Card image

Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part V) – Los Angeles Lakers

18 Απριλίου 2020 12:41

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

O Garnett μας έδωσε το θέμα. Όταν ανέφερε ότι θα ήθελε να αγοράσει τους Seattle SuperSonics προκειμένου να τους επαναφέρει στη λίγκα. Οι Sonics ήταν η τελευταία ομάδα που “χάθηκε”. Πριν από αυτήν όμως, υπήρξαν κι άλλες. Κι εμείς εδώ στο NBAholics θα αναφέρουμε όλα εκείνα τα franchise που άλλαξαν πόλη και όνομα. Και αλλιώς τα γνωρίσαμε κι αλλιώς είναι πλέον στη λίγκα.

Minneapolis Lakers | Los Angeles Lakers

Και ναι, το ένα από τα δύο μεγαλύτερα franchise του ΝΒΑ δεν ιδρύθηκε στην πόλη όπου έγινε γνωστό. Για την ακρίβεια θα λέγαμε ότι η πρώτη μεγάλη δυναστεία του ΝΒΑ δεν ήταν καν αυτή του Los Angeles, αφού οι Lakers εδραιώθηκαν ως η μεγάλη ομάδα του πρωταθλήματος, όταν ήταν ακόμα στη Minnesota. Η μεταφορά στο LA μόνο δυνατούς δεν τους είχε ως τα 1980.

Η ίδρυση κι ο πρώτος τίτλος στο NBL

Οι Lakers δεν είναι ομάδα που ήρθε από το μηδέν. Στην ουσία προήλθαν από την αγορά των Detroit Gems. Μιας ομάδας που αγωνιζόταν στο NBL. Το franchise των Lakers ξεκινάει λοιπόν το 1947, όταν οι Berger και Chalfen αγοράζουν τους Gems έναντι των $15.000. Βασικό πρόσωπο στην αγοραπωλησία, που κίνησε τα νήματα, ο Sid Hartman. Ένας αθλητικογράφος στη Minneapolis. Εμπνευσμένοι από το ότι η Minnesota είχε το προσωνύμιο “Land of 10.000 Lakes”, η ομάδα με έδρα την πόλη θα ονομαστεί Lakers.

Οι Lakers θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα NBL του 1947-48 και με το “καλημέρα” θα κατακτήσουν τον τίτλο. Στο ρόστερ τους, ο πολύς George Mikan. Με διαφορά ο καλύτερος παίχτης του πρωταθλήματος.

Η μεταπήδηση στην ανταγωνίστρια ΒΑΑ κι η δυναστεία των Lakers

Οι Lakers θα παραμείνουν στο NBL μόλις μια σεζόν και την επόμενη θα μεταπηδήσουν στο BAA που ήδη μετράει δύο χρόνια “ζωής”. Ο Mikan είναι πολύ καλός και για το ΒΑΑ. Πόσο καλός; Τόσο που οδηγεί τους Lakers σε πέντε πρωταθλήματα τα επόμενα έξι χρόνια. Οι Lakers θα πάρουν το πρωτάθλημα ΒΑΑ το 1949 και τα πρωταθλήματα ΝΒΑ του 1950, 1952, 1953 και 1954. Είναι δεδομένο ότι η ομάδα από τη Minneapolis χτίζει μια νέα δυναστεία χάρις στον George Mikan. Ο οποίος χαρακτηρίστηκε κι από το επίσημο σάιτ του ΝΒΑ τότε, ως ο πρώτος superstar του πρωταθλήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Lakers μετά την απόσυρση του Mikan to 1954 δεν κατάφεραν να φτάσουν ξανά σε τελικούς ΝΒΑ, παρά μόνο το 1959. Όταν πλέον στο ρόστερ ήταν ο επόμενος σταρ της ομάδας, Elgin Baylor.

Ο άσχημος καιρός της Minnesota, η φτωχή θεαματικότητα κι η μεταφορά στο LA

Παρά την καλή σεζόν του 1959, οι Lakers ήταν τραγικοί. Στη σεζόν 1960 ολοκληρώνουν με ρεκόρ 25-50. Παράλληλα, το Γενάρη εκείνου του έτους, επιστρέφοντας από το St. Louis στη Minnesota, λόγω ισχυρών χιονοπτώσεων το αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα θα κινδυνέψει με πρώτη, πριν προσγειωθεί πολύ άσχημα στο έδαφος.

Επιπλέον, η ομάδα και λόγω της πόλης και λόγω του ότι πλέον δεν πρωταγωνιστεί, δεν τραβάει τον κόσμο στο γήπεδο. Όλα πλέον δείχνουν αποχώρηση από το κρύο κι άσχημο κλίμα της Minnesota, που πλέον δεν μπορεί να στηρίξει και την ομάδα. Έτσι λοιπόν επιλέγεται το πολύ πιο “ζεστό” LA, στην πολιτεία της Callifornia. Η μεταφορά στο LA συνδυάζεται και με τον ερχομό του Jerry West στο draft του 1960.

Οι “πελάτες” των Celtics ως…

Οι Lakers θα επανέλθουν και πάλι στο προσκήνειο, όντας η πιο δυνατή ομάδα της Δύσης, αλλά θα πέσουν πάνω στον ασταμάτητο Bill Russell και τη δυναστεία των Celtics. Από το 1960 ως το 1970 οι Lakers θα φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ, επτά φορές. Και θα τις χάσουν όλες. Τις έξι από τους Celtics και την έβδομη από τους Knicks. Είναι φανερό πλέον ότι οι Celtics έχουν να αντιπαραθέσουν τη δεύτερη δυναστεία του NBA, κάνοντας μάλιστα “πελάτες” τους Lakers που είχαν αποτελέσει την πρώτη δυναστεία. Όλα αυτά όμως ως…

…το Showtime

Η δεκαετία 1970-1980 δεν έχει την ίδια αίγλη για τους Lakers (θα πάρουν ένα πρωτάθλημα, όπως από το 1980 ως το 1990 διανύουν την πιο “χρυσή” σελίδα της ιστορίας τους στο LA. Το showtime των Magic και Kareem θα χαρίσει πέντε δαχτυλίδια, με τους Lakers να παίζουν στους οχτώ από τους 10 τελικούς της δεκαετίας.

Η Kobe-Shaq era

Η απόσυρση των Johnson και Kareem θα φέρει τους Lakers και πάλι στην αφάνεια, από το 1990 έως και το 2000. Σε εκείνο το σημείο οι Lakers θα ζήσουν και πάλι μια δεύτερη περίοδο “showtime”. Κι αυτό γιατί, αρχικά με τους Kobe και Shaquille και στη συνέχεια μόνο με τον Kobe, από το 2000 έως και το 2010 θα παίξουν σε επτά τελικούς και θα πάρουν τους πέντε.

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part I) – Atlanta Hawks
Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙI) – Golden State Warriors
Δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙΙI) – Detroit Pistons
Δείτε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙV) – Sacramento Kings
Δείτε το έκτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part VI) – Philadelphia 76ers

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21