Card image

The Last Shot: Το σπουδαιότερο σουτ όλων των εποχών! (vids)

18 Μαΐου 2020 00:56

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί καλύτερο επίλογο στην κυριαρχία του Michael Jordan και των Chicago Bulls στη δεκαετία του ’90 από το “Last Shot”;

Στο τελευταίο παιχνίδι του για τους Chicago Bulls, στο Game 6 των τελικών, μέσα στη Utah, στο «σπίτι» των άξιων αντιπάλων, ο Michael Jordan έγραψε την τελευταία σελίδα στο βιβλίο των… θαυμάτων του με τους «ταύρους», πετυχαίνοντας το –για πολλούς- σπουδαιότερο σουτ όλων των εποχών!

Το “NBAholics” προσπαθεί να αναλύσει αυτό το σουτ, εξετάζοντας τον τρόπο που κινήθηκε ο Michael Jordan και οι συμπαίκτες του, τον χρόνο που εκτέλεσε το πώς αμύνθηκαν οι Utah Jazz…

Γιατί δεν έγινε double team

Όλοι περίμεναν τον Michael Jordan να πάρει την προσπάθεια, δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό. Οι Utah Jazz, όμως, επέλεξαν να μην στείλουν βοήθεια και άφησαν τον Byron Russell να τα βγάλει πέρα μόνος του. Υπάρχει εξήγηση σε αυτή την επιλογή και για να την βρούμε θα πρέπει να πάμε ένα χρόνο πίσω, στον 6ο τελικό του 1997, όταν τα δεδομένα ήταν πάνω κάτω τα ίδια, καθώς το σκορ ήταν ισόπαλο και έμεναν περίπου 10’’ για το τέλος. Οι Jazz στέλνουν και τον John Stockton πάνω στον Jordan, αυτός πασάρει στον ελεύθερο στο ύψος των βολών, Steve Kerr και εκείνος χαρίζει το πρωτάθλημα στους Chicago Bulls. Οι Jazz δεν ήθελαν να χάσουν με τον ίδιο τρόπο…

Όλοι στις θέσεις τους

Δείτε ξανά το σουτ του Michael Jordan και δείτε πόσο χώρο έχει στο ύψος των ελεύθερων βολών. Οι συμπαίκτες του έχουν ακοβολιστεί και είναι όλοι τους έξω από την γραμμή του τριπόντου δίνοντας χώρο στον Michael Jordan να κάνει ό,τι… νομίζει! Προσέξτε τώρα και τον Karl Malone, ο οποίος κανονικά έπρεπε να είναι πάνω στον Scottie Pippen, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κλείσει τον διάδρομο σε ενδεχόμενο μπάσιμο του Michael Jordan. Ο “Air” μπορεί να πάσαρε στον ελεύθερο παίκτη αν γινόταν double team, όπως έκανε και το 1997, αλλά από την στιγμή που τον μάρκαραν ένας προς έναν, δεν θα έδινε την μπάλα σε άλλα χέρια.

41.9΄΄ για… πάρτι του!

Το τελευταία 41.9΄΄ του Michael Jordan ως παίκτης των Chicago Bulls ήταν η αποθέωση του μεγαλείου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Michael Jordan είναι ο μόνος παίκτης των «ταύρων» που ακουμπάει την μπάλα στα τελευταία 41.9΄΄. Ο μόνος συμπαίκτης του που ακουμπάει την μπάλα είναι ο Scottie Pippen όταν του κάνει την επαναφορά στα 41.9΄΄ για να πετύχει ο Jordan το γρήγορο καλάθι και να μειώσει σε 86-85. Στη συνέχεια, ο Jordan κάνει το κλέψιμο πάνω στον Karl Malone, ο ίδιος κατεβάζει την μπάλα και ο ίδιος βάζει τους Bulls μπροστά με το “Last Shot”. Μια ομάδα μόνος του!

Γιατί άφησε χρόνο στους Jazz;

Όταν ο Michael Jordan έκλεψε την μπάλα από τον Karl Malone, έμενα ακόμα περίπου 21΄΄, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσε να κρατήσει την μπάλα ως το τέλος της επίθεσης και να εκτελέσει με την κόρνα της λήξης. Αυτό θα ήταν και το πιο λογικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα έδινε χρόνο στους Jazz για το τελευταίο σουτ. O Phil Jackson είχε time out, ωστόσο επέλεξε να δώσει την… ευθύνη απευθείας στον Michael Jordan, που όπως είδαμε δεν έδωσε την μπάλα σε κανέναν από την στιγμή που την πήρε.

Οι Bulls είχαν χάσει δύο παιχνίδια από τους Utah Jazz κατά τη διάρκεια της σειράς, το 1ο και το 5ο. Και στα δύο αυτά παιχνίδια, οι Bulls είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν ή να πάρουν τη νίκη στο τελευταίο σουτ, αλλά τα πρόβλημα τους ήταν ο χρόνος. Στο Game 1, ο Pippen έχασε ένα τρίποντο από δύσκολη θέση και στο Game 5 ο Jordan  είχε ελάχιστο χρόνο και δεν ευστόχησε στο τρίποντο που επιχείρησε.


Ο Jordan ήξερε ότι όσο πιο κοντά στο τέλος του χρόνου έκανε την προσπάθεια, τόσο πιο σκληρά θα μαρκαριζόταν από τους αντιπάλους. Αν ξεκινήσει την προσπάθεια στα 3΄΄, δεν υπάρχει χρόνος για πάσα ή για plan b, οπότε η άμυνα είναι αποκλειστικά πάνω και μπορεί να γίνει πιο επιθετική. Σουτάροντας στα 5΄΄, είχε χώρο και χρόνο για να κάνει ακριβώς αυτό που ήθελε. Και το έκανε άψογα…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21