14 Νοεμβρίου 2019 12:27
Πριν περίπου 20 μέρες ασχοληθήκαμε με τα πιο αποτυχημένα duos του NBA. Είδαμε θρυλικά ονόματα του αθλήματος, όπως οι Karl Malone, Steve Nash και Tracy McGrady, να παρελαύνουν σε μία όχι και τόσο τιμητική λίστα, αφού παρά τις αδιαμφισβήτητα τρομακτικές δυνατότητές τους δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στην κορυφή.
Σήμερα, θα γυρίσουμε το νόμισμα από τη λαμπερή του πλευρά. Θα δούμε και θα ταξιδέψουμε στις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του αθλήματος. Θα παρασυρθούμε από την κυριαρχία των πιο ισχυρών duos που έχουν εμφανιστεί και θα εξετάσουμε τη γενικότερη επιρροή που είχαν στο άθλημα, πέραν των ομαδικών τίτλων και των ατομικών διακρίσεων.
Συμπαίκτες για 7 χρόνια στους Celtics δημιούργησαν την πρώτη δυναστεία της Βοστώνης. Ο Bill Russel συναντάει τον Bob Cousy στους Boston Celtics το 1956. Για τα επόμενα 7 χρόνια θα συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα 6 φορές! O “ψηλός” θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια, κάνοντάς το άλλες 5 φορές. Η μοναδική χρονιά που έχασαν το τρόπαιο στην κοινή τους θητεία ήταν το 1958 με τους πάλαι ποτέ St. Lewis Hawks να κερδίζουν τους τελικούς του πρωταθλήματος με σκορ 4-2.
Αγωνιστικά, ο Cousy φαινόταν σαν να είχε γεννηθεί για τον Mr. 11x NBA Champion και το αντίστροφο. Ο πρώτος ήταν ένας δαιμόνιος playmaker κι ο δεύτερος ένας από τους πιο κυρίαρχους center όλων των εποχών. Ο Gary Pomerantz, δημοσιογράφος και φωτογράφος της εποχής, στην προσπάθειά του να μεταδώσει τη χημεία που είχαν οι δύο παίκτες είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του πως ήταν εξαιρετικό να βλέπει κανείς τον Bill Russel να κατεβάζει το ριμπάουντ και πολλές φορές πριν καν πατήσει τα πόδια του στο παρκέ να έχει γυρίσει και να έχει δώσει ήδη τη μπάλα στον Cousy.
Η κληρονομιά που άφησε το πρώτο δυναμικό duo κοντού-ψηλού στο NBA είναι πολύ μεγάλη τόσο σε αθλητικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σχετικά με το τελευταίο, πρέπει να θυμίσουμε πως ο “λευκός” Cousy κι ο “μαύρος” Russel συνυπήρχαν και μεγαλουργούσαν στην ίδια ομάδα σε μία περίοδο που ακόμα οι φυλετικές/ χρωματικές και πολλές ακόμη διακρίσεις μαστίγωναν την Αμερική, αλλά κι ολόκληρο τον κόσμο, σε τεράστιο βαθμό.
Προχωράμε, χρονικά, στο επόμενο δίδυμο χωρίς να αλλάξουμε πόλη. Πάλι στη Βοστώνη, θα συναντήσουμε δύο forwards αυτή τη φορά. Οι Larry Bird και Kevin McHale θα περάσουν 12 χρόνια μαζί (1980-1992) και θα κατακτήσουν 3 δαχτυλίδια. Αμφότεροι θα φορέσουν μόνο την πράσινη φανέλα στην καριέρα τους και θα δουν τα νούμερά τους (33 και 32 αντίστοιχα) να κοσμούν την οροφή του TD Garden.
Το ισχυρό αυτό δίδυμο κυριάρχησε στο ΝΒΑ με μεγάλο όπλο το τεράστιο μπασκετικό IQ των δύο παικτών. Σε μία εποχή που ο ανταγωνισμός ήταν σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα, οι δύο τους κράταγαν σταθερά τους Boston Celtics στις υπολογίσιμες δυνάμεις του πρωταθλήματος, πατώντας την κορυφή 3 φορές. Η ιεραρχία ήταν ξεκάθαρη με τον “Little Jesus” να αποτελεί το πρώτο βιολί της ομάδας και τον McHale να ακολουθεί, είτε σαν 6ος παίκτης τα πρώτα χρόνια, είτε σαν βασικός τα επόμενα.
Οι δυο τους κουβάλησαν τη βαριά σημαία της Βοστώνης για κάτι παραπάνω από μία δεκαετία κι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ τιμητικό παράσημο. Συνδύασαν τις ατομικές τους διακρίσεις μαζί με τις ομαδικές επιτυχίες και κατάφεραν δίκαια να χωρέσουν στις χρυσές σελίδες της βίβλου του αθλήματος. Όσον αφορά τον Larry Bird, δεν κατάφερε απλά να χωρέσει σε αυτήν, αλλά να γράψει ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαιά της.
It’s Showtime! 10 χρόνια έπαιξαν για τους Lakers οι δύο εικονιζόμενοι, επιτυγχάνοντας τα μισά από αυτά να στεφθούν πρωταθλητές. Το NBA χρωστάει πάρα πολλά στους Magic Johnson και Kareem Abdul-Jabbar. Οι δυο τους ήταν οι κύριοι εκφραστές του Showtime των Λιμανανθρώπων, δείχνοντας για πρώτη ίσως φορά πως το θέαμα μπορεί να συμπορευτεί με την επιτυχία.
Μιλάμε για δύο παίκτες που πιθανότατα συγκαταλέγονται στο Top-10 όλων των εποχών. Ο καθένας έχει διαγράψει μία μοναδική πορεία στο κορυφαίο πρωτάθλημα και μαζί κατάφεραν να κυριαρχήσουν. Κύριοι αντίπαλοί τους ήταν οι Boston Celtic των Bird – McHale – Parish με τις μάχες τους να μνημονεύονται μέχρι και σήμερα.
Οι δύο Hall of Famers βοήθησαν το άθλημα να ανέβει επίπεδο. Εισήγαγαν ένα μπάσκετ κυριαρχίας, συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία, την ίδια στιγμή που εκτόξευαν το status των Los Angeles Lakers. Ο οργανισμός του LA εμβολιάστηκε με το μικρόβιο της κορυφής από τους Johnson και Jabbar και το “πρέπει” του πρωταθλητισμού (με όσα θετικά κι αρνητικά φέρνει μαζί του) τους “συντροφεύει” μέχρι και σήμερα.
Κι αφού οι Larry Bird και Magic Johnson έδειξαν τον δρόμο και σήκωσαν το άθλημα ψηλά, ήταν η ώρα του Michael Jordan να το απογειώσει. Οι Chicago Bulls μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν να βρουν τους παίκτες που θα τους καθιέρωναν στην κορυφή για τα επόμενα έτη. Διαλέγοντας στο νούμερο 3 του draft του 1984 τον “Batman” και 3 χρόνια αργότερα, από το νούμερο 5, τον “Robin”, η ομάδα του Σικάγο είχε ήδη χτίσει τους πυλώνες για την αυτοκρατορία που θα ακολουθούσε.
Ο απολογισμός λέει 6 πρωταθλήματα μέσα σε 7 χρόνια (1991-1993, 1996-1998). Ο MJ έχασε τον πατέρα του το 1993 κι αυτό τον οδήγησε στην απόσυρσή του από το άθλημα για περίπου 1,5 σεζόν, γεγονός που πιθανόν να στέρησε από τους Bulls ένα μυθικό σερί πρωταθλημάτων. Οι Jordan και Pippen πέτυχαν δύο three-peat και δυνάστευσαν το κορυφαίο πρωτάθλημα τη δεκαετία του ’90.
Για τους περισσότερους θεωρείται το κορυφαίο δίδυμο του NBA όλων των εποχών. Όχι άδικα, αφού αποτελείται από τον αδιαμφισβήτητο GOAT του αθλήματος κι έναν Hall of Famer – μέλος της Dream Team 1992. Το σίγουρο είναι πως ο Michael Jordan κι ο Scottie Pippen έκαναν ακόμα πιο γνωστό το άθλημα ανά τον κόσμο, έβαλαν το μπάσκετ στην αθλητική καθημερινότητα πολλών που μέχρι πρότινος το αγνοούσαν κι άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για τις επόμενες γενιές.
Πάμε σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα όλων των εποχών. Οι Kobe Bryant και Shaquille O’Neal βρέθηκαν μαζί στο Λος Άντζελες για 8 χρόνια. Μέσα σε αυτά κατάφεραν να κατακτήσουν 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα (2000, 2001, 2002), να επαναφέρουν τους Lakers στην κορυφή του NBA και να απασχολούν συνεχώς τα ΜΜΕ για τις μεταξύ τους σχέσεις – διαμάχες.
Δεν είναι κρυφό πως οι δύο θρύλοι του αθλήματος ποτέ δεν ταιριάξανε. Δεν ήταν μόνο θέμα ιεράρχησης, σχετικά με το ποιος θα είναι το πρώτο βιολί της ομάδας. Οι δύο παίκτες είχαν αρκετά διαφορετική νοοτροπία και τρόπο που έβλεπαν το παιχνίδι. Η κλάση τους ήταν, βέβαια, τεράστια. Γι’αυτό και, παρά τις πολύ έντονες διαφωνίες τους στα αποδυτήρια, κατάφεραν να χτίσουν την δική τους δυναστεία. Οι Los Angeles Lakers έχουν ήδη τιμήσει τον M.D.E. (Most Dominant Ever) με ένα επιβλητικό άγαλμα έξω από το Staples Center και το ίδιο πρόκειται να κάνουν και για τον άνθρωπο που πλησίασε όσο περισσότερο γινόταν τον Michael Jordan.
Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κι αφού έχουν ανταλλάξει ουκ ολίγες φιλοφρονήσεις μεταξύ τους, η φωτιά της μεταξύ τους κόντρας ακόμα σιγοκαίει. Πρόσφατα, ο “Black Mamba” δήλωσε σε συνέντευξή του πως αν o O’Neal δούλευε τόσο σκληρά, όσο εκείνος, θα ήταν ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών και ο ίδιος θα είχε κερδίσει 12 δαχτυλίδια! O “Diesel” φυσικά απάντησε άμεσα μέσω social media, γράφοντας: “Θα είχες κερδίσει 12 δαχτυλίδια αν πάσαρες παραπάνω τη μπάλα, ειδικά στους τελικούς απέναντι στους Pistons.” Ακολούθησαν εκατέρωθεν “φιλικά” σχόλια με την κατάσταση να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο το γεγονός είναι αρκετό για να μας καταδείξει την ταραχώδη σχέση των δύο θρύλων του NBA.
Και φτάνουμε στο κορυφαίο, ίσως, δίδυμο ψηλών του NBA. Από την ένταση των Bryant και O’neil στο πάντα ψύχραιμο και ήρεμο Σαν Αντόνιο. O David Robinson, έχοντας μπει στη δύση της καριέρας του, είχε την ευτυχία να συναντήσει τον Tim Duncan το 1997. Οι Spurs επέλεξαν τον Mr Fundamental στο νούμερο 1 του draft εκείνης της χρονιάς κι αυτόματα είχαν βρει τον βασικό άξονα του οργανισμού για τα επόμενα 20 έτη.
Ο Duncan έμοιαζε να είναι ο ιδανικό διάδοχος του Robinson. Αμφότεροι πέρασαν όλη τους την καριέρα στο Σαν Αντόνιο. Αν και τους δύο παίκτες τους χώριζε παραπάνω από μία δεκαετία, κατάφεραν γρήγορα να αποκτήσουν χημεία και να αποτελέσουν την πιο δυνατή frontline της εποχής. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Μόλις δύο χρόνια μετά την άφιξη του Duncan, οι San Antonio Spurs θα κατακτούσαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2003, θα το επαναλάμβαναν γράφοντας έτσι τον ιδανικό επίλογο στη μυθική καριέρα του “Ναυάρχου”.
Οι δύο θρύλοι του αθλήματος έδειξαν μία άλλη εκδοχή πρωταθλητισμού σε έναν οργανισμό (NBA) γεμάτο από λάμψη και “σταριλίκι”. Οι δύο ψηλοί κατάφεραν, επίσης, να συνδέσουν το όνομά τους όσο λίγοι με τον οργανισμό του Σαν Αντόνιο. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι δυο τους (μαζί με τον Gregg Popovich) βάλανε τα θεμέλια για την γιγάντωση των Spurs και την καθιέρωσή τους ως μία από τις κλασσικές πλέον δυνάμεις του NBA.
Επειδή σίγουρα υπάρχουν κι άλλες επιλογές που μείνανε εκτός της λίστας μας, πείτε μας στα σχόλια ποια είναι αυτά τα duos που συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τη δική σας κρίση, ανάμεσα στα κορυφαία όλων των εποχών.
Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.
Η ημέρα που «έφυγε» ο “Black Mamba”
Ο πρόωρος θάνατος μεγεθύνει σίγουρα ακόμα περισσότερο την εικόνα εκείνων που είναι ήδη θρύλοι. Όπως…
Ο Fred VanVleet στοιχημάτισε στον εαυτό του και τα κατάφερε! (pic & vids)
Ήταν ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες του ΝΒΑ. Κατάφερε, όμως, να κερδίσει μέχρι και…
Μία ημέρα που κανείς δεν θα ήθελε να υπάρχει
Η 26η Ιανουαρίου θα προκαλεί πάντα ένα σφίξιμο στο στομάχι. Μια θλίψη. Μια νοσταλγία. Γράφει…
Όταν ο Maradona αποθέωνε ΝΒΑers και Spurs
Jordan, LeBron, Curry, Ginobili... Ο Diego Maradona λάτρευε το μπάσκετ και δεν το έκρυβε! Ο…
Kevin Love: «Δεν άφηνα το κρεβάτι και τα σκοτάδια – Έβαζα το γενναίο προσωπείο»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10) ο Kevin Love «σπάει» για άλλη μια…
Οι 10 καλύτεροι παίκτες στην «φούσκα» του Orlando (vids)
Τα seeding games στην «φούσκα» του Orlando ολοκληρώθηκαν και η μοναδική εκκρεμότητα πριν από την…
Οι 10 καλύτεροι αριστερόχειρες στην ιστορία του NBA (vids)
Από το 1976, η 13η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα αριστερόχειρων και το…