Card image

Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part VI) – Philadelphia 76ers

6 Αυγούστου 2020 10:34

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

O Garnett πριν λίγες ημέρες δήλωσε πως ένα από τα όνειρα που θα ήθελε να πραγματοποιήσει, θα ήταν να επαναφέρει στη λίγκα τους Seattle Supersonics. Μια ομάδα που ήταν κι η τελευταία που σταμάτησε υφίσταται κι άλλαξε πόλη και έδρα. Εν προκειμένω και ονομασία. Με αφορμή τη δήλωση αυτή, στο NBAholics θα κάνουμε μια αναδρομή σε όλα εκείνα τα franchise που αλλιώς τα γνωρίσαμε κι αλλιώς μας συστήνονται πλέον.

Syracuse Nationals | Philadelphia 76ers

Οι 76ers είναι ένα από τα παλαιότερα franchise του ΝΒΑ που διατηρείται έως και σήμερα. Και μια από τις πέντε ομάδες που κατά την ίδρυσή τους αγωνίστηκαν στο NBL (Hawks, Lakers, Kings και Pistons οι άλλες τέσσερις, μιλήσαμε για όλες στην ιστορία των δικών τους franchise).

Η ίδρυση των Nationals και τα πρώτα χρόνια στο NBL

To καλοκαίρι του 1946 ο Ιταλός Daniel Biasone, θα στείλει τα $5.000, που απαιτούνται για τη συμμετοχή μιας ομάδας στο NBL, στα γραφεία της ομοσπονδίας στο Chicago. Και κάπως έτσι μια ομάδα παιχτών από τις Συρακούσες της… πολιτείας της Νέας Υόρκης, ήταν πλέον γεγονός. Παρά το γεγονός ότι ο “προκάτοχος” του NBA, το ΒΑΑ ήταν πλέον γεγονός, οι περισσότερες πόλεις που ήταν λίγο πιο δυτικά της Ανατολικής Ακτής, δήλωσαν συμμετοχή στο NBL. Έτσι, ενώ οι Knicks κι οι Warriors (Philadelphia) έπαιζαν στο ΒΑΑ, οι Nationals επέλεξαν να αγωνίζονται στο NBL. Όπως κι οι περισσότερες ομάδες που ήταν πιο Δυτικά (Minneapolis Lakers, Zollner Pistons, Tri – Cities Blackhawks κλπ).

Την τριετία τους στο NBL, έως ότου πια συγχωνεύτηκε με το ΒΑΑ για τη δημιουργία του ΝΒΑ, ως το 1949, οι Nationals έφτασαν ως τα playoffs κι αποκλείστηκαν τις δύο πρώτες χρονιές στον πρώτο γύρο και την τρίτη σεζόν έφτασαν ως τα ημιτελικά. Από το καλοκαίρι του 1948 όμως, στην ομάδα υπέγραψε ο Dolph Schayes. Ένας από τους “θρύλους” του franchise, που λίγα χρόνια αργότερα θα οδηγούσε την ομάδα στον τίτλο.

Το ΝΒΑ κι ο τίτλος του 1955

Το καλοκαίρι του 1949, NBL και BAA συγχωνεύονται υπό την “σκέπη” του δεύτερου κι έτσι δημιουργείται το ΝΒΑ. Κάποιες ομάδες του NBL έπαψαν να υπάρχουν, οι Nationals όμως ήταν έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Από την πρώτη κιόλας σεζόν θα δηλώσουν παρών και θα φτάσουν ως τους τελικούς του ΝΒΑ όπου θα χάσουν από τους Minneapolis Lakers. Οι οποίοι είχαν μεταπηδήσει στο ΝΒΑ (από το NBL) δύο χρόνια νωρίτερα. Όμως ο Leo Ferris, έχει φροντίσει να φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα. Οι Nationals, την ώρα που αρκετές ομάδες μετά την πρώτη σεζόν του ΝΒΑ θα διαλυθούν, συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν.

Η παρουσία τους σε playoffs είναι σταθερή κάθε χρόνο. Το 1954 θα ξαναχάσουν από τους Lakers, όπως την επόμενη σεζόν θα πάρουν το πρωτάθλημα, επικρατώντας στους τελικούς των Pistons με 4-3. Θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο ανταγωνιστικοί και τα επόμενα χρόνια, με παρουσία στα playoffs σταθερά σε κάθε σεζόν. Όμως, όπως συνέβαινε με όλες τις ομάδες που είχαν έδρα σε μικρές πόλεις, σιγά-σιγά δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις του ΝΒΑ.

Η μεταφορά στη Philadelphia κι η Wilt Era

To Suracyse ήταν η τελευταία μικρή πόλη που είχε ομάδα στο ΝΒΑ. Ως το 1963. Τον Μάρτιο εκείνης της σεζόν οι Nationals θα παίξουν το τελευταίο τους παιχνίδι στο Syracuse. Οι επιχειρηματίες Irv Kosloff και Ike Richmann είχαν ήδη αγοράσει την ομάδα από τον Danny Biasone κι έψαχναν την μεγαλούπολη όπου θα μεταφερόταν το franchise. Και δε δυσκολεύτηκαν καθόλου να την βρουν. Ένα καλοκαίρι νωρίτερα, οι Warriors, έχοντας αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, έφυγαν από τη Philadelphia για το San Francisco. Η πόλη ήταν άδεια και το κοινό έτοιμο να δεχθεί μια καινούρια ομάδα. Και το όνομα αυτής, όχι Philadelphia Nationals, αλλά… Philadelphia 76ers. Γιατί 76ers. Προς τιμήν της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας που είχε υπογραφεί στην πόλη της Philadelphia την 4η Ιουλίου 1776.

Δυο χρόνια μετά την μετακόμιση στη Philadelphia, η ομάδα θα πάρει με ανταλλαγή τον Wilt Chamberlain. Γέννημα – θρέμμα της Pensylvania, o Chamberlain, τρία χρόνια μετά τη φυγή των Warriors για το San Francisco αποφάσισε να επιστρέψει στην “πατρίδα”. Και την δεύτερη του χρονιά στην ομάδα, θα οδηγήσει τους 76ers στο δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Μάλιστα, την περίοδο αυτή στην Ανατολική Ακτή αναπτύσσεται το τεράστιο Rivalry ανάμεσα σε Celtics και 76ers με κύριους εκφραστές φυσικά, τον Wilt Chamberlain και τον Bill Russell. Σε μια μάχη που κρατούσε φυσικά από τα χρόνια των Philadelphia Warriors.

H “κλοπή” του “Dr. J”, ο “Fo, Fo. Fo” και το τρίτο πρωτάθλημα

Από το ξεκίνημα τους στο NBA, τη σεζόν 1949-1950 ως και τη σεζόν 1970-71 οι 76ers είναι στα playoffs. Θα ακολουθήσει μια τετραετία αποτυχιών και άσχημων σεζόν ως το 1976, όπου το ABA θα έρθει να “σώσει” τους 76ers. Τι εννοούμε; Το ΑΒΑ ήταν μια λίγκα που ιδρύθηκε το 1967 και προσπάθησε με κάθε τρόπο να πλήξει το ΝΒΑ. Βέβαια, στο διάστημα των εννιά ετών που κράτησε, είχε ομάδες σπουδαίες και παίχτες εξίσου σημαντικούς. Σε μια τέτοια συνθήκη λοιπόν, οι New York Nets ήταν οι τελευταίοι πρωταθλητές του ΑΒΑ (σεζόν 1975-76), όταν εκείνο το καλοκαίρι η λίγκα διαλύθηκε. Οι Nets, όντας ομάδα της Νέας Υόρκης, έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό της τάξης των $5Μ στους Knicks, προκειμένου να ενταχθούν και στο ΝΒΑ ως ακόμα μια ομάδα από τη Νέα Υόρκη. Χρήματα όμως δεν υπήρχαν αρκετά. Και τότε οι 76ers δεν έχασαν την ευκαιρία. Έδωσαν στους Nets τα $3Μ που χρειάζονταν κι ως αντάλλαγμα, εξασφάλισαν την υπογραφή του καλύτερου παίχτη του ΑΒΑ εκείνη τη στιγμή. Του Julius Erving. Μια κίνηση που όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν “λαχείο”.

Από την πρώτη του κιόλας σεζόν στη Philadelphia, o Dr J έδειξε για τι είναι ικανός. Οδήγησε τους 76ers στους τελικούς του 1977 (ήττα από τους Blazers), στους τελικούς του 1980 (ήττα από τους Lakers), πήρε το MVP τη σεζόν 1989-1981 και στους τελικούς του 1982 (ήττα από τους Lakers). Όμως η ώρα πια είχε έρθει. Οι 76ers εκείνο το καλοκαίρι έφεραν στην Philadelphia και τον Moses Malone και οι δύο τους οδήγησαν τους 76ers στην δεύτερη καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους και στο θρίαμβο επί των Lakers στους τελικούς με 4-0.

Ως την Iverson era και το σήμερα

Οι επόμενες σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλές. Παρά και τον ερχομό του Barkley πλέον στην ομάδα το 1984-1985, μαζί με τους Malone και Erving δεν μπόρεσαν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Εξάλλου η Ανατολή εκείνη τη δεκαετία ανήκε στους Celtics κι η επόμενη στον Michael Jordan. Ως και το 1996 οι 76ers μπήκαν στα playoffs επτά φορές (σε 13 χρόνια). Ο Averson φάνηκε ότι θα δώσει μια νέα πνοή στους 76ers. Και παρέα με τον Dikembe Mutombo το 2000 οδήγησαν τους 76ers ως τους τελικούς του ΝΒΑ, όπου εκεί οι “κακοί τους δαίμονες” σε τελικούς ΝΒΑ, οι Lakers, τους ταπείνωσαν με 4-1.

Παρά το όχι και τόσο καλό ρόστερ τους, οι 76ers συνέχισαν να είναι “θαμώνες” των Playoffs ανά τακτά χρονικά διαστήματα (2002, 2003, 2005, 2008, 2009, 2001, 2012). Την πενταετία 2013-2017 έκαναν και πάλι κάποια από τα χειρότερα ρεκόρ τους ως franchise. Κάτι που τους εξασφάλισε πολύ καλές θέσεις σε draft τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.

Αν κάτι αξίζει να πούμε για τους 76ers, είναι το γεγονός ότι διατηρούν το μεγαλύτερο σερί παρουσιών σε playoffs (22 σερί χρόνια) και το μοιράζονται μαζί με τους Spurs. Οι οποίοι από ότι φαίνεται τη σεζόν 2019-2020 δεν θα τα καταφέρουν να το σπάσουν. Κάτω από τα δύο τεράστια franchise της λίγκας, οι 76ers μετρούν 49 συμμετοχές σε playoffs.

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part I) – Atlanta Hawks
Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙI) – Golden State Warriors
Δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙΙI) – Detroit Pistons
Δείτε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part ΙV) – Sacramento Kings
Δείτε το πέμπτο μέρος του αφιερώματος ⇒ Tα franchise που αλλάξαν πόλη (Part V) – Los Angeles Lakers

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21