλησε για το πώς εξέτασαν οι Blazers το ταλαιπωρημένο αριστερό του πόδι πριν τον επιλέξουν στο draft: «Θυμάμαι ότι πήραν ένα μικρό σφυρί και με χτύπησαν στο σημείο που είχα τραυματιστεί. Τους είπα ότι δεν νιώθω τίποτα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσα μου πονούσα. Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι αυτό που έκανα δεν ήταν σωστό, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα έκανε ο καθένας».

Το δυναμικό ξεκίνημα στο ΝΒΑ και η λογική συνέχεια

Οι Blazers πείστηκαν ότι ο Sam Bowie είναι υγιής και έτσι τον επέλεξαν στο νούμερο 2 του draft και στην πρώτη του χρονιά στο NBA, o απόφοιτος του Kentucky δεν τα πήγε και άσχημα, καθώς σε 76 παιχνίδια είχε 10 πόντους, 8.6 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 2.7 blocks ανά αγώνα, κερδίζοντας μια θέση στη All-Rookie First Team. Τα νούμερα του βέβαια, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά των επίσης rookies Hakeem Olajuwon (20.6 πόντοι, 11.9 ριμπάουντ, 2.7 blocks) και Michael Jordan (28.2 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ).

Το θέμα άρχισε να στραβώνει από την επόμενη season, όταν άρχισε μια σειρά πολύ σοβαρών τραυματισμών για τον Sam Bowie, με πιο σημαντικό ένα ακόμα κάταγμα στην αριστερή του κνήμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επόμενες τρεις season έπαιξε συνολικά σε 63 παιχνίδια και έτσι το 1989 έγινε trade στους New Jersey Nets, όπου είχε τις πιο παραγωγικές χρονιές της καριέρας του, μένοντας μακριά από τους τραυματισμούς. Το 1995 ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης των Los Angeles Lakers, στους οποίους αγωνίστηκε για δύο χρονιές. Ο GM των Lakers, Jerry West, τον ήθελε στην ομάδα, αλλά εκείνος αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ στα 34 του, θέλοντας να ακολουθήσει το πάθος του και να γίνει αναβάτης αλόγων!

Ο Sam Bowie ολοκλήρωσε την καριέρα του με 511 αγώνες στο ΝΒΑ, χωρίς κάποια σημαντική ατομική ή ομαδική διάκριση, αλλά το όνομά του έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν ποτέ στην ιστορία του draft, καθώς το όνομά του ακούστηκε πριν από αυτό του goat, Michael Jordan…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21