Card image

Τα 1.8΄΄ που θα στοιχειώνουν για πάντα τον Scottie Pippen (vids)

7 Νοεμβρίου 2020 11:45

Ο Scottie Pippen είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών, καθώς έχει γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Chicago Bulls, όντας το τέλειο ταίρι του Michael Jordan.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε, όμως, το τέλος ενός αγώνα playoffs κόντρα στους New York Knicks το 1994, έχει αφήσει μια κηλίδα στην καριέρα του Hall of Famer, η οποία όπως είπε και ο Michael Jordan στο “Last Dance” θα τον ακολουθεί για πάντα. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή…

Βρισκόμαστε στη season 1993-1994, με τον Michael Jordan να έχει αποσυρθεί και τον Scottie Pippen να έχει αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη στους Chicago Bulls. O Pippen πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχοντας 22 πόντους, 8.7 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ και 2.9 κλεψίματα ανά αγώνας διεκδικώντας ακόμα και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της season, τερματίζοντας τελικά 3ος στην σχετική ψηφοφορία πίσω από τους Hakeem Olajuwon και David Robinson.

Οι Bulls τερματίζουν 3οι στην Ανατολή και αφού αποκλείου εύκολα τους Cleveland Cavaliers στον πρώτο γύρο, συγκρούονται στα ημιτελικά της Ανατολής με τους μεγάλους αντιπάλους τους, εκείνη την εποχή, New York Knicks. Οι δύο ομάδες είχαν κοντραριστεί τις τρεις προηγούμενες χρονιές στα playoffs, με τους «ταύρους» να μετρούν ισάριθμες προκρίσεις, οπότε η δίψα τους για εκδίκηση την χρονιά που έλειπε ο Michael Jordan ήταν μεγάλη.

Οι Knicks κερδίζουν τα δύο πρώτα παιχνίδια στο “Madison Square Garden” και η σειρά μεταφέρεται στο Chicago. Το παιχνίδι είχε μεγάλη ένταση και πολλά νεύρα, με αποκορύφωνα το επεισόδιο ανάμεσα στον Jo Jo English και τον Derek Harper, με τους δύο παίκτες να αποβάλλονται.

Οι Bulls προηγούνται ακόμα και με 19 πόντους στην τέταρτη περίοδο, ωστόσο οι Knicks δεν αφήνουν το ματς και μπαίνουν στη διεκδίκηση της νίκης. Οι «ταύροι» ήταν μπροστά με 102-100, αλλά ο Scottie Pippen δεν έκανε την καλύτερη επιλογή, ζητώντας screen από τον, rookie, Toni Kukoc και εκτελώντας ένα τρίποντο της απελπισίας που βρήκε με το ζόρι στο ταμπλό.

Με το ρολόι στα 5.5’’, οι Knicks εκδήλωσαν υποδειγματική επίθεση και με τον αστέρα τους, Patrick Ewing ισοφάρισαν σε 102-102 στα 1.8’’.

Ο Phil Jackson καλεί time out και σχεδιάζει στο πινακάκι ένα play, όπου ο Scottie Pippen θα κάνει την επαναφορά και ο Toni Kukoc θα πάρει το τελευταίο σουτ. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, άλλωστε, ο Κροάτης forward, που μπορεί να ήταν rookie στο NBA, αλλά είχε πολλές παραστάσεις από την Ευρώπη, είχε κερδίσει 3 ματς για τους Chicago Bulls με buzzer beater, ενώ ο Pippen προερχόταν από μία κακή επιλογή στην προηγούμενη επίθεση. Μόλις είδε το play που ετοίμασε ο Phil Jackson, o Pippen νευρίασε, φωνάζοντας «Κουράστηκα με όλο αυτό», λέγοντας ότι δεν ήθελε να μπει στο παρκέ για τα τελευταία 1.8’’ του αγώνα. «Ένιωσα ότι ήταν προσβολή προς το πρόσωπό μου. Ήμουν ο πιο επικίνδυνος παίκτης της ομάδας, γιατί μου ζητάς να κάνω την επαναφορά», είπε ο Pippen στο “Last Dance”. O Phil Jackson αναγκάστηκε να καλέσει ένα ακόμα time out και έδωσε την ευθύνη της πάσας στον Pete Myers. Το σύστημα δουλεύει εξαιρετικά και ο Toni Kukoc δικαιώνει τον προπονητή του για άλλη μια φορά, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του με ένα ακόμα buzzer beater.

Η ατμόσφαιρα, βέβαια, στα αποδυτήρια των Bulls δεν είχαν την εικόνα που θα είχαν σε κάθε άλλη νίκη με buzzer beater. «Προφανώς και ήμουν χαρούμενος με το νικητήριο καλάθι, αλλά η κατάσταση στα αποδυτήρια δεν ήταν καλή. Όλοι ήμασταν νευριασμένοι και σίγουρα δεν ήταν όλα καλά». Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο βετεράνος Bill Cartwright τα… έψαλλε στον Pippen για την επιλογή του και εκείνος απολογήθηκε, ωστόσο στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι δεν έδειξε μετανιωμένος, όπως άλλωστε και στη συνέντευξή του στο “Last Dance”: «Εύχομαι να μην είχε γίνει ποτέ, αλλά αν είχα τη δυνατότητα να το κάνω ξανά, πιθανότατα δεν θα άλλαζα την στάση μου».

Για την ιστορία, οι Chicago Bulls αποκλείστηκαν από τους New York Knicks στο 7ο παιχνίδι, με την ομάδα της Νέας Υόρκης να φτάνει στους τελικούς του ΝΒΑ, όπου έχασε από τους Houston Rockets.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προστέθηκε στη συνείδηση των φιλάθλων των Chicago Bulls με την απόφαση του να μην αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο του 7ου αγώνα των τελικών της Ανατολής κόντρα στα “Bad Boys” των Detroit Pistons λόγω ημικρανίας και έτσι του βγήκε το παρατσούκλι “Sitting Bull” (καθιστός ταύρος). Με τα χρόνια, βέβαια, αυτό το παρατσούκλι ξεχάστηκε, καθώς ο Pippen απέδειξε αρκετές φορές ότι μπορούσε να βάλει το εγώ κάτω από την ομάδα, αλλά και να αγωνιστεί παρά τα όποια προβλήματα τραυματισμών.

Όσο για τον Phil Jackson, δεν του κράτησε κακία και με αφορμή την εισαγωγή του Pippen στο , Hall of Fame το 2010 δήλωσε για το περιστατικό: «Ήταν μία διδακτική στιγμή για αυτόν. Μετά από αυτό γύρισε και ήταν ηγέτης στις ομάδες του για μια δεκαετία».

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21