Card image

Οι 3 καλύτερες πεντάδες της δεκαετίας 2010-2019

26 Δεκεμβρίου 2019 14:00

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Οι 3 καλύτερες πεντάδες της δεκαετίας. Με το τέλος των 2010s να πλησιάζει, ρίχνουμε μια ματιά στους παίκτες που την καθόρισαν. Μια δεκαετία που καθορίστηκε αρχικά από το small ball και έπειτα από την άνοδο των σουτ 3 πόντων, πράγμα που δεν βοήθησε τους ψηλούς του πρωταθλήματος να πρωταγωνιστήσουν παρά μικρών εξαιρέσεων.

Σε μια δεκαετία που το positionless μπάσκετ έγινε από εξαίρεση ο κανόνας, που ο Westbrook μας έκανε να θεωρούμε τα triple doubles δεδομένα, τον Curry να αναγκάζει όλο το NBA να σουτάρει τρίποντα και τον Lebron να αψηφά τον “πατέρα” χρόνο και να συνεχίζει να κυριαρχεί 17 χρόνια μετά το ντεμπούτο του.

Μια ειδική αναφορά στους τρεις παίκτες που θα έπρεπε να είναι στην λίστα, αλλά δεν μπορούσα να τους βάλω είτε λόγω της θέσης που έπαιζαν είτε λόγω έλλειψης επιτυχιών. Οι Blake Griffin, Carmelo Anthony, Lamarcus Aldridge και Damian Lillard θα μπορούσαν να κάνουν δικιά τους τρίτη καλύτερη πεντάδα. Οι Griffin που τελείωσε τρίτος στην ψηφοφορία MVP, οι Anthony και Lillard από τους καλύτερους σκόρερ της δεκαετίας και ο Lamarcus μόνιμος υποψήφιος καλύτερης πεντάδας στην σεζόν τα τελευταία χρόνια.

3η Καλύτερη Πεντάδα της Δεκαετίας

Guard: Kobe Bryant

Ομάδα : Los Angeles Lakers

Στατιστικά δεκαετίας : 25ppg, 5rpg, 5apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 1 πρωτάθλημα, 1 FMVP, 4x ALL NBA, 3x ALL-Defense

Με τον Kobe να ξεκινάει την δεκαετία με το 5ο του πρωτάθλημα και το βραβείο του FMVP, συνέχισε να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα, να σκοράρει και να προσπαθεί να τραβήξει τους Lakers στις επιτυχίες. Και θα το έκανε, αν δεν είχε την ατυχία να τραυματιστεί στον αχίλλειο τένοντα στο τέλος της σεζόν 2012-2013, ενώ είχε μέσο όρο 27π.

Guard: Dwayne Wade

Ομάδα : Miami Heat

Στατιστικά δεκαετίας : 20ppg, 5rpg, 5apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 2 πρωταθλήματα, 4x ALL NBA, 1x ALL-Defense

Άλλος ένας Guard που μπήκε στην δεκαετία έχοντας ήδη αρχίσει να αποκλίνει. O Wade, που μαζί με Lebron και Bosh πήγαν σε 4 σερί τελικούς κερδίζοντας 2 πρωταθλήματα, στα μέσα τις δεκαετίας είχε ήδη 4 εγχειρίσεις στα γόνατα. Οι συνεισφορά του όμως στα 4 αυτά χρόνια, αλλά και οι αριθμοί του το υπόλοιπο της δεκαετίας φτάνουν για να του χαρίσουν μια θέση.

Forward : Paul George

Ομάδα : Los Angeles Clippers

Στατιστικά δεκαετίας : 20ppg, 6rpg, 3apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 5x ALL NBA, 4x All-Defense, MIP

Αφού προσπάθησε να κοντράρει τους Heatles με την ομάδα της Indiana, ο George είχε έναν από τους πιο αποτρόπαιους τραυματισμούς και έπρεπε να μείνει εκτός αγώνων για 12 μήνες. Επέστρεψε και ήταν σαν να μην έχασε στιγμή, όντας πάλι υποψήφιος για MVP αλλά και DPOY. Δυο ανταλλαγές μετά, και βρίσκεται σπίτι του στο LA και μαζί με Leonard θα προσπαθήσει να πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα. 

Forward : Draymond Green

Ομάδα : Golden State Warriors

Στατιστικά δεκαετίας : 9ppg, 7rpg, 5apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 3 πρωταθλήματα, 2x ALL NBA, 5x All-Defense, DPOY

Οι αριθμοί του Draymond δεν λένε όλη την αλήθεια. Ένας πολύ έξυπνος παίκτης που με τον τρόπο παιχνιδιού και την ενέργειά του στην άμυνα, ήταν κλειδί στην επιτυχία των Warriors αυτήν την δεκαετία. Η ικανότητά του στο να μαρκάρει σε όλες τις θέσεις σε υψηλό επίπεδο τον έκανε τον πιο πολύτιμο αμυντικό στο πρωτάθλημα ενώ συγχρόνως είναι εξαιρετικός πασέρ παρά τις περιορισμένες επιθετικές του ικανότητες.

Forward-Center : Tim Duncan

Ομάδα : San Antonio Spurs

Στατιστικά δεκαετίας : 15ppg, 9rpg, 3apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 1 πρωταθλήμα, 3x ALL NBA, 3x All-Defense

Ο αειθαλής Duncan κατάφερε σε ηλικία 36 ετών να έχει την υψηλότερη αμυντική βαθμολόγηση στο πρωτάθλημα. Πολύ μακριά από τα καλύτερά του χρόνια, ο Duncan ήταν πρωταγωνιστής στους 2 τελικούς των Spurs αυτήν την δεκαετία παρά την έλλειψη FMVP. Το μπάσκετ που έπαιξαν οι Spurs το 2014 δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς αυτόν στην θέση 5.

2η Καλύτερη Πεντάδα της Δεκαετίας

Guard: Russell Westbrook

Ομάδα : Houston Rockets

Στατιστικά δεκαετίας : 25ppg, 7rpg, 9apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : MVP, 8x ALL NBA

Ο Mr. Triple Double, Russell Westbrook. Παίζει συνεχώς σαν δαιμονισμένος σε άμυνα και επίθεση, ο Westbrook είχε μέσο όρο triple double για 3 συνεχόμενες σεζόν συνοδευόμενες με ένα βραβείο MVP. Μαζί με τον κολλητό του Harden, βρίσκονται συνεχώς στο κέντρο των συζητήσεων για το αν οι αριθμοί του συνδυάζονται με επιτυχίες. Με 8 ALL NBA ομάδες στην δεκαετία και μερικά από τα πιο βροντερά καρφώματα είναι από τους καλύτερους παίκτες της δεκαετίας.

Guard: Chris Paul

Ομάδα : Oklahoma City Thunder

Στατιστικά δεκαετίας : 18ppg 4rpg, 10apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 6x ALL NBA, 6x All-Defense

O Chris Paul είναι το yang στο ying του Westbrook. Μεθοδικός σε όλες τις κινήσεις του στο παρκέ, δεν ρίσκαρε να κάνει ένα κλέψιμο και να αφήσει ανοιχτό παίκτη ή ένα σουτ χαμηλού ποσοστού εκτός αν τελείωνε ο χρόνος. Ο “Point God”, ένας από τους καλύτερους αυθεντικούς two way Point Guards όλων των εποχών, και σίγουρα στο τοπ 5 των καλύτερων στις ασσίστ, θα μπορούσε με λίγο περισσότερη τύχη να βρίσκεται και στην πρώτη πεντάδα.

Forward: Kawhi Leonard

Ομάδα : Los Angeles Clippers

Στατιστικά δεκαετίας : 18ppg 6rpg, 2apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 2x FMVP, 2 πρωταθλήματα, 3x ALL NBA, 5x All-Defense, 2 DPOY

Ο Leonard σίγουρα δεν έχει τους αριθμούς της regular season ή τις Διακρίσεις Δεκαετίας all nba ομάδων άλλων παικτών, έχει όμως τις επιτυχίες στην post season και 2 FMVP για να δείξει. Κάθε χρόνο βελτιώνεται επιθετικά, στην αρχή της καριέρας του όμως ήταν σπεσιαλίστας στην άμυνα με τα 2 DPOY να το δείχνουν. Η ιστορική του πορεία στα playoff του 2019 τον καθιέρωσαν και ως έναν από τους καλύτερους παίκτες της δεκαετίας.

Forward: Giannis Antetokounmpo

Ομάδα : Milwaukee Bucks

Στατιστικά δεκαετίας : 19.5ppg 8.5rpg, 4.2apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : MVP, 3x ALL NBA,  2x All-Defense , MIP

Ο Γιάννης, που πολύ πιθανό να τελειώσει την σεζόν με το δεύτερο βραβείο MVP. Εντελώς ακατέργαστος όταν μπήκε στο NBA, βελτιώνεται σε τρομερό βαθμό κάθε χρόνο και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει. Εκτός από κάτοχος MVP, είναι και υποψήφιος για το βραβείο του DPOY και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Forward-Center: Dwight Howard

Ομάδα : Los Angeles Lakers

Στατιστικά δεκαετίας : 16.9ppg 12.4rpg, 1.4apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 2x DPOY, 5x ALL NBA,  3x All-Defense

Στις αρχές τις δεκαετίας ο Howard κέρδισε 2 DPOY, ήταν 3 φορές στο τοπ 5 την ψηφοφορίας MVP  και ήταν πραγματικά ασταμάτητος σε άμυνα και επίθεση. Δυο σοβαρούς τραυματισμούς και 4 ομάδες μετά, ο Howard δεν θυμίζει σε τίποτα τον Center που βλέπαμε παλιότερα. Η ραγδαία “επιβράδυνση” της καριέρας του και η κυριαρχία του positionless παιχνιδιού είναι ο λόγος που δεν μπορώ να τον βάλω στην πρώτη καλύτερη πεντάδα, είναι όμως ο κορυφαίος Center της δεκαετίας.

1η Καλύτερη Πεντάδα της Δεκαετίας

Guard: Stephen Curry

Ομάδα : Golden State Warriors

Στατιστικά δεκαετίας : 24ppg, 5rpg, 7apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 2x MVP, 3 πρωταθλήματα, 6x ALL NBA

Ο Curry είναι ο κύριος πρωταγωνιστής στις δυο μεγάλες ιστορίες του πρωταθλήματος αυτήν την δεκαετία. Στην άνθιση του τριπόντου ως κύρια επιλογή στην επίθεση και στην δυναστεία των Warriors. Είναι ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών, MVP της ομάδας με 73 νίκες σε μία σεζόν και την σεζόν 2015-2016 πέτυχε 402 τρίποντα με 45% ευστοχία.

Guard: James Harden

Ομάδα : Houston Rockets

Στατιστικά δεκαετίας : 24ppg, 6rpg, 5apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : MVP, 6x ALL NBA, 6MOY

Το 1989 ο Jordan θεωρόντας ότι δεν έχει την βοήθεια που χρειάζεται στην επίθεση, αγωνίστηκε για 11 παιχνίδια ως Point Guard. Σε αυτά τα 11 παιχνίδια είχε μέσο όρο 33.6π 11.4α και 10.8ρ ανά αγώνα. Ο D’antoni όταν ανέλαβε τους Rockets, παρατήρησε το ίδιο στην ομάδα του Houston και έδωσε τα σκήπτρα στον Harden να κάνει το ίδιο. Το αποτέλεσμα? Ο Harden τις τελευταίες 4 σεζόν να έχει μέσο όρο 32π 9α και 6.5ρ ανά αγώνα. Μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά σκοράρει σε all time ρυθμό και το κάνει φέρνοντας νίκες στην ομάδα του.

Forward: Lebron James

Ομάδα : Los Angeles Lakers

Στατιστικά δεκαετίας : 27ppg, 8rpg, 8apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : 3 MVP, 3 πρωταθλήματα, 3x FMVP, 10x ALL NBA, 5x All-Defense

Μπήκε στην δεκαετία ως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος και έκανε την εξέλιξή του ως ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών.  Αμέτρητα επιθετικά ρεκόρ και με τα πέντε πρώτα χρόνια να είναι και βασικός υποψήφιος για DPOY για τον καλύτερο All Around παίκτη που πέρασε ποτέ. Στα 35 κυνηγάει το “φάντασμα από το Σικάγο”, ωστόσο μας έδωσε τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία στην ανατροπή από 3-1 με τους Cleveland Cavaliers.

Forward: Kevin Durant

Ομάδα : Brooklyn Nets

Στατιστικά δεκαετίας : 28ppg, 7rpg, 4apg

Διακρίσεις Δεκαετίας : MVP, 2 πρωταθλήματα, 2x FMVP, 9x ALL NBA

Ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερς στην ιστορία, ο Durant είχε 4 τίτλους πρώτου σκόρερ αυτήν την δεκαετία. Η κίνησή του να υπογράψει στους Warriors μπορεί να του στοίχισε στις σκέψεις των φιλάθλων, ωστόσο συνδύασε την παρουσία του με 2 FMVP και δύο πρωταθλήματα σε 3 χρόνια. Ο σοβαρός τραυματισμός του θέτει ερωτηματικά για την συνέχεια, δεν αναιρεί όμως ότι έχει κάνει μέχρι τώρα.

Forward-Center : Anthony Davis

Ομάδα : Los Angeles Lakers

Στατιστικά δεκαετίας : 24ppg, 11rpg, 2apg

Διακρίσεις Δεκαετίας  : 3x ALL NBA, 3x All-Defense, ROY

Για αυτήν την θέση το σκέφτηκα αρκετά. Θέλοντας όμως να κρατήσω έναν παραδοσιακό ψηλό σε κάθε καλύτερη πεντάδα, ο μόνος που ήταν αρκετά καλός για να μπορεί να σταθεί στην λίστα ήταν ο Davis. Ίσως ο καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος με τρομερή ευχέρεια στα blocks, ο Davis είναι πραγματικά ασταμάτητος κοντά στο καλάθι αλλά και με καλό εξωτερικό σουτ. Σταθερά από τους πρώτους στις ψηφοφορίες MVP και DPOY, ο Davis έχει την πρώτη του σοβαρή ευκαιρία για πρωτάθλημα πλάι στον Lebron James, στους Lakers.

Δείτε εδώ ➡️ Τις 3 καλύτερες πεντάδες της δεκαετίας 2000-2009

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Η ημέρα που «έφυγε» ο “Black Mamba”

26/01/22

Η ημέρα που «έφυγε» ο “Black Mamba”

Ο πρόωρος θάνατος μεγεθύνει σίγουρα ακόμα περισσότερο την εικόνα εκείνων που είναι ήδη θρύλοι. Όπως…

26/01/22

Ο Fred VanVleet στοιχημάτισε στον εαυτό του και τα κατάφερε! (pic & vids)

03/02/21

Ο Fred VanVleet στοιχημάτισε στον εαυτό του και τα κατάφερε! (pic & vids)

Ήταν ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες του ΝΒΑ. Κατάφερε, όμως, να κερδίσει μέχρι και…

03/02/21

Μία ημέρα που κανείς δεν θα ήθελε να υπάρχει

26/01/21

Μία ημέρα που κανείς δεν θα ήθελε να υπάρχει

Η 26η Ιανουαρίου θα προκαλεί πάντα ένα σφίξιμο στο στομάχι. Μια θλίψη. Μια νοσταλγία. Γράφει…

26/01/21

Όταν ο Maradona αποθέωνε ΝΒΑers και Spurs

25/11/20

Όταν ο Maradona αποθέωνε ΝΒΑers και Spurs

Jordan, LeBron, Curry, Ginobili... Ο Diego Maradona λάτρευε το μπάσκετ και δεν το έκρυβε! Ο…

25/11/20

Οι 10 καλύτεροι παίκτες στην «φούσκα» του Orlando (vids)

15/08/20

Οι 10 καλύτεροι παίκτες στην «φούσκα» του Orlando (vids)

Τα seeding games στην «φούσκα» του Orlando ολοκληρώθηκαν και η μοναδική εκκρεμότητα πριν από την…

15/08/20

Οι 10 καλύτεροι αριστερόχειρες στην ιστορία του NBA (vids)

13/08/20

Οι 10 καλύτεροι αριστερόχειρες στην ιστορία του NBA (vids)

Από το 1976, η 13η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα αριστερόχειρων και το…

13/08/20