Card image

Η μπουνιά που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή του Rudy Tomjanovich (vid & pics)

8 Ιουλίου 2020 17:04

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΟΛΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Με το πέρασμα των χρόνων, οι καυγάδες μεταξύ των παικτών στο ΝΒΑ έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς οι τιμωρίες που επιβάλει η λίγκα σε περιστατικά βίας είναι εξοντωτικές. Αυτό, όμως, δεν συνέβαινε στις προηγούμενες δεκαετίες, όπου το παιχνίδι ήταν πιο σκληρό και οι φορές που οι παίκτες έλυναν τις διαφορές με… ξύλο μέσα στο παρκέ πολύ πιο συχνές. Υπάρχει, όμως, ένα περιστατικό, που ξεπερνάει κάθε όριο σκληρότητας καθώς λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή του Rudy Tomjanovich.

Γυρίζουμε πίσω τον χρόνο, στις 9 Δεκεμβρίου του 1977 και στον αγώνα των Los Angeles Lakers με τους Houston Rockets στο “Forum”. Oι Kareem Addul-Jabbar και Kevin Kunnert αντάλλαξαν μερικά χτυπήματα μετά τη διεκδίκηση ενός ριμπάουντ και ο forward των Lakers, Kermit Washington, κατευθύνθηκε στο σημείο για να βοηθήσει τον συμπαίκτη του. Ο Rudy Tomjanovich, ο οποίος σπάνια έμπλεκε σε καυγάδες, έτρεξε προς το σημείο της έντασης για να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά πριν προλάβει να το επιχειρήσει δέχθηκε μια μπουνιά που θα ζήλευαν επαγγελματίες πυγμάχοι από τον Kermit Washington, με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο έδαφος!

«Ακούστηκε σαν να πέφτει ένα πεπόνι στο τσιμέντο», είπε αργότερα ο Kareem Abdul-Jabbar, ενώ οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την αναμέτρηση επιβεβαίωσαν ότι η μπουνιά του παίκτη των Lakers στο πρόσωπο του Tomjanovich ακούστηκε μέχρι τα δημοσιογραφικά θεωρία, παρά το γεγονός ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο!

Όπως βλέπετε και στο video, ο παίκτης των Rockets καταφέρνει έστω και με δυσκολία να σταθεί στα πόδια του, ενώ στη συνέχεια έπαιξε κανονικά στο υπόλοιπο του αγώνα, μόλις οι γιατροί σταμάτησαν την αιμορραγία. Σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό για τον 29χρονο τότε forward, ο οποίος μόλις πήγε στο νοσοκομείο μετά το τέλος του ματς, άφησε τους γιατρούς με ανοιχτό το στόμα.

Η παραμόρφωση του προσώπου του ήταν μεγάλη, καθώς ο Tomjanovich είχε κάνει θρύψαλα το σαγόνι του και τη μύτη του και είχε υποστεί πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες απαιτούσαν μια σειρά από επεμβάσεις προκειμένου να είναι βέβαιο ότι η ζωή του δεν θα βρισκόταν σε κίνδυνο! Όπως είπαν οι γιατροί, η φονική μπουνιά του Washington προκάλεσε στον Tomjanovich τόση ζημιά όση θα του προκαλούσε ένα αυτοκίνητο που θα έπεφτε πάνω του με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα! Οι εγχειρήσεις ήταν επιτυχημένες και με τη βοήθεια μιας ειδικής προστατευτικής μάσκας, ο απόφοιτος του Michigan επέστρεψε στις προπονήσεις πέντε μήνες αργότερα και ήταν έτοιμος στο ξεκίνημα της επόμενης season, όταν και κατάφερε να γίνει “All Star” για 5η και τελευταία φορά στην καριέρα του. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο η καριέρα του άρχισε να φθίνει από εκείνο το βράδυ, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 33 ετών.

Όσον αφορά τον θύτη, Kermit Washington, μπορεί να έπαιζε στο ΝΒΑ μέχρι το 1988 (με μια διακοπή 4 ετών), ωστόσο για πάντα τον ακολουθούσε η στάμπα του «κακού». Η ποινή που του επέβαλε το ΝΒΑ για αυτό το φονικό χτύπημα, ήταν πολύ μεγάλη για την εποχή, καθώς τον τιμώρησε με πρόστιμο 10.000 δολαρίων και αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για 60 ημέρες, αλλά η χειρότερη τιμωρία ήρθε από την κατακραυγή του κόσμου και τα εκατοντάδες γράμματα εναντίον του που έφταναν στα γραφεία των Los Angeles Lakers.

«Είδα κάποιον να έρχεται προς τα πάνω μου με την άκρη του ματιού μου. Ερχόταν προς τα πάνω μου με τρελή ταχύτητα. Τον χτύπησα και προφανώς αυτό ήταν αποτέλεσμα της λανθασμένης κρίσης μου εκείνη την στιγμή. Όλοι έβλεπαν τη φάση. Αν προσπαθούσε το Hollywood δεν θα κατάφερνε να δημιουργήσει τόσο καλά ένα τέρας», δήλωνε εκείνη την περίοδο ο Washington, ενώ το θύμα, Rudy Tomjanovich, είχε δηλώσει λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό: «Ό,τι κι αν μου πει κάποιος, δεν νομίζω ότι μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό που έκανε».

Χρόνια αργότερα, οι δυο τους τα βρήκαν, με τον Rudy Tomjanovich να τον αποκαλεί “αδερφό” του. «Δεν είναι και κάτι το σπουδαίο ότι συγχώρεσα τον Kermit. Μιλάμε για κάτι που έγινε πολλά χρόνια πριν. Τώρα είναι φίλος μου, είναι αδερφός μου».

Σήμερα, εν έτει 2020, οι δυο τους έχουν χαράξει εντελώς διαφορετική πορεία. Ο Rudy Tomjanovich θα εισαχθεί στο Hall of Fame όταν πραγματοποιηθεί η επόμενη τελετή που αναβλήθηκε λόγω του COVID-19, καθώς έκανε και σπουδαία καριέρα προπονητή, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα με τους Houston Rockets (1994 και 1995). Από την άλλη, ο Kermit Washington βρίσκεται στη φυλακή, καθώς το 2019 καταδικάστηκε για μια απάτη. Πιο συγκεκριμένα, o Washinton συγκέντρωνε σημαντικά ποσά ως φιλανθρωπίες για τα άπορα παιδιά της Αφρικής, αλλά όπως αποδείχθηκε, αυτά κατέληγαν στον τραπεζικό του λογαριασμό. Τον Απρίλιο, μάλιστα, κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για να αποφυλακιστεί λόγω του αυξημένου κινδύνου που διέτρεχε εν μέσω της πανδημίας το κορονοϊού, αλλά το αίτημα του δεν έγινε δεκτό…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21