Card image

The Shot: Η στιγμή που ο Michael Jordan απέδειξε ότι είναι νικητής (vids)

7 Μαΐου 2020 02:28

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Από το καλάθι που χάρισε στο North Carolina τον κολεγιακό τίτλο το 1982, μέχρι και το τελευταίο του σουτ με τη φανέλα των Chicago Bulls στους τελικούς του 1998 κόντρα στους Utah Jazz, ο Michael Jordan έχει ευστοχήσει σε πολλά τεράστια σουτ! Ένα όμως, έχει πάρει τον χαρακτηρισμό “The Shot” κι ας μην έκρινε τίτλο, αλλά απλά την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των playoffs του ΝΒΑ.

Στις 7 Μαΐου του 1989, ο Michael Jordan σημείωσε ένα από τα πιο εμβληματικά σουτ στην ιστορία του ΝΒΑ, δίνοντας τη νίκη στους Chicago Bulls στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς με τους Cleveland Cavaliers και το NBAholics σας παρουσιάζει μερικές λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί αυτό το σουτ ήταν τόσο ξεχωριστό για τον Michael Jordan και τη δυναστεία που έχτισε τα επόμενα χρόνια.

Εκείνη την χρονιά, ο Jordan έπαιξε ως point guard

Στο τελευταίο κομμάτι της regular season της περιόδου 1988-1989, οι Chicago Bulls δοκίμασαν κάτι  πρωτοποριακό, καθώς χρησιμοποίησαν τον κορυφαίο shooting guard στην ιστορία του ΝΒΑ, στη θέση του point guard. O Doug Collins ήθελε απλά να δώσει την μπάλα στα χέρια του Michael Jordan για περισσότερη ώρα και τα αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα, με τους «ταύρους» να κερδίζουν τα 11 από τα πρώτα 14 παιχνίδια τους με τον “Air” στη θέση «1» και τον ίδιο να τρέχει ένα θρυλικό σερί με 7 διαδοχικά triple double! To «πείραμα» ολοκληρώθηκε στους τελικούς της Ανατολής, όταν και οι “Bad Boys” απέκλεισαν τους Bulls, ενώ μεγάλη μερίδα του Τύπου άσκησε έντονη κριτική στον προπονητή της ομάδας για αυτή την επιλογή.

   

«Αν παίξουμε έτσι, θα μας… σκουπίσουν»

Το ξεκάθαρο φαβορί της σειράς ήταν οι Cleveland Cavaliers, οι οποίοι τελείωσαν τη regular season στην 3η θέση της Ανατολής με 55 νίκες, έναντι 47 των 6ων Chicago Bulls. Οι Cavs είχαν 6 νίκες στα ισάριθμα παιχνίδια των δύο ομάδων στη χρονιά, με την 6η να έρχεται στην τελευταία μέρα της regular season, όταν επικράτησαν με 84-90 μέσα στο Chicago, χωρίς να έχουν στη σύνθεση τους, τους τραυματίες Mark Price, Larry Nance και Brad Daugherty.

«Δεν μπορούμε να νικήσουμε ούτε τους αναπληρωματικούς τους», είχε δηλώσει στους Chicago Sun-Times ο Jordan και συμπλήρωσε: «Αν δεν παίξουμε καλύτερα, θα μας σκουπίσουν στα playoffs».

Ο Jordan έπρεπε να τελειώσει τη σειρά νωρίτερα

Οι Chicago Bulls είχαν τον 4ο παιχνίδι στην έδρα τους και παράλληλα την ευκαιρία να πάρουν την πρόκριση, καθώς ήταν μπροστά με 2-1, ωστόσο ο Michael Jordan δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, με το σκορ στο 98-97 υπέρ των Bulls, o Jordan κέρδισε 2 ελεύθερες βολές. Έβαλε την πρώτη, αλλά έχασε την δεύτερη και έτσι οι Cavs ισοφάρισαν σε 99-99, 4΄΄ πριν το τέλος. Ο Scottie Pippen βρήκε τον Jordan με μία εξαιρετική πάσα στην τελευταία επίθεση, αλλά ο “Air” δεν ευστόχησε και έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου οι Cavaliers πήραν τη νίκη.

«Κύριε Jordan, δεν μπορώ να σας αφήσω να σκοράρετε»

Όπως είδαμε στο ο επεισόδιο του “Last Dance”, o Ron Harper ζήτησε από τον προπονητή του να μαρκάρει αυτός τον Jordan, αλλά ο Lenny Wilkens του ανακοίνωσε ότι θα ρίξει πάνω του τον Craig Ehlo, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε δώσει το προβάδισμα στους Cavs και είχε 24 πόντους στο ματς και 15 πόντους στην τέταρτη περίοδο. O Ehlo μίλησε για τη συγκεκριμένα άμυνα σε ένα βιβλίο για την ιστορία των Cleveland Cavaliers: «Σε εκείνη την άμυνα, κάναμε κάτι που δεν είχαμε κάνει ποτέ. Ο coach ήταν ένας από τους προπονητές που ήθελε όλοι οι παίκτες του να έχουν επαφή με την μπάλα. Για κάποιο λόγο, όμως επέλεξε να πει στον Larry Nance να παίξει double team στον Jordan μαζί μου, έχονας γυρίσει την πλάτη του στην μπάλα. Θα τον μάρκαρα πιο σκληρά, αλλά εξαιτίας της βοήθειας, μάλλον χαλάρωσα λίγο».

Χρόνια αργότερα, μάλιστα, αποκάλυψε ότι προσπάθησε να παίξει με το μυαλό του Jordan λέγοντας του: «Κύριε Jordan, δεν μπορώ να σας αφήσω να σκοράρετε». Όπως φάνηκε, αυτό το… ευγενικό trash talking δεν ήταν αποτελεσματικό, με τον Ehlo να παραδέχεται σε συνέντευξή του ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να τον αποκαλούσε απλά Michael.

Όσον αφορά τον Ron Harper, ας πάμε λίγα ματς πίσω… Στον πρώτο αγώνα της σειράς, ο Michael Jordan σημείωσε 50 πόντους και ο Ron Harper, ο οποίος δεν έπαιξε σε εκείνο το ματς δήλωσε: «Ο Jordan δεν θα έβαζε ποτέ 50 πόντους σε μένα». Δύο μέρες αργότερα, ο Michael Jordan του έβαλε 55 στο Game 2.

«Απλά δώσε μου τη γ###ένη μπάλα»

Στο time out που είχαν οι Chicago Bulls πριν την τελευταία επίθεση, ο Doug Collins σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να μην δώσει την μπάλα στον Michael Jordan, με τη λογική ότι οι αντίπαλοι θα είχαν προσαρμόσει το πλάνο τους επάνω του. Έτσι, σύμφωνα με το βιβλίο του Roland Lazenby, άρχισε να σχεδιάζει ένα play που κατέληγε  στον center της ομάδας, Dave Corzine, μέχρι να τον διακόψει νευριασμένος ο Jordan, λέγοντας: «Απλά δώσε μου τη γ###ένη μπάλα». Ο Collins έσβησε με το χέρι του το προηγούμενο play και ετοίμασε ένα νέο, με τελικό αποδέκτη τον “Air”.

«Ποιος Jordan; Ο πασέρ τα έκανε όλα»

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του GM των Chicago Bulls, Jerry Krause, με τον Michael Jordan δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Αυτό φαίνεται και από την αντίδραση του Krause αμέσως μετά το νικητήριο σουτ. «Ήταν η καλύτερη πάσα που έχω δει ποτέ! Του έδωσε τη μπάλα ανάμεσα σε τρεις, ακριβώς όταν έπρεπε. Έτρεξα στο παρκέ και αγκάλιασα τον Brad Sellers», είπε το 2011.

Ο Krause είχε επιλέξει τον Sellers στο draft του 1986, παρά το γεγονός ότι ο Michael Jordan επέμενε ότι οι Chicago Bulls έπρεπε να επιλέξουν τον Johnny Dawkins, σε μία από τις ουκ ολίγες διαφωνίες που είχαν εκείνα τα χρόνια.

Κάτι παραπάνω από μία πρόκριση

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό θέμα μία απλή πρόκριση στον δεύτερο γύρο των playoffs, ειδικά από την στιγμή που σήμερα ξέρουμε ότι τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν έξι πρωταθλήματα; Εκείνη η πρόκριση ήταν η αρχή για να αποκτήσουν ο Michael Jordan και οι Chicago Bulls τη νοοτροπία νικητή. Μόλις την προηγούμενη χρονιά, ο MJ είχε κερδίσει την πρώτη του σειρά, ωστόσο μετά την χαμένη βολή και το άστοχο τελευταίο σουτ στο Game 4, η πίεση που είχε πάνω του ήταν τεράστια. Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο Michael Jordan, ο μεγαλύτερος-ίσως-νικητής που έχει εμφανιστεί στο μπάσκετ, κουβαλούσε μέχρι εκείνη τη σειρά την ταμπέλα του loser, του παίκτη που ναι μεν ήταν εξαιρετικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν νικητής. Αυτό το σουτ, έγινε η αρχή για να διορθωθούν όλα…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21