Card image

12 ιστορίες για τον John Stockton

26 Μαρτίου 2020 15:43

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Ανήμερα των γενεθλίων, ενός εκ των σπουδαιότερων PG του ΝΒΑ (κατά πολλούς το Νο1, αλλά δε θα μπούμε σε αυτή τη σύγκριση, εμείς εδώ στο NBAholics έχουμε εκφέρει άποψη) και ίσως του πιο αδικημένου παίχτη στο ΝΒΑ (ελάτε τώρα, ξέρετε γιατί), στο NBAholics ψάξαμε και βρήκαμε να σας παρουσιάσουμε 12 μικρές-μικρές ιστοριούλες για τον “ήρωα” του Salt Lake. Για τον κορυφαίο πασέρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. John Stockton, χρόνια σου πολλά!

1- Ο Jerry Sloan έτρεφε μεγάλο σεβασμό για τον John Stockton, με τη σχέση να είναι αμφίδρομη. Ο Stockton ήταν η… “επέκταση” του Sloan στο παρκέ. Κι ότι έλεγε ο Sloan ο Stockton το εκτελούσε κατά γράμμα. Και για αυτό και διακρίθηκε. Ο Sloan τον αγαπούσε (κι αγαπάει ακόμα φυσικά), πάρα πολύ τον Stockton. Τη βραδιά που οι Jazz απέσυραν τη φανέλα του Stockton, o Sloan του είχε πει, “Νομίζαμε ότι θα παίζεις για πάντα John“. Όπως είχε αναφέρει ο Stockton, για τον ίδιο ήταν η μεγαλύτερη τιμή το γεγονός ότι μπήκε στο HoF μαζί με τον Sloan.

2- O απόλυτος αλτρουιστής. Καλά, αυτό το καταλαβαίνεις από το γεγονός ότι μοίρασε σε 19 χρόνια, 15 και κάτι παραπάνω χιλιάδες ασίστ. Αλλά ήταν και τέτοιος χαρακτήρας. Τη βραδιά που ξεπέρασε στο Νο1 των ασίστ, τον Magic Johnson, είχε αναφέρει “Τα παιδιά που έκαναν μερικά απίθανα σουτ. Αυτό θα έχω να θυμάμαι και δε θα ξεχάσω“.

3- Και μιας και μιλήσαμε και για τα 19 του χρόνια. Ο Stockton έπαιξε στο ΝΒΑ 19 σεζόν. Στις 17, δεν έχασε παιχνίδι!!! Το 1997 όταν τραυματίστηκε, “σκύλιασε” στην προπόνηση, έκανε ότι ήταν δυνατόν να επισπεύσει την αποθεραπεία του και γύρισε μετά από 18 ματς. Προσέξτε όμως. Δε μιλάμε για απλό τραυματισμό. Χειρουργήθηκε 14 Οκτώβρη. Οι γιατροί του έδωσαν 2-3 μήνες εκτός γηπέδων. Ο ίδιος, μια-δυο μέρες μετά το χειρουργείο είχε πει στον Malone, “Σε δύο βδομάδες θα τα πούμε“. Η αλήθεια είναι ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Δεν τα κατάφερε 31/10 να είναι στην πρεμιέρα των Jazz, το έκανε όμως 38 ημέρες μετά. Επέστρεψε από χειρουργείο στον ώμο, μέσα σε διάστημα ενός μήνα και 20 ημερών.

4- Όσον αφορά τα “θρυλικά” νουμεράκια του. Μετράει 15.806 ασίστ (ο δεύτερος είναι κοντά στις 4.000 ασίστ πιο πίσω). Ξεπέρασε επτά φορές τις 1.000 ασίστ/σεζόν, ενώ τις τρεις πρώτες ήταν λιγότερο αποδοτικός. Σούταρε με ποσοστό 50+% εντός πεδιάς, για 12 σεζόν και δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 47.1% (κι αυτό στη rookie σεζόν του).

5- Το 1992 η Dream Team πήγε στη Βαρκελώνη να καθηλώσει τον μπασκετικό τότε κόσμο. Σε μια βόλτα που έκανε στην πόλη με μια κάμερα στο χέρι ο Stockton, συνάντησε μια Αμερικανίδα τουρίστρια που φορούσε ένα t-shirt με την εικόνα της Dream Team του 92΄. Ξεκίνησε λοιπόν να ρωτάει την τουρίστρια, αν γνωρίζει να του πει τους παίχτες. Αυτή του ανέφερε τον Barkley, έδειξε πάνω στην μπλούζα της τον Jordan. Η σύζυγος του Stockton παρόλα αυτά έδειχνε τον… άντρα της. Με την τουρίστρια πάντως να μην τον αναγνωρίζει. Και φυσικά να μην καταλαβαίνει ότι απέναντί της έχει τον Stockton. Μόνο όταν άρχισε ο πιτσιρικάς, γιος του Stockton να αναφωνεί “That’s my dad, that’s my dad” η τουρίστρια κατάλαβε τη γκάφα που είχε κάνει.

6- O Stockton ήταν Jazz μια ζωή. Και το έδειχνε σε κάθε συνάντηση με τον Larry Miller (ιδιοκτήτη των Jazz). Ήταν αυτός κι ο Miller. Ούτε ατζέντηδες, ούτε κανένας άλλος. Οι δυο τους σε ένα δωμάτιο και πάντα κατέληγαν σε συμφωνία. Ο Miller άλλωστε αγαπούσε πάρα πολύ τον Stockton. Αγαπούσε την απλότητά του. Όταν τον ρωτούσαν πως είναι σαν χαρακτήρας ο Stockton, απαντούσε “Όπως τον φαντάζεται ο καθένας μας“.

7- Έχουν πει για αυτόν… Ο Gary Payton είχε αναφέρει ότι ο Stockton ήταν πιο δύσκολος αντίπαλος από τον… Michael Jordan. O Chamberlain είχε αναφέρει ότι αν του λέγαν να φτιάξει μια ομάδα, ο πρώτος που θα διάλεγε θα ήταν ο Stockton.

8- 11 φορές σε μια All-NBA Team, 10 φορές All-Star και πέντε φορές στην καλύτερη αμυντική ομάδα του πρωταθλήματος. Δεν το αναφέραμε παραπάνω, αλλά είναι ο κορυφαίος “κλέφτης” του ΝΒΑ, με 3.265 κλεψίματα.

9- Στο All-Star του 1993 μοιράστηκε το βραβείο του MVP μαζί με τον Karl Malone. Δεν έκανε παρά εννιά πόντους, 15 ασίστ και έξι ριμπάουντ. Αλλά το δικό του cluch play στο τέλος έκρινε τον αγώνα και του έδωσε μια θέση δίπλα στον Malone.

10- Τον Μάρτιο του 2005 έζησε για να δει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του έξω από το Delta Center. Φυσικά, λίγο παραδίπλα, στη “ροή” της πάσας του Stockton που απεικονίζει το άγαλμα, υπάρχει αυτό του Malone που σκοράρει. “Stockton to Malone”.

11- Το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του έμελλε να είναι το τελευταίο στη σειρά των playoffs του 2003 απέναντι στους Sacramento Kings, μέσα στην ARCO Arena στο Sacramento. Οι Jazz ηττήθηκαν με 111-91 κι αποκλείστηκαν με 4-1. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους περίπου 17.000 κόσμου που ήταν στο γήπεδο να του χαρίσουν ένα απίθανο standing ovation περίπου πέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

12- Και μιας και μιλάμε για playoffs, ο John Stockton οδήγησε τους Jazz σε 19 σερί εμφανίσεις σε postseason. Δεν έχασε… καμία!

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21