Card image

Jerry Krause, o άνθρωπος πίσω από τον “μύθο”

21 Απριλίου 2020 13:33

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Και αίφνης, ένας άγνωστος στο ευρύτερο -κυρίως μη μπασκετικό- κοινό, ο Jerry Krause, έγινε ο πιο μισητός (ή στο τοπ10 τέλος πάντων) άνθρωπος στην Καραντίνα μας. Ο, γεννημένος στις 6 Απριλίου 1939 στο Chicago του Illinois, Jerry Krause, όπως παρουσιάστηκε στα δύο πρώτα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, “The Last Dance”, ήταν επί της ουσίας αυτός που “χρεώνεται” στο μεγαλύτερο βαθμό τη διάλυση της αυτοκρατορίας των Bulls.

Η κόντρα του με τον Phil Jackson, σε μεγάλο βαθμό, αλλά και με τον Scottie Pippen σε δεύτερη φάση, είχαν ως αποτέλεσμα η σεζόν 1997-1998 να είναι και το “κύκνειο άσμα” των Bulls του Jordan. Με μια μικρή θετική αναφορά στο πρόσωπό του, από τον ιδιοκτήτη των Bulls, Jerry Reinsdorf, που φάνηκε να του αναγνωρίζει το γεγονός ότι ήταν αυτός στον οποίο εν πολλοίς οφείλεται και το “χτίσιμο” της “αυτοκρατορίας” αυτής.

Τα πρώτα χρόνια κι ο σεβασμός που δεν λάμβανε

Ο Jerry Krause γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Chicago. Έπαιξε baseball στο Taft High School του Chicago κι έπειτα ακολούθησε το πανεπιστήμιο του Bradley. Λόγω σωματοδομής, ο Krause δε θα μπορούσε να ακολουθήσει αθλητική καριέρα. Κι αμέσως μετά το κολέγιο πηγαίνει να δουλέψει ως scouter στους Baltimore Bullets. Από πολύ νωρίς απέκτησε τη φήμη του ανθρώπου που “κόβει το μάτι του”, όσον αφορά τα νέα ταλέντα. Σε αυτόν πιστώνεται η “ανακάλυψη” του -μετέπειτα Hall of Famer- Earl Monroe.

Ο Krause, δεν είχε καμία σχέση με τους γνωστούς και διάσημους scouter της εποχής του. Colangelo, Stirling, Inman, West κλπ. Δεν ντυνόταν καλά. Ήταν απλός, ατσούμπαλος. Δεν τον ένοιαζε καθόλου το φαίνεσθαι. Λόγω του παρουσιαστικού του, γινόταν πάντα το αντικείμενο πειραγμάτων (στα όρια της προσβολής κάποιες φορές) από τον περίγυρό του στις ομάδες. Αναφέρεται ότι στα χρόνια του στους Bullets, o Bob Ferry (έπαιξε στους Bullets από το 1964 έως το 1968) τον πείραζε συνεχώς. Τον κορόιδευε για το ντύσιμό του και συχνά του ανέφερε ότι το αυτοκίνητό του πρέπει να είναι μονίμως γεμάτο με λιχουδιές από τα φαστφουντάδικα της περιοχής. Και ήταν απλά ένας μέτριος παίχτης του ΝΒΑ κι ήταν από την άλλη ένας από τους εξέχοντες scouter του πρωταθλήματος. Δεν μιλάμε για τις εικόνες που είδαμε στο ντοκιμαντέρ, όπου γινόταν αντικείμενο πειραγμάτων από τον Jordan ή τον Pippen. Τουλάχιστον εκεί λες ότι είναι μια κόντρα μεταξύ σπουδαίων.

Ίσως αυτός να ήταν κι ο λόγος που ο εγωισμός του συνεχώς μεγάλωνε, όσο κι ο ίδιος ανέβαινε στην ιεραρχία των scouter και γινόταν ολοένα και πιο διάσημος. Έβλεπε το όνομά του να “μεγαλώνει” στο χώρο του και με βάση την πολύ δουλειά που έριχνε, αλλά πέραν των επιτυχιών του στο κομμάτι της δουλειάς, δεν λάμβανε τον σεβασμό που θα ήθελε.

Η πρώτη επαφή με τον Phil Jackson

Το καλοκαίρι του 1967, ο Krause είχε εισηγηθεί στη διοίκηση των Bullets την απόκτηση ενός forward από την Βόρεια Ντακότα. Του Phil Jackson. Οι Bullets τον παρέβλεψαν, αλλά ο Krause συνέχισε να κρατάει επαφή με τον Jackson. Και όσο ο δεύτερος ήταν παίχτης, αλλά και τα πρώτα του χρόνια ως προπονητής. Και τη δεκαετία 1970-1980, όταν ο Jackson ήταν προπονητής των Ambany Patroons (στο CBA), ο Krause του ζήτησε μια ανάλυση για όλους τους παίχτες της λίγκας. Ήταν η πρώτη τους συνεργασία σε επαγγελματικό πια επίπεδο. Κι ο Jackson παρέδωσε μια “έκθεση” άψογη.

O Krause ήταν εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του Jackson. Ήταν όλα τόσο λεπτομερή. Κι έδειχναν τις εξαιρετικές ικανότητες του Phil. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ο Krause θεωρούσε τον Phil τόσο έξυπνο και διορατικό, όπου ακόμα και αν τον έπαιρνε σε μια ομάδα ως assistant coach θα υπήρχε πρόβλημα αν ο βοηθός ήταν πιο έξυπνος από τον πρώτο.

Οι Bulls 

Μετά τους Bullets ακολούθησαν δουλειές με τους Suns, τους 76ers, τους Lakers και τους Bulls πριν αποφασίσει να αφήσει το scouting στο NBA και να ασχοληθεί με το baseball στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ξεκίνησε να δουλεύει ως scouter στους Chicago White Sox, ώσπου το 1985 ο ιδιοκτήτης των Bulls, Jerry Reinsdorf, τον κάλεσε και πάλι πίσω στους Bulls να αναλάβει τη θέση του general manager.

Είδαμε και στο ντοκιμαντέρ, παρά το γεγονός ότι ο Reinsdorf φοβόταν τον εγωιστικό χαρακτήρα του Krause, τον παραδεχόταν για τις ικανότητές του.

Όταν ο Krause επέστρεψε στους Bulls, o Jordan ήταν ήδη έναν χρόνο στην ομάδα. Προπονητής στην ομάδα ήταν ο Stan Albeck. Ο Krause Λοιπόν τότε του πρότεινε για assistant coach, έναν προπονητή από το CBA. Τον Phil Jackson. O Albeck από την πλευρά του ήθελε έναν δικό του άνθρωπο. Τον John Killilea. Εννοείται ότι ο ένας δεν ήθελε ως AC την επιλογή του άλλου. Ο Jackson πάντως εμφανίστηκε στην συνέντευξη. Ήταν σε διακοπές στο Puerto Rico όταν του έκαναν την πρόταση και παρουσιάστηκε με ένα παναμέζικο πουκαμισάκι, σορτς, και μια γενειάδα. Στην πραγματικότητα ήξερε ότι δε θα έπαιρνε τη θέση (δεν τον ενδιέφερε κιόλας) όπως κι έγινε.

Το κεφάλαιο Jackson – Krause 

Τρία χρόνια μετά, με τον Jackson να είναι ακόμα προπονητής στο CBA, ο Krause έκανε και δεύτερη προσπάθεια. Αυτή τη φορά όμως ο Jackson ήταν πιο ώριμος και πιο έτοιμος να δεχθεί τη θέση στο ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, όντας πλέον οικογενειάρχης, με ένα παιδί από προηγούμενο γάμο και τα λεφτά από το CBA να μη φτάνουν, ήξερε πως αν δεν καταφέρει να μπει και τώρα στο ΝΒΑ, θα πρέπει να ψάξει να βρει να κάνει κάτι άλλο. Χρόνια μετά, όταν η κόντρα Krause – Jackson ήταν πια στο αποκορύφωμά της, ο Krause θα χρησιμοποιήσει εναντίον του Jackson το γεγονός ότι τον πήρε από την ανεργία και τον οδήγησε στην κορυφή του ΝΒΑ. Κάτι που ήταν βέβαια και λίγο αληθινό και λίγο ψεύτικο. Γιατί, ναι μεν ο Krause άνοιξε την “πορτα” του ΝΒΑ για τον Phil, αλλά κι οι ικανότητες του δεύτερου ήταν τόσο σπουδαίες για να μείνει εκτός οργανισμού.

Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 1988 οι Bulls είναι σε αναζήτηση assistant coach. O Gene Littles αποχωρεί για το Charlotte κι έτσι υπάρχει μια θέση κενή. Κι οι υποψήφιοι είναι δύο. Ο ένας είναι ο Butch Beard, πρώην παίχτης των Knicks κι άλλος είναι ο Phil Jackson. “Αυτή τη φορά θα ξυριστείς, θα κουρευτείς, θα ντυθείς με κουστούμι και θα έρθεις όμορφος κι ωραίος“, είπε ο Krause στον Jackson. Μάλιστα, του πρότεινε να φορέσει στα δάχτυλα και τα δύο δαχτυλίδια που είχε κατακτήσει με τους Knicks.

O Doug Collins πάντως (προπονητής των Bulls) δεν ενθουσιάστηκε με κανέναν από τους δύο κι ο “κλήρος” για την επιλογή έπεσε στον Krause. Και κάπως έτσι ο Phil Jackson είδε την πόρτα του ΝΒΑ να ανοίγει για αυτόν, χάρη στην επιλογή του Jerry Krause. O Phil κατάφερε να κρατήσει το σπίτι του στο Woodstock, όπου έμενε η οικογένειά του, ενώ νοίκιασε με τα λεφτά κι ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο Chicago. Δε θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο ξεκίνημα στο ΝΒΑ.

Τα draft 

Ο Jackson θα μείνει ως AC στους Bulls μόλις μια σεζόν και την αμέσως επόμενη θα αναλάβει πια χρέη πρώτου προπονητή. Παράλληλα, ο Krause έχει φροντίσει να στελεχώσει την ομάδα με κάποιες πολύ καλές επιλογές στα draft, όπως τον Scottie Pippen και τον Horace Grant, ενώ -εκ του αποτελέσματος- κρίνεται επιτυχημένη κι η παραχώρηση του Oakley με trade για να πάρουν στο Chicago τον Cartwright.

Με τον Jordan και τους υπόλοιπους στο παρκέ και τον Phil πλέον στον πάγκο ως πρώτο προπονητή, ο Krause έχει κάνει ότι ήταν δυνατόν για να φτιάξει την ομάδα που την επόμενη δεκαετία θα κυριαρχήσει στα παρκέ του ΝΒΑ.

Φταίει ή δε φταίει;

Όπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ, ο Krause θεωρεί ότι τα πρωταθλήματα τα παίρνει κι ο οργανισμός. Όχι μόνο οι παίχτες. Κάπου είναι αλήθεια κι αυτό, αφού από το 1986 έως το 1990 ο Krause μελέτησε κάθε κίνηση και δεν υπέπεσε σε λάθη που θα “ζημίωναν” τον οργανισμό. Κάπου δεν του το αναγνώρισε κανείς, ή τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελε, κάπου κι ο εγωισμός του από τα όσα είχε περάσει όλα τα προηγούμενα έτη μεγάλωνε και κάπως έτσι φτάσαμε στα όσα είδαμε στο ντοκιμαντέρ και στη διάλυση της “δυναστείας” των “ταύρων” το 1998.

Από κει κι έπειτα, τα περισσότερα σημεία για το τι έκανε και τι δεν έκανε ο Jerry Krause στους Bulls, αποτυπώνονται πολύ όμορφα στα δύο πρώτα επεισόδια του “Last Dance”. Δεν ξέρουμε τελικά αν φταίει ή δεν φταίει στο 100% για το τέλος της δυναστείας των Bulls, οφείλουμε όμως να του πιστώσουμε το “χτίσιμο” αυτής.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21