Card image

Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part IΙΙ) – Detroit Pistons

12 Απριλίου 2020 18:08

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

O Garnett μας έδωσε το θέμα. Όταν ανέφερε ότι θα ήθελε να αγοράσει τους Seattle SuperSonics προκειμένου να τους επαναφέρει στη λίγκα. Οι Sonics ήταν η τελευταία ομάδα που “χάθηκε”. Πριν από αυτήν όμως, υπήρξαν κι άλλες. Κι εμείς εδώ στο NBAholics θα αναφέρουμε όλα εκείνα τα franchise που άλλαξαν πόλη και όνομα. Και αλλιώς τα γνωρίσαμε κι αλλιώς είναι πλέον στη λίγκα.

Fort Wayne Zollner Pistons | Fort Wayne Pistons | Detroit Pistons

Ω ναι! Οι Pistons δεν ήταν πάντα η ομάδα από το Detroit του Michigan. “Έζησε” για περίπου δύο δεκαετίες στο Fort Wayne της Indianapolis. Πριν αποχωρήσει για μια μεγαλύτερη πόλη, αφού το Fort Wayne με τους 100.000 κατοίκους (τότε) κρίθηκε πολύ μικρό για να φιλοξενεί μια ομάδα του ΝΒΑ.

Η ίδρυση των Zollner Pistons κι η συμμετοχή στο NBL

Πίσω λοιπόν στα 1941, ο ιδιοκτήτης μιας εταιρίας που έφτιαχνε κι εμπορευόταν… πιστόνια αυτοκινήτων, αποφασίζει την ίδρυση μιας ομάδας μπάσκετ. Ο Fred Zollner είχε την επιχείρησή του στο Fort Wayne της Indiana, οπότε κι αποφασίζει την ίδρυση των Fort Wayne (λόγω της πόλης) Zollner Pistons (όνομα κι επιχείρηση). Η ομάδα παίρνει μέρος στο NBL (National Basketball League), αλλά δεν συμμετέχει στα δύο πρώτα πρωταθλήματα του ΒΑΑ (NBA), το 1946-47 και 1947-48.

Fort Wayne Pistons και… ΝΒΑ

Το καλοκαίρι του 1948 όμως η ομάδα μετονομάζεται σε Fort Wayne Pistons. Η συνένωση του BAA και του NBL υπό τη σκέπη του ΝΒΑ είναι πλέον δεδομένη. Οι Pistons θα μπουν στο BAA τη σεζόν 1948-49 και φυσικά τον επόμενο χρόνο το NBL (με διάρκεια “ζωής” 12 χρόνια) και το BAA (με διάρκεια “ζωής” τρία χρόνια) θα ενωθούν για να δημιουργηθεί το ΝΒΑ, όπως το γνωρίζουμε ως τα σήμερα.

Οι Fort Wayne Pistons είναι ανταγωνιστικοί κάθε χρόνο στη Δυτική Περιφέρεια (ναι, εκεί έπαιζαν). Έχουν μόνιμη παρουσία κάθε χρόνο στα playoffs και δύο φορές φτάνουν ως και τους τελικούς. Τη μια το χάνουν από το Syracusse και τη δεύτερη από τους Warriors. Ενώ έχουν φροντίσει να έχουν κι ένα πολύ δυνατό rivarly στη Δύση με τους Lakers.

Η μετακίνηση σε μια μεγάλη, αλλά… “αμπάσκετη” πόλη

Το brand του NBA αρχίζει να μεγαλώνει κάπως και το Fort Wayne είναι μικρή πόλη για να φιλοξενεί μια ομάδα από το πρωτάθλημα μπάσκετ της χώρας. Η μετακίνηση κι άλλων ομάδων την περίοδο αυτή, από μικρότερες σε μεγαλύτερες πόλεις είναι γεγονός. Οπότε κι ο Zollner, ακολουθώντας τη “ροπή” παίρνει τους Pistons για να τους πάει στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη (τότε) των ΗΠΑ. Το Detroit.

Πλην όμως, μια πόλη που το κοινό της δεν έχει ιδέα από μπάσκετ. Η τουλάχιστον, από το 1947 που διαλύθηκαν οι Detroit Falcons (που κι αυτοί μια σεζόν άντεξαν), η πόλη δεν έχει ξαναδεί μπάσκετ. Ο Zollner αποφασίζει να κρατήσει και το όνομα “Pistons” προκειμένου να κάνει το Detroit τα επόμενα χρόνια την πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα “πέτρινα χρόνια” και οι δύο φουρνιές “Bad Boys”

Οι Pistons παραμένουν ανταγωνιστικοί και στο Detroit, όμως όσο περνάνε τα χρόνια, η ποιότητα πέφτει. Κι ενώ από την ίδρυσή τους, ως το 1962 δεν έχουν χάσει ποτέ playoffs, από το 1963 ως και το 1984 θα φτάσουν στα playoffs μόλις πέντε φορές. Ώσπου…

Το 1981 η ομάδα θα πάρει με draft τον Isiah Thomas. Δύο χρόνια μετά έρχεται ο Chuck Daly, το 1985 γίνεται draft o Joe Dumars και το 1986 ο Dennis Rodman. Και κάπως έτσι το “γλυκό” δένει. Τα Bad Boys είναι γεγονός. Τη σεζόν 86-87 θα φτάσουν ως τους τελικούς της Ανατολής και θα χάσουν. Την επόμενη σεζόν, αφήνουν εκτός τους Celtics για να ηττηθούν στους συγκλονιστικούς τελικούς του 1988 από τους Lakers. Όμως η ώρα είχε πια έρθει…

Φιναλιστ Ανατολής, Φιναλίστ ΝΒΑ, η τρίτη ήταν κι η φαρμακερή. Οι τελικοί του 1989 ήταν ένας περίπατος για τους Pistons, που έναν χρόνο μετά θα κάνουν το B2B και θα πάρουν και το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Η ομάδα τη δεκαετία του 90΄ θα παραμείνει ανταγωνιστική, όχι όμως σε τοπ επίπεδο, όμως το 2004 θα φτάσει για ακόμα μια φορά σε τελικούς και θα καταφέρει πολύ εύκολα να πάρει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της (και δεύτερο απέναντι στους Lakers).

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part I) – Atlanta Hawks
Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙI) – Golden State Warriors
Δείτε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙV) – Sacramento Kings
Δείτε το πέμπτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part V) – Los Angeles Lakers
Δείτε το έκτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part VI) – Philadelphia 76ers

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21