Card image

Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part II) – Golden State Warriors

11 Απριλίου 2020 15:12

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

O Garnett μας έδωσε το θέμα. Όταν ανέφερε ότι θα ήθελε να αγοράσει τους Seattle SuperSonics προκειμένου να τους επαναφέρει στη λίγκα. Οι Sonics ήταν η τελευταία ομάδα που “χάθηκε”. Πριν από αυτήν όμως, υπήρξαν κι άλλες. Κι εμείς εδώ στο NBAholics θα αναφέρουμε όλα εκείνα τα franchise που άλλαξαν πόλη και όνομα. Και αλλιώς τα γνωρίσαμε κι αλλιώς είναι πλέον στη λίγκα.

Philadelphia Warriors | San Francisco Warriors | Golden State Warriors

Κι όμως! Οι Warriors δεν ήταν μια “ζωή” στο San Francisco. Δημιουργήθηκαν στην άλλη άκρη της Αμερικής. Και μάλιστα, αν βγάλουμε την τελευταία πενταετία, που είναι κι η καλύτερη στην ιστορία του franchise, τις πιο δοξασμένες στιγμές τους τις βίωσαν τα χρόνια τους στη Philadelphia.

Η ίδρυση των Warriors, τα δύο πρωταθλήματα κι ο Wilt

Το 1946 ο Peter A. Tyrrell, ιδιοκτήτης των Philadelphia Rockets (ομάδα NHL) αποφασίζει την ίδρυση και μιας ομάδας μπάσκετ στη Philadelphia. Κι οι Philadelphia Warriors, το 1946 είναι γεγονός. Το όνομα δεν ήταν τυχαίο. Η ομάδα που αγωνιζόταν τα πρώτα χρόνια του ABL (American Basketball Leaguue), πίσω στο 1925 και ήταν από την Philadelphia, ονομαζόταν έτσι. Βέβαια, διατηρήθηκε μόλις τρία χρόνια (1926-1929).

Οι “νέοι” Warriors γίνονται αυτομάτως μέλος του BAA (Baskeball Association of America, όπως ήταν έως το 1949). Είναι μάλιστα η μια από τις τρεις μοναδικές ομάδες του πρωταθλήματος, που υπάρχουν από το 1946 έως και σήμερα (Knicks και Celtics τα άλλα δύο franchise).

Δεν είναι όμως η μόνη τους διάκριση αυτή. Οι Warriors είναι η ομάδα που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του ΝΒΑ πίσω στο 1947. Με ηγέτη τον Joe Fulks επικρατούν στους τελικούς των Chicago Stags (δεν είναι ο προκάτοχος των Bulls). Θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ανταγωνιστικοί, το 1949 το ΝΒΑ θα τους αναγνωρίσει ως τους πρώτους πρωταθλητές στην ιστορία του, ενώ το 1956 στον τελικό με τους Pistons θα έρθει και το δεύτερο πρωτάθλημα.

Κι ενώ παραμένουν μια από τις δυνάμεις του πρωταθλήματος, θα βρουν και την απάντηση στον Bill Russell, στο πρόσωπο του Wilt Chamberlain. Που μάλιστα τον έκαναν draft με το territorial pick.

Η πώληση στον Mieuli κι η μεταφορά στο San Francisco

Το 1962 ο Franklin Mieuli (άρχοντας του τύπου στο San Francisco) παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της ομάδας. Κι αποφασίζει τη μεταφορά τους από τη Philadelphia στο San Francisco. H ομάδα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί έχοντας ως αιχμή δόρατος τον Chamberlain. Ακόμα κι όταν ο Wilt αποχώρησε από τους Warriors για να επιστρέψει στη Philadelphia και τους 76ers (έχουν ιδρυθεί πλέον), οι “πολεμιστές” είναι πρωταγωνιστές. Μάλιστα, το 1967 θα φτάσουν στους τελικούς για να χάσουν από τους 76ers του Chamberlain το τρόπαιο.

Τα παιχνίδια στην Oakland Coliseum Arena κι η μεταφορά στο Oakland

Τη σεζόν 66-67 οι Warriors κάνουν draft τον Rick Barry. Ο οποίος όμως μια σεζόν μετά πηγαίνει στο ABA και στους Oakland Oaks (λίγο παραδίπλα). Το 1972 οι Oaks ενσωματώνονται στους Warriors, αφού πλέον δεν υφίσταται ΑΒΑ (ενώθηκε με το ΝΒΑ). Ο Barry επιστρέφει στους Warriors, οι οποίοι αποφασίζουν να δίνουν περισσότερα παιχνίδια στην Oakland Coliseum Arena. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή η ομάδα να μεταφερθεί από το San Francisco, λίγο παραδίπλα στο Oakland και να πάρει τη σεζόν 1971-72 την ονομασία που έχει πλέον. Golden State Warriors.

Οι Warriors του Oakland θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί και με τον Barry πλέον πίσω στο ρόστερ τους και θα φτάσουν στο τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, το 1975. Σποραδικές εμφανίσεις έκτοτε σε playoffs, δίχως όμως καν την παρουσία τους σε τελικός περιφέρειας, ως τη σεζόν 2014-15 όπου και είχαμε το ξεκίνημα της δυναστείας των “πολεμιστών” της τελευταίας πενταετίας, με ακόμα τρία πρωταθλήματα.

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part I) – Atlanta Hawks
Δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματοςTα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙΙI) – Detroit Pistons
Δείτε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙV) – Sacramento Kings
Δείτε το πέμπτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part V) – Los Angeles Lakers
Δείτε το έκτο μέρος του αφιερώματοςTα franchise που αλλάξαν πόλη (Part VI) – Philadelphia 76ers

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21