Card image

Όταν ο “Magic” έγινε προπονητής για 29 ημέρες

27 Μαρτίου 2020 12:09

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Στην ιστορία του Magic Johnson υπάρχουν πάρα πολλές ημερομηνίες – “σταθμοί”. Πολλές περισσότερες από έναν απλό μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ. Draft, πρωταθλήματα, MVP, FMVP, All-Star MVP και πάει λέγοντας. Ο Magic έζησε την ιστορία με τον ιό HIV και σε συνέχεια αυτού υπήρξαν μερικές ακόμα σημαντικές στιγμές στην καριέρα του. Μια από αυτές (που μάλλον δεν κρίνεται σπουδαία εκ του αποτελέσματος, αλλά δεν ευθύνεται αυτός), είναι κι η σημερινή ημερομηνία. Στις 27 Μαρτίου του 1994, ο Magic Johnson, όντας ακόμα ενεργό μέλος των Lakers, παρά την ανακοίνωση προ τριετίας ότι αποχωρεί από το μπάσκετ, αναλαμβάνει καθήκοντα προπονητή στην ομάδα της καρδιάς του.

Οι Lakers της σεζόν 1993-1994 δεν ήταν πια η ομάδα του παρελθόντος. Μακριά από τις επιτυχίες και τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν πλέον σε φάση “rebuilding”. Για πρώτη φορά μάλιστα, μετά τη σεζόν 1975-76, δε θα έμπαιναν στα playoffs. Οπότε, με τη χρονιά χαμένη, ο Jerry Buss, αποφασίζει να απομακρύνει από τον πάγκο του προπονητή τον Randy Pfund και να επαναφέρει στο προσκήνιο τον Magic Johnson. Κάνοντάς τον προπονητή για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Magic προπόνησε τους Lakers για 16 παιχνίδια (με ρεκόρ 5-11) και για 29 ημέρες. Από τις 27 Μαρτίου ως και τις 24 Απριλίου.

Φυσικά με το πέρας της σεζόν ο Johnson απαλλάχθηκε των καθηκόντων του και την ερχόμενη σεζόν την ομάδα ανέλαβε ο Del Harris.

Γιατί όμως αυτή η επιλογή;

Ήταν κοινό μυστικό ότι οι άνθρωποι του ΝΒΑ και κυρίως ο τότε κομισάριος της λίγκας, David Stern, ήθελαν τον Johnson πίσω στο πρωτάθλημα. Ο Johnson αποτέλεσε το παράδειγμα προς μίμηση για να σταθεί κάποιος απέναντι σε μια τόσο σοβαρή ασθένεια όπως το AIDS και να την αντιμετωπίσει. Ήδη από την προηγούμενη σεζόν, ο Magic είχε επιχειρήσει την επιστροφή του στην ενεργό δράση, όμως υπήρχαν αντιδράσεις παιχτών. Για το πως θα τον αντιμετωπίσουν. Πιθανώς η άγνοια τότε, τους φόβιζε. Για το πως θα αντιμετωπίσουν έναν παίχτη που φέρει τον HIV.

Παραμονές της πρόσληψης του από τους Lakers, ο ίδιος ο Stern είχε αναφέρει σε ένα ματς των Bulls με τους Knicks στο MSG, “Κάθε κίνηση που θα φέρει τον Johnson πίσω στο πρωτάθλημα, θα είναι πολύ καλή για εμάς“. Δεν διευκρινίζεται για το αν είχε μεσολαβήσει κι ο Κομισάριος τότε, για την κίνηση των Lakers. Με δεδομένο πάντως ότι ο Johnson πρόσφατα, στον λόγο του για τον αποθανόντα Stern, είχε αναφέρει ότι του είχε σώσει τη ζωή, δεν αποκλείεται και τότε να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.

O Pat Riley (κόουτς των Knicks τότε), ο άνθρωπος με τον οποίο ο Johnson πήρε τα τέσσερα από τα πέντε πρωταθλήματα της καριέρας του, είχε αναφέρει στο άκουσμα της είδησης, “Τώρα θα καταλάβει τι μαρτύριο είναι“.

Μετά την επάνοδό του λοιπόν (αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το Νοέμβριο του 91΄), το 1992 στο All-Star Game και την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ο Magic Johnson, σαν σήμερα, 26 χρόνια πίσω, θα εμφανιστεί για ακόμα μια φορά (κι όχι τελευταία) στα παρκέ του ΝΒΑ. Ως προπονητής.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21