Card image

Η τραγική ιστορία του Landon Turner κι η “respectful” κίνηση των Celtics

18 Νοεμβρίου 2020 10:19

ΓΡΑΦΕΙ Ο L-Train

Το όνομα Landon Turner πολύ δύσκολα να το γνωρίζει έστω το 10% των αναγνωστών αυτού του site. Πρόκειται για ένα όνομα όμως, που δημιουργεί ένα κάποιο “What if” (εντάξει, δε θα γίνουμε τόσο εκκεντρικοί όσο με τον Len Bias, να πούμε ότι θα συγκρινόταν με τον MJ) και κρύβει μέσα του μια “τραγική” ιστορία και μια σπουδαία πράξη τιμής, από το franchise των Boston Celtics, σε εκείνο το draft στις 29 Ιουνίου του 1982.

Το Arsenal Tech και τα χρόνια δίπλα στον σπουδαίο Bob Knight

Η ιστορία μας όμως ξεκινάει λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο Turner από τα χρόνια του στο Arsenal Technical High School στην Indianapolis έδειξε την κλίση του στο μπάσκετ. Ήδη από την πρώτη στη δεύτερη χρονιά, είχε φτάσει σε ύψος πλέον 2.06 κι ήταν ένας άκρως θεαματικός dunker. Ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν του στο High School, μετρώντας 21.4 πόντους και 15.8 ριμπάουντ και ήταν αναμενόμενο ότι θα βρει μια θέση σε κάποιο κολέγιο.

Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 1978 ο Turner θα επιλέξει το κολέγιο της Indiana και τους Hoosiers, όπου θα παίξει υπό τις οδηγίες του σπουδαίου Bob Knight.

Ο Knight με το που τον είδε, κατάλαβε αμέσως ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό παίχτη με μεγάλο Potential. Ήθελε να τον βοηθήσει να εξελιχθεί γιατί έβλεπε ότι πρόκειται για ένα προικισμένο παιδί με πολύ ταλέντο. Παρόλα αυτά, ο Turner ήταν ένας παίχτης που αρνιόταν πεισματικά να δουλέψει και να εξελίξει το ταλέντο του. Κι αυτό ήταν που εκνεύριζε τον Knight. O κόουτς πίστευε ότι ο Turner θα ήταν ο καλύτερος παίχτης που είχε προπονήσει ποτέ, αν ο δεύτερος δούλευε όσο έπρεπε.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι βαθμοί του έπεφταν διαρκώς, είχε ως αποτέλεσμα ο Knight να παραγκωνίσει τον Turner στον πάγκο, ως και το τέλος της δεύτερης του σεζόν στο Κολέγιο. “Ο κόουτς πίστευε ότι είμαι ο καλύτερος παίχτης που έχει περάσει από το κολέγιο της Indianapolis. Οπότε, εφόσον δεν παίζω σαν τέτοιος, αποφάσισε να με πετάξει εκτός“, σημειώνει ο Turner.

Στην τρίτη χρονιά όμως, όλα θα αλλάξουν. Ο Turner θα αποφασίσει να στρωθεί στη δουλειά και να βελτιώσει τις επιδόσεις του στις προπονήσεις. Αυτό λειτούργησε θετικά κι έτσι, μεσούσης της περιόδου ο Knight τον επαναφέρει στην βασική πεντάδα. Ο Turner θα βοηθήσει τους Hoosiers να τερματίσουν αήττητοι στο υπόλοιπο της season και μαζί με τους Isiah Thomas και Ray Tolbert θα οδηγήσουν τους Hoosiers στο πρωτάθλημα.

Ο Turner πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους forward/center του κολεγιακού, με τα πιο ικανά “μάτια” scouter του ΝΒΑ στραμμένα πάνω του. Ο Red Auerbach είχε ήδη στρέψει το ενδιαφέρον του στον Turner και τον προόριζε για τους Boston Celtics. Θεωρώντας ότι θα γίνει pick σχετικά ψηλά στο draft του μεθεπόμενου έτους.

Καμιά φορά όμως, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει…

Το πρωινό της 26ης Ιουλίου του 1981 ο Turner, μαζί με ακόμα τρεις φίλους, κατευθύνονταν στο Kings Island του Ohio. Λίγο έξω από το Colombus της Indiana, στον Indiana Road 46, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο ντελαπάρισε. Οι τέσσερις νέοι τραυματίστηκαν σοβαρά, χειρότερα από όλους όμως ο Turner που δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Η διάγνωση στο Indiana University Health Methodist Hospital όπου μεταφέρθηκε ήταν “καταδικαστική”. Πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη που επέφεραν παράλυση σε χέρια και πόδια.

Η κατάστασή του είναι σοβαρή. Δεν κινδυνεύει η ζωή του, αλλά έχει παράλυση στα χέρια και τα πόδια“, ήταν η επίσημη διάγνωση του Fred Price. Εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου. Η μητέρα του δήλωσε ώρες μετά το ατύχημα, “Τον επισκεφτήκαμε με τον πατέρα του. Άνοιξε τα μάτια του. Μας αναγνώρισε και μετά άρχισε να κλαίει. Δεν κρατήθηκα ούτε κι εγώ“.

Ο κόουτς Knight ταξίδεψε στην Indianapolis, από το Idaho όπου έκανε τις διακοπές του. Ήταν ο άνθρωπος που τον στήριξε όσο κανένας άλλος τα επόμενα χρόνια. Την επόμενη σεζόν, με τον Turner πλέον σε αναπηρικό καροτσάκι, τον όρισε αρχηγό των Hoosiers.

Εάν ο Landon είχε παίξει και την τέταρτη χρονιά στο κολέγιο, ήταν δεδομένο ότι στο draft την επόμενη σεζόν θα ήταν μέσα στα τρία πρώτα Pick. Μέρες μετά το ατύχημα, όταν ξύπνησε, ανέφερε ότι ζούσε έναν εφιάλτη. Και πως να μην ήταν έτσι, για ένα παιδί που είχε όλο το μέλλον μπροστά του“, ανέφερε ο Steve Risley, συμπαίχτης του Turner στους Hoosiers .

Παρά το γεγονός ότι δεν ξαναπερπάτησε και προφανώς δεν έπαιξε μπάσκετ ποτέ, ο Turner έγινε σύμβολο επιμονής για τα προγράμματα των Hoosiers και παραμένει σύνθημα στα αποδυτήρια της ομάδας το πόσο αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται. Το 2012 μάλιστα μπήκε και στο Indianapolis University Hall of Fame.

“Ένιωσα πολύ ενθουσιασμένος για αυτό που έκαναν για μένα

Όσον αφορά το draft που δεν έγινε… ή μάλλον τελικά έγινε. Το καλοκαίρι του 1982, με τον Turner πλέον σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Knight παρακολούθησε τα pre-draft camp των ομάδων στο Chicago κι εκεί συναντήθηκε με τον Red Auerbach. Τον οποίο προέτρεψε να προβεί σε μια συμβολική κίνηση στο επερχόμενο draft. Να κάνει pick τον Landon Turner.

Έτσι λοιπόν, στο draft του 1982, στις 29 Ιουνίου, οι Boston Celtics στον 10ο γύρο επιλογής, θα κάνουν draft τον άτυχο Landon Turner.

Ένιωσα πολύ ενθουσιασμένος για αυτό που έκαναν για μένα“, ανέφερε ο Turner αμέσως μετά την επιλογή του.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

05/01/22

Lakers – Pistons: Το παιχνίδι με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ

Είμαστε πίσω στο μακρινό 1950 και την τέταρτη κατά σειρά σεζόν του ιστορικού πρωταθλήματος και…

05/01/22

“Φίλε, σε μισούσα…”

14/07/21

“Φίλε, σε μισούσα…”

(1η δημοσίευση, 27/1/2020) Διαβάστε το συγκλονιστικό γράμμα ενός φίλου των Boston Celtics στον Kobe Bryant...…

14/07/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

20/05/21

Σαν σήμερα ένα από ιστορικότερα “poster” στο NBA (vid)

Σαν σήμερα στις 20 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε αν όχι το ιστορικότερο τότε ένα εκ…

20/05/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

13/04/21

Όταν ο Kobe αποχαιρέτησε το ΝΒΑ με 60άρα στoυς Jazz (video)

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Kobe Bryant με την φανέλα των…

13/04/21