Card image

Η αγωνία του Γιάννη πριν τη βολή

2 Δεκεμβρίου 2019 13:17

Ήταν η πρώτη σεζόν του Ζάρκο Πάσπαλι στην Ελλάδα το μακρινό 1991 όταν φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού στην προσπάθεια των «ερυθρόλευκων» να αφήσουν πίσω τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Ο Μαυροβούνιος που ερχόταν από το ΝΒΑ όπου γυάλιζε τον πάγκο στους San Antonio Spurs έγινε αμέσως ο ηγέτης και σκόρερ και μάλιστα σε ένα ματς, εναντίον της ΑΕΚ σε ένα γήπεδο που δεν υπάρχει πια, το «Γεώργιος Μόσχος», είχε βάλει 22 από τους 43 πόντους του με βολές δίχως να αστοχήσει ούτε μία φορά.

Τρία χρόνια αργότερα, κουβαλώντας τη… ρετσινιά της αποτυχημένης κατάκτησης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ από την περιβόητη άστοχη βολή (δεν ήταν 2 βολές όπως λανθασμένα αναφέρεται από πολλούς, είχε αστοχήσει στην πρώτη από τις 1+1 βολές) 5’’ πριν το φινάλε του τελικού με τη Μπανταλόνα στο «Γιαντ Ελιάου», ο Ζάρκο φορώντας πια τα πράσινα κάθε φορά που πήγαινε στη γραμμή, μέσα του έτρεμε σαν… το ψάρι. Το ποσοστό του από το άκρως εντυπωσιακό 80,3% τη σεζόν 1992-93 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε καταβαραθρωθεί στο 57% τη χρονιά που οι «πράσινοι» έφτασαν στο φάιναλ-φορ της Σαραγόσα. -23% κάτω η ευστοχία δεν το λες και λίγο…

Το ποσοστό της καριέρας του στις βολές έκτοτε ήταν σαν το τρενάκι του λούνα-παρκ. 72% με τον Πανιώνιο το 1995-96, 57% με τον Άρη στο Κόρατς το 1997-98. Όταν κάποια στιγμή μετά από πολλά χρόνια ρωτήθηκε σχετικά παραδέχθηκε πως ήταν καθαρά θέμα ψυχολογίας. Στο 2ο ημίχρονο του τελικού στο Τελ Αβίβ είχε 0/5 βολές και κάθε μία από αυτές ερχόταν ξανά και ξανά και τον επισκεπτόταν όποτε πήγαινε έκτοτε στη γραμμή.

Πως και θυμήθηκα ξαφνικά τον Ζάρκο; Μα, με τι άλλο, με αφορμή όσα συμβαίνουν φέτος έως τώρα στη σεζόν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Χτυπάνε» άσχημα οι βολές

Ο διεθνής μας φόργουορντ δεν έχει Ερινύες σαν του Πάσπαλι να τον κυνηγάνε όμως αυτό το 58,6% φέτος από τη γραμμή «χτυπάει» όχι απλά άσχημα αλλά απειλεί, υπό συνθήκες, να καθορίσει και την πορεία του ίδιου και των Bucks μέσα στη σεζόν. Ωραία τα double – double και τα καρφώματα, ωραίες οι 17 νίκες σε 20 αγώνες (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) αλλά αν ο Giannis δεν διορθώσει αυτό το φριχτό ποσοστό στις βολές στα πλέι-οφ θα έχει θέμα. Και μάλιστα μεγάλο…

Μέχρι πρότινος λοιπόν λέγαμε όλοι ότι ο «Greek Freak» το μόνο που χρειάζεται να φτιάξει είναι το μακρινό του σουτ και δει το ποσοστό στα τρίποντα. Δούλεψε σκληρά, έκανε άπειρα σουτ, έχτισε αυτοπεποίθηση και σιγά-σιγά βελτιώνεται. Αργά αλλά σταθερά. Και όσο ανεβαίνει έστω και 0,1% κάθε φορά το ποσοστό του, τόσο θα παίρνει τα πάνω του και θα τον φοβούνται ακόμη περισσότερο οι αντίπαλοι. Όμως τι διάολο συμβαίνει με τις βολές. Πως είναι δυνατόν να κάνει σχεδόν ένα airball σε κάθε αγώνα. Ή να χάνει καθοριστικές βολές όπως εκείνες του εκτός έδρας αγώνα με τη Utah που κόστισε στους Μπακς από το νικητήριο τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς που ακολούθησε με την κόρνα της λήξης μία από τις έως τώρα τρεις ήττες τους.

Κάποιοι λένε πως είναι θέμα ψυχολογίας. Και ο ίδιος μέσες άκρες αυτό είπε όταν μετά από ένα πρόσφατο παιχνίδι είχε 1/6 στο πρώτο ημίχρονο και 9/9 στο δεύτερο. «Μου έδωσε κουράγιο ο κόσμος της ομάδας μας που με ενθάρρυνε και μου ανέβασε το ηθικό», είπε μετά το ματς. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο ματς με την Οκλαχόμα εκτός έδρας, μία airball βολή στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου τον έβγαλε από τα ρούχα του. Κυριολεκτικά, αφού βγαίνοντας από το γήπεδο έσκισε τη φανέλα του και μετά αφού τα νεύρα του δεν είχαν περάσει έσπασε με κλωτσιά και μια διαφημιστική πινακίδα. Όταν επέστρεψε για το 2ο ημίχρονο έβαλε 7/8 βολές. Προσθέστε, δε, και μία άλλη παράμετρο. Ο Γιάννης όταν πηγαίνει για να εκτελέσει βολές συνήθως το… κουράζει το πράγμα. Πέρυσι οι φίλαθλοι των Σέλτικς είχαν διαμαρτυρηθεί και ζητούσαν από τους διαιτητές να του καταλογίσουν παράβαση 10 δευτερολέπτων (τόσα έχει στη διάθεσή του για κάθε βολή) επειδή αργούσε να εκτελέσει τις βολές του. Κούλαρε Giannis. Δεν είπαμε να τις σουτάρεις στα κουτουρού αλλά λιγότερο άγχος και πίεση βρε αδερφέ…

Πρέπει να το… δουλέψει

Τι λέει λοιπόν η λογική ως εξήγηση αυτής της αστοχίας/δισταγμού; Ότι πέρα από την ψυχολογία (πίεση και άγχος για να ευστοχήσει) ο Γιάννης στην προσπάθειά του να «φτιάξει» το μακρινό σουτ και την τεχνική του δεν μπορεί να «ελέγξει» τη δύναμή του στο σουτ που επιχειρεί στις βολές. Άρα είναι ένας συνδυασμός τεχνικής και ψυχολογίας τον οποίο θα διορθώσει μόνο μέσα από την ατομική προπόνηση. Οι βολές, βλέπετε, δεν είναι κάτι που… διδάσκεται από τους προπονητές. Και καλά θα κάνει ο Giannis να το βελτιώσει γιατί στα πλέι-οφ δεν θα τον… λυπηθεί κανείς και ίσως ζήσουμε εποχές hack a Shaq που θα του μεταφέρει ακόμη περισσότερη πίεση γνωρίζοντας ότι οι αντίπαλοι θα τον ψάχνουν και θα τον σημαδεύουν για να του κάνουν φάουλ και να τον στέλνουν στη γραμμή.

Ήδη φέτος ο Αντετοκούνμπο σουτάρει περισσότερες βολές από κάθε άλλη του σεζόν. Από τις 4,3 το 2014-15 και τις 5,1 το 2015-16, πήγε στις 7,7 το 2016-17, 8,5 το 2017-18, 9,5 στην περσινή MVP χρονιά του και ήδη 11,1 φέτος. Αντίθετα το ποσοστό του έχει μειωθεί κατά 14,3% σε σχέση με πέρυσι (58,,6% φέτος, 72,9% πέρυσι) και κατά 18,4% σε σύγκριση με την καλύτερή του σεζόν όσον αφορά στην ευστοχία, το 2016-17 (77%). Κοιτάξτε όμως και τα παρακάτω νούμερα για να καταλάβετε ότι είναι -και- θέμα ψυχολογίας και πίεσης. Είναι τα ποσοστά του στα πλέι-οφ. Το 2016-17 είχε 77% όπως προανέφερα στην κανονική περίοδο και το φριχτό 54,3% στα πλέι-οφ. Το 2017-18 από το 76% έπεσε στο 69% και πέρυσι από το 72,9% στο 63,7% έχοντας σχεδόν 2 περισσότερες προσπάθειες σε σχέση με την κανονική περίοδο.

Όσοι λένε λοιπόν ότι ενόψει πλέι-οφ καλύτερα να φτιάξει το ποσοστό του στις βολές παρά στο τρίποντο έχουν απόλυτο δίκιο. Είναι ο παίκτης που θα κερδίσει τα περισσότερα φάουλ αφού είναι δύσκολο να τον μαρκάρει κανείς ειδικά στο χρωματιστό και αν χαραμίζει τις βολές όπως κάνει έως τώρα στη σεζόν θα έχει άσχημα… ξεμπερδέματα. Αυτές οι έως τώρα 92 χαμένες βολές στις 222 φορές που έχει πάει στη γραμμή θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1/3. Με λίγα λόγια το πόσο μακριά θα φτάσουν στα πλέι-οφ οι Μπακς εξαρτάται από το… χέρι του Γιάννη στις βολές. Κυριολεκτικά.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

30/05/22

Έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Πάμπλο Λάσο

Έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη ο Πάμπλο Λάσο. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο…

30/05/22

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

21/09/21

Πλήθος κόσμου στη κηδεία του Ivkovic

Πλήθος μπασκετικού κόσμου βρέθηκε σήμερα στο Βελιγράδι στην κηδεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προκειμένου να τιμήσουν…

21/09/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

09/08/21

Πουλάει το ποσοστό του στους Kings o Shaquille O’Neal

Έτοιμος να επενδύσει σε στοιχηματική εταιρεία είναι ο Shaquille O'Neal, ένας από τους πλέον πιο…

09/08/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

01/02/21

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Lowry και Gordon (vid)

Φαίνεται πως ο Aaron Gordon των Orlando Magic, δεν έχει ξεχάσει όσα συνέβησαν στη «φούσκα»,…

01/02/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

30/01/21

Ο σεβασμός του Davis προς τους Golden State Warriors

Mετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περυσινή χρονιά από τους Lakers, o Anthony Davis αποκάλυψε…

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

30/01/21

Δε συζητούν την ανταλλαγή του Beal οι Wizards

O Bradley Beal είναι ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες στο ΝΒΑ. Έχει εκπληκτικό ταλέντο,…

30/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

29/01/21

O Tristan Thompson ελπίζει οι Cavaliers να αποσύρουν τη φανέλα του

Μπορεί ο Tristan Thompson να αγωνίζεται με τη φανέλα των Celtics, όμως δεν ξεχνάει το…

29/01/21