Card image

Οι Celtics είναι αυτός

27 Απριλίου 2020 21:19

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Δεν ξέρω γιατί “Red” κι όχι “Green” κι ας ήταν κοκκινομάλλης ο -κατά κόσμον- Arnold Jacob Auerbach. Δεν ξέρω αν το κόκκινο χρώμα των μαλλιών του ξεπερνάει την πίστη για το franchise των Celtics. Αν με ρωτούσες πάντως να σου πω ένα πρόσωπο από το franchise της Βοστόνης, που είναι οι Celtics, θα σου απαντούσα εύκολα, “Οι Cetlics είναι αυτός”. Γιατί ο Red Auerbach υπηρέτησε το franchise των Celtics για 56 χρόνια. Και σταμάτησε να το κάνει, όταν πια πέθανε.

Τα πρώτα βήματα

Γεννημένος το 1917 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, ο Auerbach δεν ασχολήθηκε καθόλου με το μπάσκετ. Εννοώ παιχτικά και σε μεγάλο επίπεδο, γιατί πολύ απλά όταν γεννήθηκε, δεν υπήρχε το μεγάλο επίπεδο. Έπαιξε μπάσκετ στο Eastern District High School, ενώ μπήκε και στην “2nd All-Brooklyn Team”. Δεν είχε όμως το “μικρόβιό” του το μπάσκετ από την μέσα πλευρά του παρκέ. Και μόλις το 1941, σε ηλικία 24 ετών, ανέλαβε να προπονήσει το Roosevelt High Scholl στην Washington. Κι όταν πια αποσύρθηκε από το μπάσκετ, ως κόουτς, ήταν πλέον ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Τα επιτεύγματα του Auerbach είναι πολλά

Το τι έκανε ο Red Auerbach στην προπονητική, λίγο-πολύ, όλοι μπορείτε να το βρείτε. Και μόνο τα εννιά πρωταθλήματα με τους Celtics, σε 11 τελικούς λένε πολλά.

Αν θέλετε να μιλήσουμε και για τα μη-μετρήσιμα, ο αιφνιδιασμός είναι ένα στυλ παιχνιδιού που αυτός εισήγαγε στο μπάσκετ. Η πρώτη γρήγορη πάσα σε κοντό guard και η γρήγορη μεταφορά από την άμυνα στην επίθεση, πριν ο αντίπαλος οργανωθεί. Είναι δικό του δημιούργημα. Δικό του δημιούργημα κι ο τίτλος “role player” και “6th man”. Οι Celtics πάντα δημιουργούσαν “ρολίστες”. Σταρ, πλην των Bird και Russell δεν είχαν ποτέ. Δεν ξέρω καν αν κι οι δύο τους, στην περίοδο που έπαιξαν ήταν οι top-star της εποχής. Αλλά ο Auerbach κι οι Celtics έτσι έπαιρναν τα πρωταθλήματα. Ο ίδιος δήλωνε, “Οι ατομικοί τίτλοι είναι ωραίοι, αλλά κανένας Celtic δεν καταφέρνει ποτέ κάποιον. Ποτέ δεν είχαμε τον πρώτο σκόρερ της λίγκας. Για την ακρίβεια, πήραμε επτά πρωταθλήματα χωρίς να έχουμε κάποιον στο τοπ10 των κορυφαίων σκόρερ“.

Αν συνεχίσουμε να απαριθμούμε τα επιτεύγματα του Auerbach δε θα σταματήσουμε κάπου. Αξίζει να αναφέρουμε όσον αφορά αυτά, ότι το βραβείο του Coach of the Year, φέρει το όνομά του.

Γιατί ο κορυφαίος Celtic;

Αυτό όμως που πάνω από όλα είναι ο Auerbach, είναι το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει το franchise των Celtics, στο 110%. Όχι μόνο έκανε τους Celtics αυτό που είναι, αλλά αποτυπώνει την αφοσίωση που υποδηλώνει ο οργανισμός Celtics!

Αυτός τον έβγαλε από την αφάνεια κι όταν πια αποχώρησε, οι Celtics είχαν 16 πρωταθλήματα. Που έφεραν όλα την υπογραφή του!

Ως προπονητής κατάφερε να πάει τους Celtics 11 φορές στους τελικούς. Ήταν αυτός που με δικές του μεθοδικές κινήσεις, είχε δει τι πρόκειται να γίνει ο Bill Russell και κατάφερε να τον “κλέψει” τη βραδιά του draft και να τον φέρει στη Βοστόνη. Χρόνια μετά, όταν πλέον είχε αναλάβει χρέη GM στην ομάδα, φρόντισε να “χτίσει” την “αυτοκρατορία” των Bird – Parish – McHale. Πάλι με δικές του κινήσεις οι Celtics έγιναν η κορυφαία ομάδα στο NBA, τα πρώτα χρόνια της δεκατετίας του 1980. Κι αν δεν “στράβωνε” η δουλειά με τον Len Bias, σε εκείνο το draft του 1986, οι Celtics πιθανώς να ήταν το αντίπαλον δέος των Bulls του Jordan και την επόμενη δεκαετία.

Αναμφίβολα, αν ρωτήσεις κάποιον Celtic να σου πει ποια είναι η σημαντικότερη προσωπικότητα στην ιστορία του franchise, δεν γίνεται σε τρεις επιλογές να μην αναφέρει το όνομα του Red Auerbach. Αν ρωτήσεις πάλι εμένα, θα σου πω κατευθείαν ότι αυτός και μόνον αυτός είναι το Νο1 στην ιστορία του franchise.

Ήταν 27 Απριλίου του 1950. Όταν οι Celtics έκλειναν συμφωνία με τον κόουτς των Tri-Cities Blackhawks. Έναν 33χρονο τεχνικό, με μόλις τέσσερα χρόνια εμπειρίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Για μια σχέση που θα κρατούσε για τα 56 επόμενα χρόνια!!!

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21