Card image

Τα απαγορευμένα “Air Jordan 1” που έσωσαν τη NIKE

6 Μαΐου 2020 00:29

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Τα παπούτσια των stars του ΝΒΑ είναι σήμερα μια παγκόσμια βιομηχανία με τζίρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά στη δεκαετία του ’80 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το 1984, όταν ο Michael Jordan μπήκε στη λίγκα, ελάχιστοι αθλητές είχαν sneakers με την υπογραφή τους και σίγουρα αυτά δεν είχαν τον σημερινό σχεδιασμό, αλλά ήταν πολύ πιο απλοϊκά.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο ΝΒΑ, ο Michael Jordan ήθελε να έχει το δικό του παπούτσι… Δεν του έκατσε η Converse, καθώς δεν πίστευε ότι ένας rookie άξιζε ένα τέτοιο προνόμιο που απολάμβαναν παίκτες του επιπέδου του Magic Johnson και του Larry Bird, δεν του έκατσε ούτε η Adidas που δεν δέχθηκε να σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο παπούτσι για τον Air και έτσι, με τη βοήθεια του ατζέντη του και την… παρέμβαση της μητέρας του, υπέγραψε συμβόλαιο με τη NIKE.

Δείτε ΕΔΩ την ιστορία για το πώς κατέληξε στη NIKE.

Εκείνη την περίοδο, η εταιρία που σήμερα είναι ένας παγκόσμιος κολοσσός, ήταν σε δύσκολη θέση… Η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που ο CEO της ΝΙΚΕ, Phil Knight, άνοιξε την ετήσια επιστολή που δίνεται στους μετόχους με την φράση: «Ο George Orwell είχε δίκιο. Το 1984 ήταν μία δύσκολη χρόνια». Το συμβόλαιο που δόθηκε στον Michael Jordan, διάρκειας 5 χρόνων και αξίας 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο.

«Ήθελα να είμαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους», έλεγε ο Michael Jordan και στον 6ο αγώνα της preseason, στις 18 Οκτωβρίου του 1984, εμφανίστηκε στο Madison Square Garden με ένα ζευγάρι παπούτσια σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, που όμως δεν ήταν τελικά “Air Jordans”, καθώς είχαν μία διαφορά στη γλώσσα. Λίγους μήνες αργότερα, το ΝΒΑ έστειλε επιστολή στη NIKE, με την οποία γνωστοποιούσε ότι απαγόρευε τα συγκεκριμένα παπούτσια, καθώς καταπατούσαν τον κανόνα που ήθελε τα sneakers των αθλητών να είναι έχουν κατά 51% κυρίαρχο χρώμα το λευκό!

Αυτό έγινε μόλις ενάμιση μήνα πριν από την ημερομηνία που τα AJ1s θα ήταν στη διάθεση του κοινού και φυσικά η NIKE δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη… Λίγο πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας, κυκλοφόρησε μία διαφήμιση με τις ακόλουθες φράσεις: «Το ΝΒΑ τα πέταξε έξω από το παιχνίδι. Ευτυχώς, το ΝΒΑ δεν μπορεί να σε σταματήσει από το να το φοράς».

Ο μύθος λέει ότι η λίγκα έβαζε πρόστιμο αξίας 5.000 δολαρίων κάθε φορά που ο Michael Jordan παραβίαζε τους κανόνες και φορούσε τα «απαγορευμένα» παπούτσια, με τη NIKE να μην έχει κανένα πρόβλημα στο να το πληρώνει, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο Jordan φόρεσε τα παπούτσια μόνο στον διαγωνισμό καρφωμάτων, όταν ο κανονισμός δεν ήταν σε ισχύ.

Παρ’όλα αυτά ο ντόρος που προκλήθηκε από την απαγόρευση του παπουτσιού, αλλά και το πραγματικά πρωτοποριακό σχέδιο, που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του, οδήγησε τα Air Jordan 1 σε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το κόστος για ένα ζευγάρι ήταν στα 65 δολάρια και από εκεί που η NIKE περίμενε να πουλήσει περίπου 100.000 ζευγάρια μέσα στο 1985, πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ζευγάρια. Από τότε, τα Air Jordan 1 έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 80 διαφορετικές εκδοχές και θεωρούνται με διαφορά τα πιο επιτυχημένα μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει.

Κάπως έτσι, η NIKE όχι μόνο έφυγε από τη δύσκολη κατάσταση, αλλά σύμφωνα με την ετήσια επιστολή του Phil Knight προς τους μετόχους, το 1986 ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της εταιρίας. Όσο για το γράμμα που είχε στείλει το ΝΒΑ για να απαγορεύσει τα Air Jordan 1, υπάρχει κορνιζαρισμένο στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, καθώς άλλαξε την πορεία της…

Δείτε ΕΔΩ όλα τα Air Jordan που έχουν κυκλοφορήσει.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21