Card image

Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part IV) – Sacramento Kings

13 Απριλίου 2020 18:33

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

O Garnett μας έδωσε το θέμα. Όταν ανέφερε ότι θα ήθελε να αγοράσει τους Seattle SuperSonics προκειμένου να τους επαναφέρει στη λίγκα. Οι Sonics ήταν η τελευταία ομάδα που “χάθηκε”. Πριν από αυτήν όμως, υπήρξαν κι άλλες. Κι εμείς εδώ στο NBAholics θα αναφέρουμε όλα εκείνα τα franchise που άλλαξαν πόλη και όνομα. Και αλλιώς τα γνωρίσαμε κι αλλιώς είναι πλέον στη λίγκα.

Rochester Seagrams | Rochester Eber Seagrams | Rochester Pros | Rochester Royals | Cincinnati Royals | Kansas City – Omaha Kings | Kansas City Kings | Sacramento Kings

Πόσα διαφορετικά ονόματα μετρήσατε; Οχτώ. Ναι. Οι “βασιλιάδες” είναι από τα πιο παλιά franchise στην Αμερική. Όχι όμως και στο ΝΒΑ, αφού εκεί μπήκα στην τρίτη σεζόν της BAA. Έχουν αλλάξει οχτώ ονομασίες και πέντε πόλεις για να καταλήξουν να λέγονται πλέον Sacramento Kings

Οι ημιεπαγγελματικοί Seagrams

Το story των Kings ξεκινάει πίσω στο 1923, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στο Rochester. Εκεί όπου ιδρύεται μια ημιεπαγγελματική ομάδα μπάσκετ, οι Rochester Seagrams με κύριο χορηγό την Seagrams. Μια εταιρία που έφτιαχνε ουίσκι. Ιδρυτής (ή μάλλον εμπνευστής της ιδέας) ο Les Harrison. Ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στα τοπικά High school. Η ομάδα παρεμένει για περίπου δύο δεκαετίες σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο και δεν αποφασίζει την ένταξή της ούτε στο NBL που ιδρύεται το 1937. H ένταξη θα γίνει το 1945 αλλά υπό άλλο καθεστώς ιδιοκτησίας.

Στο διάστημα αυτό, από την ίδρυση έως και το 1945, η ομάδα αλλάζει τρεις ονομασίες (Seagrams, Eber Seagram, Pros).

Οι Rochester Royals των αδερφών Harrison

Ο Harrison εκτός από τοπικός σταρ στο μπάσκετ, θεωρείται ο άνθρωπος που δημιούργησε τους Kings. Η, για να το πούμε διαφορετικά, χωρίς αυτόν το franchise θα… “πέθαινε”.

Το 1945 κι ενώ ήδη βρίσκεται στα “σκαριά” το BAA (μετέπειτα ΝΒΑ), το NBL αποφασίζει να επεκταθεί, για να αντέξει τον ανταγωνισμό. Η Seagram όμως δεν προτίθεται να δαπανήσει λεφτά για να δώσει τα $25.000 που απαιτούνται για να μπει η ομάδα στο NBL. Και τότε ο Harrison με τον δικηγόρο αδερφό του βρίσκουν την ευκαιρία. Αγοράζουν την ομάδα από τη Seagram, δίνουν το απαιτούμενο ποσό κι η ομάδα το καλοκαίρι του 1945 θα μπει στο NBL. Και κάπως έτσι, οι Rochester Royals είναι πλέον γεγονός.

Μάλιστα, με το “καλημέρα” στην επαγγελματική λίγκα, οι Royals θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα, επικρατώντας των Red Skins στους τελικούς με 3-0. Η ομάδα θα παίξει ακόμα δύο σεζόν στο NBL και την τελευταία χρονιά των NBL και BAA (σεζόν 1948-49) θα “μεταπηδήσει” στην ανταγωνίστρια λίγκα. Το ΒΑΑ. Έναν χρόνο μετά γίνεται η συνένωση των δύο (ΒΑΑ και NBL) κι έχουμε την ίδρυση του NBA.

Παρά την μεταπήδηση, τη συνένωση και την αύξηση των ομάδων, οι Royals παραμένουν ανταγωνιστικοί και στο NBA. Και μόλις τη δεύτερη σεζόν θα κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους, επικρατώντας στους τελικούς των Knicks με 4-3.

Μικρή πόλη, λίγα έσοδα και… Cincinnati

Ο τίτλος του 1951 δεν “εξαργυρώθηκε” ως έπρεπε. Η ομάδα χρόνο με το χρόνο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά. Οι καλοί παίχτες, ο ένας μετά τον άλλο αποχωρούσαν. Η ομάδα πήγε στο Rochester War Memorial, που ήταν πιο μεγάλο γήπεδο, αλλά και πάλι τα “κουκιά” δεν έφταναν. Η “πίεση” που ασκούσε πλέον το ΝΒΑ στον Harrison ήταν μεγάλη. Όλα τα franchise από μικρές πόλεις αναγκάζονταν να μετακινηθούν. Και κάπως έτσι τον Απρίλιο του 1957 οι Αφοι Harrison αποφασίζουν τη μεταφορά στο Cincinnati.

Η ομάδα είχε παίξει το Φλεβάρη ένα ματς στο Cincinnati Garden κι άρεσε η τοποθεσία. Επιπλέον, το Cincinnati ήταν μια πόλη με πολύ δυνατό κολεγιακό fanbase στο μπάσκετ. Και το βασικότερο. Δεν υπήρχε ομάδα NFL για να έχουν να ασχολούνται οι φίλαθλοι. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, για πάρα πολλά χρόνια στο ΝΒΑ ζούσε υπό τη “σκιά” του NFL, NBL (baseball) και NHL. Ήταν το τριτο-τέταρτο εθνικό άθλημα. Οπότε, όλο το Cincinnati θα έβλεπε τους Cincinnati Royals.

O Robertson και οι Kansas City – Omaha Kings

Οι πρώτες χρονιές στο Cincinnati δεν είναι ιδανικές. Οι Royals έχουν πολύ άσχημα ρεκόρ. Ώσπου το καλοκαίρι του 1960 θα κάνουν draft τον Oscar Robertson. O “Big O” θα τους βγάλει από την αφάνεια και θα τους πάει ως τους τελικούς περιφέρειας δύο φορές, όπου θα χάσουν από τους Celtics. Τα καλά χρόνια όμως δε θα κρατήσουν για πολύ. Οι Royals επιστρέφουν στη μετριότητα, ενώ το 1970 θα χάσουν με trade και τον Robertson.

Και πέραν αυτού, η ομάδα αποφασίζει εκ νέου τη μετακίνησή της το 1972 από το Cincinnati στις δύο πόλεις της κεντρικής Αμερικής. Οmaha και Kansas City. Μάλιστα, πριν τη μετακίνησή τους στο Kansas, οι Royals θα μετονομαστούν σε Kings γιατί ήδη στην πόλη υπάρχουν οι Kansas City Royals. Ομάδα του Baseball. Οπότε, το 1972 έχουμε την ίδρυση των Kansas City – Omaha Kings.

Για τρία χρόνια, από το 1972 έως και το 1975 η ομάδα παίζει και στις δύο πόλεις. Το καλοκαίρι όμως του 1975 το project της Omaha εγκαταλείπεται. Ένα νέο γήπεδο 17.000 θέσεων, το Kemper Arena στο Kansas City είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί τους αγώνες των Kings.

Με νέο γήπεδο και νέο προπονητή από το 1978 κι έπειτα, τον επιτυχημένο Cotton Fitzsimmons, οι Kings θα επιστρέψουν στις καλές σεζόν και το 1981 θα φτάσουν και πάλι ως τους τελικούς της περιφέρειας, όπου θα ηττηθούν με 4-1 από τους Rockets.

Μια σειρά από ατυχίες, o Axelson κι η πώληση σε fund του Sacramento

Οι τελικοί του 1981 ήταν και η τελευταία διάκριση των Kings στο Kansas. Η κατάρρευσή όμως είχε αρχίσει πιο νωρίς. Το 1979 η στέγη της Kemper Arena έπεσε κι οι Kings έπαιζαν για έναν χρόνο στο πολύ μικρότερο Municipal Auditorium. Ήδη η ομάδα κι ενώ έπαιζε στο Kansas, πωλήθηκε σε ένα fund από το Sacramento. Την ίδια περίοδο ο GM των Kings βρίσκεται εμπλεκόμενος σε ένα σκάνδαλο με… γραμματόσημα κι απολύεται.

Η ομάδα πάει από το κακό στο χειρότερο και επιλέγει εκείνη την περίοδο να επαναφέρει τον Joe Axelson. Έναν GM που, παρά το γεγονός ότι πήρε το βραβείο του GM της χρονιάς, το 1974, είναι αυτός που οφείλεται για τα trade των Robertson, Van Lier, Archibald. Όλοι παιχταράδες, που όμως έμειναν λίγα χρόνια στους Royals/Kings. Κι όταν ο Axelson θα παραμείνει ως GM και στους Kings του Sacramento, θα γράψει “ιστορία” ως ο μοναδικός GM στην ιστορία των εθνικών αθλημάτων της Αμερικής, που απέτυχε με το ίδιο franchise σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις (Cincinnati, Kansas, Omaha, Sacramento).

H ίδρυση των Sacramento Kings

Οι σεζόν από το 1981 κι έπειτα είναι και τραγικές και χωρίς κόσμο. Η Kember Arena το 1985 έχει μόλις 6.000 θεατές σε κάθε ματς. Οπότε κι οι ιδιοκτήτες από το Sacramento αποφασίζουν πλέον την μετακίνηση της ομάδας στην Callifornia και την ίδρυση των Sacramento Kings το 1985.

Οι σεζόν που θα ακολουθήσουν δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και θα πρέπει πια να φτάσουμε στη νέα  χιλιετία και το 2000 για να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Kings είναι και πάλι στο προσκήνιο. Ημιτελικά Δύσης, Τελικοί Δύσης, highlight οι τελικοί της Δυτικής Περιφέρειας το 2002, όπου για πολλούς ήταν η διαιτησία σε εκείνη τη σειρά που έστειλε τους Lakers στους τελικούς κι άφησε τους Kings εκτός.

Ως συνήθιζαν, οι Kings τα επόμενα χρόνια θα κάνουν μια-δύο καλές σεζόν κι από το 2006 κι έπειτα δεν έχουν καταφέρει να μπουν στα playoffs, που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία τους.

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part I) – Atlanta Hawks
Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙI) – Golden State Warriors
Δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙΙI) – Detroit Pistons
Δείτε το πέμπτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part V) – Los Angeles Lakers
Δείτε το έκτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part VI) – Philadelphia 76ers

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21