Card image

Κι όμως, ο Gary Payton μάρκαρε τον Michael Jordan καλύτερα από τον καθένα! (vid)

12 Μαΐου 2020 17:18

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ένα από τα σημεία των δύο τελευταίων επεισοδίων του “Last Dance” που έχουν συζητηθεί αρκετά, ήταν το γέλιο του Michael Jordan όταν έβλεπε στο tablet τις δηλώσεις του Gary Payton για την άμυνα που του έπαιξε στα 3 τελευταία παιχνίδια των τελικών του 1996, ανάμεσα στους Chicago Bulls και τους Seattle Supersonics.

Το ξέρουμε ότι ο Michael Jordan έχει κερδίσει το δικαίωμα να πιστεύει και να λέει ό,τι θέλει, αλλά σε αυτό το σημείο θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Ο Gary Payton είναι ο παίκτης που έχει μαρκάρει τον Michael Jordan καλύτερα από τον καθένα και παρά τα λεγόμενα του, ναι, ο “Glove” ήταν πρόβλημα για τον “Air”.

Αρχικά, να συστήσουμε στους νεότερους και να θυμίσουμε στους παλιότερους τι εστί Gary Payton. Είναι, ίσως, ο πιο σκληροτράχηλος -αμυντικά- point guard όλων των εποχών και ένας από τους  καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς που έχουν περάσει από το ΝΒΑ. Ήταν εξαιρετικός στην άμυνα στην μπάλα, αλλά μπορούσε να μαρκάρει και ψηλότερους αντιπάλους, έχοντας ως «όπλο» την ευφυία του, αλλά και τη δύναμη, για έναν παίκτη ύψους 1.93. Πήρε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού του ΝΒΑ το 1996 και ήταν μέλος της Defensive First Team για 9 διαδοχικά χρόνια, από το 1994 ως το 2002!

Πάμε και στη σειρά των τελικών του 1996… Το πρώτο λογικό ερώτημα που θα προκύπτει, είναι το εξής: Αφού ο Payton ήταν ο καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος, γιατί δεν του ανατέθηκε αυτή η αποστολή από το Game 1 των τελικών, αλλά μετά το Game 3, όταν οι Bulls ήταν ήδη στο 3-0; Ήταν απόφαση του προπονητή των Sonics, George Karl, η οποία είχε εξήγηση. Πριν από την έναρξη των τελικών, ο Payton κουβαλούσε ένα τραυματισμό, όπως και ο αναπληρωματικός του, Nate McMillan. Οι Sonics είχαν επιθετικό πρόβλημα στους τελικούς της Δύσης κόντρα στους Utah Jazz, καθώς σκόραραν μόλις 89 πόντους ανά αγώνα και έτσι ο Karl δεν ήθελε να πάρει όλη την ενέργεια του Payton, βάζοντάς τον πάνω στον Jordan. Εκ του αποτελέσματος, βέβαια, η επιλογή αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς ο Jordan έκανε… πάρτι με 31 πόντους και 46%, ενώ ο Payton δεν ήταν καθοριστικός παράγοντας στην επίθεση, έχοντας 15 πόντους με 40% και 50% στα τρίποντα.

Όλα άλλαξαν, όμως από το Game 4 και μετά… Όπως είπε ο Payton στο “Last Dance”, ο αρχικός στόχος του όσον αφορά το μαρκάρισμα του Jordan ήταν να τον κουράσει Όπως θα δείτε στο παρακάτω video, τον μάρκαρε πιεστικά ακόμα και στα 10-12 μέτρα, έπαιζε άμυνα από μπροστά ώστε να μην πάρει εύκολα την μπάλα για το αγαπημένο του παιχνίδι στο post και του έκανε πολλά δυνατά block out για να μην πάει στο μεταξύ άλλων να νευριάσει τον Jordan και να τον… περιορίσει στους 23.7 πόντους, με 36.7% στα σουτ και 11.1% στα τρίποντα.

Προφανώς και ήταν απίθανο να γυρίσουν οι Sonics μια σειρά από το 3-0 κόντρα σε μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών-αν όχι την καλύτερη-, αλλά δεν χωράει αμφιβολία ότι από την στιγμή που ο Gary Payton ανέλαβε το μαρκάρισμα του Jordan, η σειρά άλλαξε τελείως.

Αν εξετάσουμε το θέμα με τη βοήθεια των αριθμών, θα δούμε ότι ο Gary Payton ήταν πιο αποτελεσματικός στο μαρκάρισμα του Jordan ακόμα και από τους “Bad Boys” των Detroit Pistons. Στα τρία χρόνια που οι Chicago Bulls έμεναν εκτός από τους Pistons, ο Michael Jordan δεν είχε πέσει πιο χαμηλά από τους 27.4 πόντους και το 46%, ενώ σε αυτά τα 3 παιχνίδια, ο Payton τον κράτησε στους 23.7 πόντους με 36.7%. Ο Gary Payton έχασε εκείνους τους τελικούς και χρειάστηκε να περιμένει άλλα 10 χρόνια για να πάρει πρωτάθλημα ως… κομπάρσος στους Miami Heat, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι μάρκαρε τον Michael Jordan καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη στο ΝΒΑ!

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21