Card image

Οι 10+1 σημαντικότερες ανταλλαγές στην ιστορία του NBA (Μέρος B΄)

17 Δεκεμβρίου 2019 15:00

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Την περασμένη εβδομάδα αναφέραμε τις πρώτες πέντε, από τις 10 καλύτερες (ή τέλος πάντως όπως αναφέραμε αυτές που άλλαξαν την ιστορία των ομάδων) ανταλλαγές στην ιστορία του NBA. Σήμερα ήρθε η ώρα να αναφέρουμε τις πέντε, δεύτερες για να φτάσουμε στο Νο1. Παράλληλα, στο τέλος του κειμένου, αναφέρεται το «+1» που γράψαμε και στο προηγούμενο κείμενο.

Και για όσους δεν πήραν είδηση το «θέμα» την περασμένη εβδομάδα, μπορούν να ρίξουν μια ματιά εδώ 👉 στις ανταλλαγές που βρίσκονται από τις θέσεις 10-6.

Dennis Rodman στους Chicago Bulls

Έτος 1995. Ο Jordan έχει κάνει το πρώτο «I΄m back» και στα playoffs του 1995 βιώνει τον αποκλεισμό από τους Magic. Οι Bulls ήδη ψάχνονται για παίχτες που θα βοηθήσουν τον «Air» να διεκδικήσει δαχτυλίδι από την επόμενη σεζόν. Κυρίως κοιτούν κάτι σε αμυντικό παίχτη που «ρίχνει» ξύλο, γιατί έχουν απωλέσει τον Grant, το καλοκαίρι του 1994. Και ξέρουν έναν από πρώτο χέρι. Ο Dennis Rodman έχει ρίξει «άπειρο» ξύλο στον MJ στα χρόνια του στους -bad boys- Pistons. Όντας πλέον στα 34 του, κολλάει τα τελευταία του ένσημα (μάλλον όχι, τελικά) στους Spurs. Και παρά το μεγάλο της ηλικίας του και το γεγονός ότι ίσως δεν «δέσει» με τους Pippen και Jordan, τους οποίους έχει «δείρει» απείρως τα προηγούμενα χρόνια, οι Bulls παίρνουν την απόφαση να στείλουν στο San Antonio τον Will Perdue και κάποια χρήματα, για να έρθει ο Rodman στο Chicago. And the rest is history…

Ίσως ο Jordan και να τα κατάφερνε και χωρίς την έλευση του Rodman… Ίσως όμως και όχι. Ο Rodman πάντως την επόμενη τριετία τελειώνει τις σεζόν με 10ριμπάουντ ΜΟ και είναι ο παίχτης που κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά επί μια τριετία, για να κάνει πιο εύκολη τη «ζωή» των Pippen και Jordan στην επίθεση. Κι οι Bulls μαζεύουν ακόμα τρία πρωταθλήματα, απογειώνοντας το Legacy του Jordan σε επίπεδα… GOAT.

Kobe Bryant στους Los Angeles Lakers

Ήρθε πλέον η ώρα των «βαριών» χαρτιών. Και θα ξεκινήσουμε με τον πιο πρόσφατο. Δεδομένα, οι θέσεις «4-2» θα μπορούσαν να μπουν με οποιαδήποτε σειρά. Για το Νο1 έχουμε αφήσει τον «Lord of The Ring».

Kobe Bryant λοιπόν. Είμαστε στο draft του 1996. Παιχταράδες όπως οι Iverson, Marbury, Ray Allen, είναι τα μεγάλα φαβορί για τις πρώτες θέσεις. Και κάπου πιο πίσω ένας παίχτης που δεν έχει πάει καν κολέγιο κι έρχεται στο draft κατευθείαν από το γυμνάσιο. Οι Lakers ψάχνουν έναν περιφερειακό, για να «δέσει» με τον O΄Neal, αλλά δεν υπάρχει χώρος στο salary cap κι οι κινήσεις είναι περιορισμένες. Θα βρουν κάτι στο draft. Οι Hornets από την άλλη έχουν ανάγκη από ψηλό, αφού ο Mourning τους έχει αφήσει για πιο ζεστά και νότια κλίματα. Οι Lakers έχουν ψηλό, τον Divac, που με την έλευση του O΄Neal περνάει σε δεύτερη μοίρα. Οπότε όλα μοιάζουν δίκαια και τίμια. Ένας πολύ δυνατός ψηλός για τους Hornets, ένα γυμνασιόπαιδο στο draft για τους Lakers. Οι οποίοι μάλιστα ενημερώνουν τελευταία στιγμή τους Hornets για το ποιον παίχτη θέλουν να διαλέξουν για αυτούς. Κι ο Jerry West εκείνο το βράδυ γίνεται ένας από τους σπουδαιότερους GM στην ιστορία των Lakers.

Θα το μάθαινε βέβαια χρόνια αργότερα, όταν ο Bryant, αρχικά παρέα με τον Shaquille θα έπαιρνε τρία δαχτυλίδια (2000, 2001, 2002) κι ακόμα δύο με τον Gasol (2009, 2010). Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι Hornets δεν είχαν καν σκοπό να επιλέξουν τον Bryant στο Νο13 κι ήταν το scouting των Lakers αυτό που έφερε τον Bryant στη θέση αυτή. Αν δεν γινόταν το deal, ο Bryant πάλι δε θα κατέληγε στους Hornets και θα πήγαινε ακόμα πιο κάτω.

Kareem Abdul-Jabbar στους Los Angeles Lakers

Και πάμε πάλι αρκετά πίσω, για να δούμε το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν ποτέ στην ιστορία του franchise τους, οι Milwaukee Bucks. Αναπόφευκτο βέβαια, αλλά λάθος. Είμαστε στο 1974. Οι Bucks έχουν στεφθεί πρωταθλητές τρία χρόνια πιο πίσω, αλλά παρόλο που έχουν τον επί σειρά ετών MVP στο ρόστερ τους, δεν μπορούν να γευτούν τη χαρά του πρωταθλήματος. Οπότε στο τέλος της σεζόν 74-75, ο Jabbar ζητάει trade, είτε για τους Knicks, είτε για τους Lakers, γιατί όπως δηλώνει, η κουλτούρα του δεν ταιριάζει με αυτή του Milwaukee. Οι Bucks δυστυχώς δεν κατορθώνουν με τίποτα να πείσουν τον Jabbar να μείνει. Το βλέπουν να έρχεται και τελικά δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τον καλύτερο παίχτη που είχαν ποτέ στην ιστορία τους. Μάλιστα, κανένας από τους Junior Bridgeman, Dave Meyers, Elmore Smith και Brian Winters που έκαναν την αντίθετη διαδρομή δεν βοήθησε τους Bucks να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Η ιστορία του Jabbar στους Lakers είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατέκτησε ακόμα πέντε πρωταθλήματα. Αυτό που κατά τη γνώμη μου όμως καθόρισε ακόμα περισσότερο η ανταλλαγή αυτή, ήταν η ίδια η εικόνα του πρωταθλήματος. Ήταν η ανταλλαγή με το μεγαλύτερο impact στην ιστορία του NBA. Εάν ο Jabbar είχε παραμείνει στους Bucks, πιθανώς το Milwaukee να ήταν τόσο γκλάμουρους όσο είναι αυτή τη στιγμή το LA. Η αγορά του Milwaukee να ήταν το ίδιο δυνατή όπως αυτές των Miami, New York, LA. Ήταν η ανταλλαγή, που πέρα από κάθε άλλη στο NBA καθόρισε την τύχη δύο πόλεων. Σκεφτείτε μόνο ότι το «showtime» του LA, η άνθιση του Rivarly ανάμεσα σε Lakers και Celtics, όλα έφεραν την υπογραφή -και- του Jabbar.

Scottie Pippen στους Chicago Bulls

Κι αν δεν βάζω στο Νο2 τον Jabbar και βάζω τον Pippen, είναι γιατί θεωρώ ότι και το trade αυτό έκρινε την αγορά δύο πόλεων (Seattle, Chicago), αλλά ο Pippen έδωσε στους «ταύρους» ένα δαχτυλίδι παραπάνω απ΄ ότι ο Jabbar στους Lakers. Έχουμε φτάσει στο 1987 κι ο Jordan είναι ήδη τρία χρόνια στο πρωτάθλημα. Τα πεπραγμένα του δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα οι «ταύροι» με αυτόν τον τύπο από τη Βόρεια Καρολίνα, θα στεφθούν πρωταθλητές. Παρόλα αυτά, το front office των Bulls ξέρει ότι χρειάζονται κάποια πραγματάκια ακόμα, ούτως ώστε η ομάδα να γίνει λίγο πιο hard για να αντέξει στα playoffs. Στη φινέτσα του «αέρινου» Jordan, πρέπει να προστεθεί λίγο αθλητικότητα. Λίγο «ξύλο» ρε αδερφέ. Έτσι λοιπόν παίρνουν την απόφαση να δώσουν στους Sonics το Νο8 του draft 1987, ένα 2nd round pick στο draft του 1988 κι ένα 1st round pick στο draft του 1989 και να πάρουν το Νο5 στο draft 1987 κι ένα 1st round pick στο draft του 1989. Κοινώς, 3 draft πήραν οι Sonics, 2 πήραν οι Bulls.

Το pick των Bulls ήταν ο Pippen, που μαζί με τον Jordan πήραν έξι δαχτυλίδια κι από την άλλη ο Sonics πήραν έναν center από την Αϊτή (Olden Polynice). Θα άλλαζε την ιστορία των Sonics ο Pippen μόνος του; Πιθανώς όχι, πιθανώς ναι! Δίχως τον Pippen, το Chicago δε θα γινόταν το «place that you want to be», αφού είχε τον MJ; Πιθανώς όχι, πιθανώς ναι! Η ιστορία όμως δεν γράφεται με «αν» και «πιθανώς». Ο Pippen ήταν το alter ego του Jordan όλα αυτά τα χρόνια και μαζί έκαναν τους Bulls την πιο διάσημη ομάδα στα τέλη της περασμένης χιλιετίας.

Bill Russell στους Boston Celtics

Τελικά, οι πιο «μυθικές» ανταλλαγές έχουν γίνει τη βραδιά του draft. Αφού στην πρώτη τετράδα έχουμε τρεις τέτοιες. Και φυσικά στο Νο1 ο άνθρωπος που δημιούργησε το ένα από τα δύο μεγαλύτερα franchise στην ιστορία του NBA. Γιατί αν οι St. Louis Hawks δεν είχαν επιλέξει να στείλουν τον Russell στους Celtics, πιθανώς οι Hawks να είχαν ακόμα έδρα στο Saint Louis (και δε θα είχαν μετακομίσει στην Atlanta) και πιθανώς οι Hawks και το Saint Louis να ήταν αυτή τη στιγμή αυτό που είναι οι Celtics κι η Βοστόνη. Η «Μέκκα του NBA».

Και πάμε όσο πίσω από όλους τους παραπάνω. Στο 1956 και την ημέρα του draft. Οι Celtics επιλέγουν αρκετά χαμηλά, καθότι έχουν τερματίσει δεύτεροι την περασμένη σεζόν. Ο κόουτς Red Auerbach έχει κάνει το σκάουτίνγκ του και στα προσόντα του Russell βρίσκει εκείνα τα στοιχεία (ριμπάουντινγκ, δυνατή άμυνα) που λείπουν από τους Celtics. Γνωρίζει ότι οι Royals που διαλέγουν στο «1» δε θέλουν center. Οπότε πάει στους δεύτερους. Εκεί είναι οι St. Louis Hawks. Οι οποίοι θα κάνουν draft τον Russell, αλλά για καλή τύχη των Celtics, θέλουν τον Macauley. Τον έξι φορές All-Star Center των Celtics, που τυγχάνει να έχει ρίζες στο St. Louis (άμα σε θέλει). Το «έργο» για τους Celtics θα γίνει ακόμα καλύτερο, γιατί ο Macauley έχει ζητήσει από την περασμένη σεζόν να γίνει trade για το St. Louis προκειμένου να είναι κοντά στον άρρωστο γιό του. Ο ιδιοκτήτης των St. Louis απλά ζητάει και τον Cliff Hagan στο «πακέτο» της ανταλλαγής. Ο Auerbach δε θα πει όχι. Και η συμφωνία κλείνει. Ο Russell πηγαίνει στη Βοστόνη και όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο έως πολύ γνωστά.

Κατακτάει με τους Celtics 11 δαχτυλίδια και κατέχει έως τώρα ένα «μυθικό» ρεκόρ. Φυσικά, δεν συζητάμε για το πόσο τεράστιο είναι πλέον το brand name των Boston Celtics. Fan fact. Τη βραδιά του draft, οι Celtics πήραν ακόμα δύο pick, που έγιναν HoF. Τους Tom Heinsohn και KC Jones. Ως είναι φυσικό, η βραδιά της ανταλλαγής του Russell αναγνωρίστηκε αργότερα ως μια από τις σημαντικότερες ανταλλαγές στην ιστορία των αθλημάτων της Βόρειας Αμερικής. Λογικό…

To «+1», το «Sign-n-Trade» του LeBron James στους Miami Heat.

Για το τέλος έχουμε αφήσει μια ανταλλαγή που κι εγώ είναι η αλήθεια δε θυμόμουν (μπορεί και να μην ήξερα) ότι ήταν ανταλλαγή και νόμιζα ότι ήταν κανονική υπογραφή συμβολαίου στην FA. Αναφέρομαι στην μετακίνηση του LeBron James στους Miami Heat το 2010. Απλά ήταν μια «Sing-n-trade», με τον LeBron αν και FA να υπογράφει με τους Cavaliers (τυπικά) και να γίνεται έπειτα ανταλλαγή στους Miami Heat.

Και κάπως έτσι κλείνουμε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα λίστα, με εκείνες τις ανταλλαγές που καθόρισαν πολλά. Φυσικά μπορείτε να παρέμβετε και να αναφέρετε τις ενστάσεις που μπορεί να έχετε. Τι ξεχάσαμε; Τι βάλαμε που δεν έπρεπε να μπει; Το σχόλιό σας…

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Η ημέρα που «έφυγε» ο “Black Mamba”

26/01/22

Η ημέρα που «έφυγε» ο “Black Mamba”

Ο πρόωρος θάνατος μεγεθύνει σίγουρα ακόμα περισσότερο την εικόνα εκείνων που είναι ήδη θρύλοι. Όπως…

26/01/22

Ο Fred VanVleet στοιχημάτισε στον εαυτό του και τα κατάφερε! (pic & vids)

03/02/21

Ο Fred VanVleet στοιχημάτισε στον εαυτό του και τα κατάφερε! (pic & vids)

Ήταν ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες του ΝΒΑ. Κατάφερε, όμως, να κερδίσει μέχρι και…

03/02/21

Μία ημέρα που κανείς δεν θα ήθελε να υπάρχει

26/01/21

Μία ημέρα που κανείς δεν θα ήθελε να υπάρχει

Η 26η Ιανουαρίου θα προκαλεί πάντα ένα σφίξιμο στο στομάχι. Μια θλίψη. Μια νοσταλγία. Γράφει…

26/01/21

Όταν ο Maradona αποθέωνε ΝΒΑers και Spurs

25/11/20

Όταν ο Maradona αποθέωνε ΝΒΑers και Spurs

Jordan, LeBron, Curry, Ginobili... Ο Diego Maradona λάτρευε το μπάσκετ και δεν το έκρυβε! Ο…

25/11/20

Οι 10 καλύτεροι παίκτες στην «φούσκα» του Orlando (vids)

15/08/20

Οι 10 καλύτεροι παίκτες στην «φούσκα» του Orlando (vids)

Τα seeding games στην «φούσκα» του Orlando ολοκληρώθηκαν και η μοναδική εκκρεμότητα πριν από την…

15/08/20

Οι 10 καλύτεροι αριστερόχειρες στην ιστορία του NBA (vids)

13/08/20

Οι 10 καλύτεροι αριστερόχειρες στην ιστορία του NBA (vids)

Από το 1976, η 13η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα αριστερόχειρων και το…

13/08/20