Card image

To φάουλ που έκρινε ένα πρωτάθλημα και άλλαξε το ΝΒΑ! (vids)

11 Ιουνίου 2020 15:02

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ροή ενός αγώνα μπάσκετ αλλάζει από μία και μόνο φάση. Κάποιες φορές πρόκειται για ένα κάρφωμα, ένα τρίποντο, ένα κλέψιμο ή ένα block, αλλά στην περίπτωσή μας θα αναφερθούμε σε ένα σκληρό φάουλ, το οποίο δεν άλλαξε μόνο τη ροή ενός αγώνα, αλλά έκρινε την κατάληξη μιας ολόκληρης σειράς τελικών και επηρέασε την εξέλιξη των κανόνων του ΝΒΑ!

Βρισκόμαστε στο 1984 και στους τελικούς του ΝΒΑ συναντάμε το πιο κλασικό ζευγάρι όλων των εποχών, στην κόντρα των Boston Celtics με τους Los Angeles Lakers, για πρώτη φορά μετά το 1969 και για πρώτη φορά με την παρουσία των Larry Bird και Magic Johnson.

Οι Celtics είχαν το πλεονέκτημα έδρας, ωστόσο το έχασαν με το… καλημέρα, καθώς οι Lakers επιβλήθηκαν με 109-115 στο πρώτο ματς στο Boston Garden. Λίγες μέρες αργότερα, οι Lakers έφτασαν πολύ κοντά στο 0-2, ωστόσο οι Celtics έφεραν τη σειρά στα ίσα με νίκη με 121-124, με τους Lakers να χάνουν το ματς μέσα από τα χέρια τους, καθώς ήταν μπροστά στα 15΄΄ πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας έχοντας και την κατοχή, ωστόσο ένα λάθος του James Worthy οδήγησε το ματς στην παράταση και εκεί οι Celtics έμειναν ζωντανοί.

Η σειρά μεταφέρθηκε στο “Forum”, την θρυλική έδρα των Lakers, με την παρέα του Magic Johnson να δίνει ένα πραγματικό show στο Game 3, επικρατώντας με 137-104, δείχνοντας σε όλους ότι ήταν εκείνη την στιγμή ήταν η καλύτερη ομάδα. «Παίξαμε σαν κοριτσάκια», είπε ο Larry Bird μετά το τέλος του αγώνα, δίνοντας μας μια πρόγευση για το τι θα ακολουθούσε τρεις μέρες αργότερα.

Στις 6 Ιουνίου του 1984, οι Lakers ήταν έτοιμοι να πάρουν προβάδισμα με 3-1 και ξεκίνησαν πολύ καλά το ματς, παίρνοντας προβάδισμα 10 πόντων στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η κομβική φάση, όμως, διαδραματίστηκε στα μέσα της τρίτης περιόδου, όταν οι Lakers ήταν μπροστά με 76-70 και ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Kurt Rambis, ετοιμαζόταν να δώσει στους Lakers προβάδισμα 8 πόντων παίρνοντας μια πάσα στον αιφνιδιασμό από τον Kareem Abdul Jabbar. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον Kevin McHale, ο οποίος τον κατεδάφισε με μια λαβή που θα… ζήλευαν παίκτες του American Football ή ακόμα και αθλητές πολεμικών τεχνών!

Ο Rambis σηκώθηκε από το έδαφος για να ζητήσει τον λόγο από τον McHale, ωστόσο ο James Worthy τον σταμάτησε και ο Larry Bird πήγε κοντά του για να τον ηρεμήσει. Όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται, λαμβάνοντας υπόψιν όσα ισχύουν σήμερα στο ΝΒΑ, ο McHale χρεώθηκε με απλό φάουλ και δεν δέχθηκε την παραμικρή τιμωρία μετά το ματς. Σήμερα, ο δράστης ενός ανάλογου περιστατικού, όχι μόνο θα χρεωνόταν με αντιαθλητικό, αλλά πιθανότατα θα έχανε και κάποια από τα επόμενα παιχνίδια, πληρώνοντας παράλληλα και ένα τσουχτερό πρόστιμο…

Η συγκεκριμένη φάση αποτέλεσε έμπνευση για τους συμπαίκτες του Kevin McHale, καθώς ο λευκός forward δεν ήταν από τους παίκτες που συνήθιζαν να παίζουν τόσο σκληρά. «Το γεγονός ότι ο Kevin έκανε ένα τόσο σκληρό φάουλ, έδειξε σε όλους μας ότι πρέπει να παίξουμε πιο σκληρά. Την αγάπησα αυτή τη φάση», θυμάται χρόνια αργότερα ο νυν GM και τότε παίκτης των Boston Celtics, Danny Ainge.

To παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, με τους Lakers να… αυτοκτονούν ξανά, με τον Magic Johnson να «βαφτίζεται» “Tragic” Johnson, από τους φιλάθλους των Celtics, λόγω μιας κρίσιμης λανθασμένης πάσας και ένα ζευγάρι άστοχων βολών. Οι Celtics έκαναν το 2-2 και τελικά κατέκτησαν τον τίτλο με 4-3, επεκτείνοντας στο 8-0 το νικηφόρο σερί τους στους τελικούς όταν συναντούσαν τους Los Angeles Lakers!

O Pat Riley αντιλήφθηκε ότι πλέον δεν ήταν αρκετό για τις ομάδες του να είναι καλύτερες, αλλά θα έπρεπε να είναι και… σκληρότερες, κανόνας που ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτό είδε και ο Chuck Daly, ο οποίος δημιούργησε τους “Bad Boys”, με αυτή την σκληράδα που γινόταν… μόδα να οδηγεί τον David Stern στην αλλαγή των κανονισμών, οι οποίοι έγιναν πιο… φιλικοί στο άθλημα και τους παίκτες.

Μπορεί να σας ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά αυτό το σκληρό και… βρώμικο φάουλ του Kevin McHale, το οποίο άλλαξε την ιστορία των τελικών του 1984, έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των κανόνων στο πέρασμα των χρόνων και στο μπάσκετ που βλέπουμε σήμερα.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21