Card image

Το μοναδικό Quintuple-Double στην ιστορία του ΝΒΑ (vid)

18 Μαρτίου 2020 12:47

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Ήταν 18 Μαρτίου του 1968. Κι ο Wilt “The Stilt” Chamberlain, σε ένα ματς των Philadelphia 76ers με τους Los Angeles Lakers, “γράφει” 53 πόντους, 32 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 24 μπλοκ και 11 κλεψίματα. Και μαζί και το μοναδικό Quintuple – Double στην ιστορία του ΝΒΑ. Μόνο που… Βλέπετε, τα 24 μπλοκ και τα 11 κλεψίματα δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένα στο επίσημο βιβλίο στατιστικής του ΝΒΑ, αφού η καταμέτρηση από τον οργανισμό έχει ξεκινήσει μερικά χρόνια αργότερα (1974).

Η στατιστική του Pollock

Ο Harvey Pollock, ο οποίος ήταν ο επίσημος “στατιστικολόγος” (κάτι σαν τη σημερινή γραμματεία ας πούμε) των Philadelphia 76ers κι ο επίσημος “στατιστικολόγος” του ΝΒΑ, κατέγραφε τότε όλα τα νούμερα, στους αγώνες των 76ers. Ήταν ο άνθρωπος που λίγα χρόνια πιο πίσω (το 1962) είχε γράψει το χαρτί με τον αριθμό “100”, στην ιστορική φωτογραφία του Wilt, όταν ο δεύτερος είχε κάνει τον “μύθο” των 100 πόντων. Κι ήταν ο ίδιος που είχε σημειώσει τότε στο χαρτί του…

53 points
32 rebounds
14 assists
24 blocks
11 steals

Δυστυχώς, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τη συγκεκριμένη στατιστική δεν είναι πλέον γραμμένη πουθενά. Σε κανένα από τις record-list του ΝΒΑ.

Το μοναδικό DOUBLE-Triple-Double στην ιστορία.

Παρεμπιπτόντως, μπορεί το παραπάνω στατιστικό να μοιάζει απίθανο να έχει συμβεί. Είναι όμως δεδομένο ότι ο Chamberlain ήταν ικανός να κάνει “μυθικά” ατομικά ρεκόρ. Μόλις λίγες εβδομάδες πιο πίσω, στις 2/2/1968, ο Pollock είχε καταγράψει το μοναδικό ΕΠΙΣΗΜΟ διπλό Triple-Double στην ιστορία του ΝΒΑ. Αυτό των 22 πόντων, 25 ριμπάουντ και 21 ασίστ. Στο ίδιο ματς, πάντα σύμφωνα με τον Pollack, o Wilt είχε “γράψει” και 14 μπλοκ και επτά ασίστ. Από μαρτυρίες και διάφορα βίντεο αγώνων και στιγμιοτύπων, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα του Wilt στα block. Τουτέστιν, η μια από τις δύο στατιστικές, αυτή των μπλοκ, είναι δεδομένο ότι μπορούσε να έχει διψήφια νούμερα (εδώ μπορείτε να δείτε μια ανεπίσημη στατιστική καταγραφή του Chamberlain). Μιλάμε, για τον άνθρωπο που κατάφερνε να μπλοκάρει με ευκολία το “Skyhook” του Jabbar. Εις διπλούν.

Chamberlain blocks skyhook

“Μύθος” η πραγματικότητα

Εφόσον κάτι επίσημο δεν υπάρχει, σίγουρα θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή η άποψη ότι ο Wilt δεν έκανε ποτέ το Quintuple – Double. Ο Pollock βέβαια, ο άνθρωπος “κλειδί” σε όλη την ιστορία, την καταγραφή την έκανε. Αυτό υπάρχει. Το αν το ΝΒΑ δεν την αναγνώρισε ποτέ, είναι άλλο θέμα.

Ανάμεσα στις στατιστικές του υπάρχουν αναρίθμητα ατομικά ρεκόρ. Τα εννιά συνεχόμενα triple-double και τα 31 συνολικά, στο δεύτερο μισό της σεζόν 1967-1968 είναι καταγεγραμμένα. Με βάση τη στατιστική του Pollock, υπάρχουν τα μοναδικά τρία Quadruple – Double σε playoffs. Και φυσικά δεν ήταν τα μόνα. Μάλιστα, ισχυρισμοί υπάρχουν και για τον Bill Russell ότι είχε “γράψει” αρκετά Quadruple – Double σε playoffs.

O Wilt αναμφίβολα ήταν ένας από τους καλύτερους (για μένα ο καλύτερος) αμυντικός που πέρασε ποτέ από τα παρκέ του ΝΒΑ. Τα προσόντα του ήταν τέτοια που δεδομένα του επέτρεπαν να κάνει ότι θέλει στο παρκέ. Αν θέλετε την άποψή μου, το Quintuple – Double το έκανε. Κι αν μιλούσαμε με επίσημα δεδομένα, ο Chamberlain, όπως είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ στη λίγκα (έχοντας παίξει πολύ λιγότερα χρόνια από πολλούς center) θα ήταν κι ο κορυφαίος μπλοκέρ και πιθανώς κι ο καλύτερος “κλέφτης” του ΝΒΑ.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21