Card image

To “33” στον ουρανό του Forum

20 Μαρτίου 2020 13:26

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Γεννημένος και βαφτισμένος ως Ferdinand Lewis Alcindor, έπαιξε 21 χρόνια μπάσκετ στο ΝΒΑ πριν αποσυρθεί. Ασταμάτητος; Ο καλύτερος όλων των εποχών; Ο Mr “Sky Hook”; Όπως θέλει ο καθένας μπορεί να τον χαρακτηρίσει. Εξάλλου τα γεγονότα και τα τρόπαια μιλάνε από μόνα τους. Τρία πρωταθλήματα στο NCAA, έξι πρωταθλήματα ΝΒΑ και δεκάδες ατομικοί τίτλοι. NCAA MVP, NCAA FMVP, NBA MVP, NBA FMVP, 19 φορές All-Star. Ο Bill Bertka (assistant coach στους Lakers από το 1981 έως το 1994) λέει για αυτόν, “Όλοι τον ήξεραν για το skyhook του. Ήταν όμως σπουδαίος ριμπάουντερ, μεγάλος μπλοκέρ και είχε σεβασμό για κάθε παίχτη και προπονητή του. Κι αυτά είναι που τον καθιστούν τον καλύτερο σέντερ όλων των εποχών“.

Από το UCLA στο Milwaukee και πίσω στο LA

Κολέγιο πήγε στην πόλη όπου έκλεισε την καριέρα του. Το αγαπημένο του Los Angeles. Στο UCLA έκανε πράγματα που δεν είχε ξαναδει το κολεγιακό μπάσκετ. Ο Bertka αναφέρει, “Από το High School κι έπειτα στο κολέγιο, ήταν ο πιο κυρίαρχος στη θέση του. Ήταν χαρισματικός. Είχε αθλητικά και φυσικά προσόντα. Προπονούνταν σκληρά κι ανέπτυξε ικανότητες σε κάθε τομέα του παιχνιδιού του“.

Έγινε draft από τους Bucks. Τους οδήγησε στο μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους, πριν αποφασίσει ότι θέλει να φύγει. Για μια μεγάλη αγορά. Έτσι δήλωνε. Οι αναφορές κάνουν λόγο για Νέα Υόρκη και Los Angeles, όμως στο μυαλό του ένα μέρος υπήρχε. Κι έτσι, το front office των Bucks, μη μπορώντας να τον κρατήσει, τον άφησε το 1975 να κατηφορίσει για την “Πόλη των Αγγέλων”. Κι εκεί πια, μεγαλούργησε.

Πέντε πρωταθλήματα, το “Showtime” κι οι μεγάλοι Lakers της δεκαετίας του 90΄, το τρομερό δίδυμο με τον “Magic”, που έδωσε την απάντηση στους Celtics και το ένα από τα δύο μεγαλύτερο franchise του ΝΒΑ, κατάφερε να κοιτάξει, επιτέλους, τον μεγάλο του αντίπαλο στα μάτια.

To “33” στον “ουρανό” του Forum

Το ποιος ήταν ο Kareem Abdul-Jabbar, λίγο έχω πολύ όλοι το ξέρουμε. Κι όταν τελείωσε την καριέρα του, το 1989, “έγραψε” τον αριθμό 38.387 πόντοι, που τον φέρνουν στο Νο1 της λίστας, σε ένα ρεκόρ που είναι άγνωστο αν θα σπάσει.

Έναν χρόνο μετά την απόσυρσή του και μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 20/3/1990, οι Los Angeles Lakers τιμούν, έναν από τους “θρύλους” που πάτησαν το παρκέ του Forum, αποσύροντας στον “ουρανό” του γηπέδου τους, τη φανέλα με το Νο33.

ΥΓ Στις 21 Νοεμβρίου 2007 και οι Milwaukee Bucks θα αποσύρουν τη φανέλα με το Νο33.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21