Card image

“Το θαύμα του Richfield” (vid)

11 Μαΐου 2020 15:38

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Στις 11 Μαΐου του 1976, στο Game 3 των τελικών της Ανατολής, ανάμεσα σε Cavaliers και Celtics, οι παίχτες από το Cleveland θα επικρατήσουν με 83-78.  Οι Cavaliers θα κερδίσουν και στον επόμενο αγώνα, πριν παραδοθούν στο Game5 και Game6 κι αποχωρήσουν με το κεφάλι ψηλά από εκείνο το πρωτάθλημα. To “Θαύμα του Richfield” μόλις είχε ολοκληρωθεί. Κι ήταν η πιο σπουδαία στιγμή στην ιστορία των Cavaliers ως και τον ερχομό του LeBron James.

Η σειρά με τους Washington ήταν το σπουδαιότερο αθλητικό event που έχω δει στη ζωή μου

Από την ίδρυσή τους και για τις επόμενες πρώτες σεζόν της ύπαρξής τους, οι Cavaliers ας πούμε ότι ήταν ο “φτωχός συγγενής” του Cleveland. Το ΝΒΑ δεν ήταν δημοφιλές, εν αντιθέσει και με τα υπόλοιπα εθνικά αθλήματα, οπότε σκεφτείτε πόση πέραση είχε για την πολιτεία του Ohio, μια ομάδα στο τρίτο άθλημα της χώρας, που τερματίζει σταθερά στις τελευταίες θέσεις. Καμία. Οι Cavaliers δεν είχαν καμία υπόληψη ως και το τέλος της σεζόν 1974-75. Το Νοέμβριο όμως, του 1975, στην έβδομη πλέον σεζόν των Cavs στο ΝΒΑ, αυτό θα αλλάξει. Οι Cavaliers θα πετύχουν ένα σπουδαίο trade, φέρνοντας στο Cleveland τον επτά φορές All-Star και με καριέρα Hall of Famer, Nate Thurmond. Όντας πραγματικός ηγέτης και μέντορας για τους πιτσιρικάδες, ο 34χρονος Thurmond θα πάρει τους Cavaliers από το 6-11 και θα τους δώσει την απαραίτητη ώθηση για να τερματίσουν με 49 νίκες, στην κορυφή της Central. Και μπορεί ο Thurmond να μην έκανε όργια (μόλις 4.6 πόντους/αγώνα), όμως ήταν αυτό που χρειάζονταν οι Cavaliers. Ο κόουτς Fitch είχε πει, “Την πρώτη φορά που μπήκε στα αποδυτήρια της ομάδας, είχε αμέσως τον σεβασμό όλων“. Ο 26χρονος Jim Chones και πρώτος center της ομάδας, μπροστά από τον Thurmond, ανέφερε, “Μου άρεσε όταν παίζαμε και οι δύο στο παρκέ. Δεν χρειαζόταν να κουραστείς για τα ριμπάουντ. Το έκανε για σένα ο Nate, όλο το βράδυ“.

Οι Cavaliers από την ανυποληψία και τα αρνητικά ρεκόρ ήταν πλέον δυνατοί. Και μετά το 6-11 του Νοεμβρίου, ήρθε ένα 43-22 κι οι Cavaliers τερμάτισαν στην πρώτη θέση της Central. Κάτι που τους έφερε αυτομάτως στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας. Αντίπαλος; Οι πολύ δυνατοί Washington Bullets, των Elvin Hayes και Wes Unseld. Κι η σειρά, επρόκειτο να είναι επική. Τρία από τα επτά ματς κρίθηκαν στο τελευταίο σουτ κι ακόμα ένα πήγε στην παράταση. Το Richfield Coliseum ήταν γεμάτο σε κάθε ματς των Cavaliers. 20.000 και πλέον θεατές “ούρλιαζαν” ως και μια ώρα πριν το ματς “We want Cavs. We want Cavs“. Κι οι Cavaliers εκείνον το μήνα, έγιναν η πιο αγαπητή ομάδα στο Ohio. Ο Austin Carr (SG των Cavs), αναφέρει μετά το νικητήριο σουτ στο Game 7, “Ο ήχος ήταν τρομακτικός. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ“. Ο Billy Nichols που περιέγραφε τα ματς της σειράς για λογαριασμό του Plain Dealer είχε δηλώσει, “Η σειρά με τους Washington ήταν το σπουδαιότερο αθλητικό event που έχω δει στη ζωή μου“.

Είμαι σίγουρος ότι αν ήταν υγιής ο Jim, θα είχαμε προκριθεί στους τελικούς του ΝΒΑ

Δυστυχώς για τους Cavaliers, το τέλος του “θαύματος” ξεκίνησε στις 4 Μαΐου. Δύο ημέρες πριν το πρώτο ματς των τελικών, κόντρα στους 12 φορές πρωταθλητές ΝΒΑ, Boston Celtics. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Jim Chones, θα τραυματιστεί σε μια προπόνηση και θα αφήσει την ομάδα δίχως αυτόν στους τελικούς. Το πλήγμα ήταν ισχυρό. Οι Cavaliers παρόλα αυτά έχουν ακόμα δύο νίκες για το κοινό τους στο Richfield Coliseum, όμως το “Θαύμα του Richfield” ήταν πλέον γεγονός. Το “what if” θα μείνει να πλανάται, για το αν οι Cavaliers θα είχαν καταφέρει κάτι παραπάνω με τον Chones στο παρκέ. Ο Nate Thurmond θα δηλώσει αργότερα, “Είμαι σίγουρος ότι αν ήταν υγιής ο Jim, θα είχαμε προκριθεί στους τελικούς του ΝΒΑ“.

Το “Θαύμα του Richfield” ήταν πραγματικά μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία των Cavaliers. Όλη εκείνη η σεζόν. Από το πως ξεκίνησε, στον ερχομό του Thurmond, τον αποκλεισμό των Bullets και την ήττα στους τελικούς της Ανατολής. Έκανε τους Cavaliers το κέντρο του ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρει ο Roger Gordon, που έγραψε βιβλίο για το “Θαύμα του Richfield”, “Το ξέρω ότι οι Cavaliers πήραν πέρυσι το πρωτάθλημα, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να συγκριθεί με το “Θαύμα του Richfield”. Οι φίλαθλοι τότε ήταν πραγματικά ερωτευμένοι με αυτή την ομάδα“.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21