Card image

NBA Trades – Τι ισχύει

23 Δεκεμβρίου 2019 14:34

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

15 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η τελευταία μέρα που το NBA απαγόρευε στις ομάδες να ανταλλάξουν τους παίκτες που υπέγραψαν το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, δηλαδή, ήξερε ακόμα και ο χειρότερος παίκτης με εγγυημένο συμβόλαιο στο NBA από που θα πληρωνόταν. Με αφορμή λοιπόν την σημαντική αυτή ημερομηνία και το γεγονός ότι φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη περίοδο στην “ξηρασίας” ανταλλαγών στο NBA (από τις 16/7 ως τις 23/12) με εξαίρεση τις δύο Lockout σεζόν, ας δούμε τις γραμμές στις οποίες οι GM πρέπει να πατάνε όταν κάνουν μεταξύ τους συμφωνίες.

Χρονικά όρια 📅 και διαδικασίες

Οι ομάδες έχουν το ελεύθερο να κάνουν ανταλλαγές από την πρώτη μέρα της regular season, μέχρι και την 17η Πέμπτη της σεζόν. (Για παράδειγμα την σεζόν 2019-2020 η nba trade deadline είναι η 7η Φεβρουαρίου). Οι ομάδες που δεν παίρνουν μέρος στα Playoff μπορούν να ξανακάνουν ανταλλαγές μετά το πέρας της regular season ενώ οι υπόλοιπες, την επόμενη μέρα εφόσον αποκλειστούν από τα Playoff. Καμία ομάδα όμως δεν μπορεί να κάνει ανταλλαγές κατά την διάρκεια του Moratorium.

Για να ολοκληρωθεί ένα trade, οι ομάδες που παίρνουν μέρος σε αυτό επικοινωνούν με τη λίγκα και επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες. Επίσης, οι ομάδες πρέπει να ανακοινώσουν όλες τις πληροφορίες που μπορεί να έχουν για τον παίκτη τους (πιθανοί τραυματισμοί, προβλήματα με τον νόμο, τυχόν τσακωμούς με συμπαίκτες) διαφορετικά το NBA μπορεί να ακυρώσει την ανταλλαγή και να τιμωρήσει την ομάδα με αφαίρεση picks ή και χρηματικό πρόστιμο.

Κανόνες και εξαιρέσεις

👉 SignandTrade: Μια ομάδα μπορεί υπογράψει τον παίκτη της σε συμβόλαιο και ταυτόχρονα να τον ανταλλάξει. Αυτήν η περίπτωση συνήθως γίνεται όταν η ομάδα που θέλει να πάει ο παίκτης δεν έχει χώρο στο Salary Cap και επίσης η αρχική του ομάδα δεν τον χάνει με άδεια χέρια. Πολύ πρόσφατα Sign and Trade, ήταν η μετακίνηση του Kevin Durant στους Brooklyn Nets. Αν και δεν ήταν θέμα Salary Cap, ο Durant το έκανε για να βοηθήσει τους Warriors με την απόκτηση του D΄Αngelo Russell.

👉 ExtensionandTrade: Οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να κάνουν επέκταση συμβολαίου σε έναν παίκτη και ταυτόχρονα να τον ανταλλάξουν. Για να μπορούν να το κάνουν αυτό όμως, πρέπει:

1️⃣ η επέκταση να μην καλύπτει πάνω από τρεις σεζόν (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού συμβολαίου)

2️⃣ ο πρώτος χρόνος της επέκτασης να μην είναι πάνω από το 105% του μισθού του τρέχοντος συμβολαίου.

Οι ομάδες στην θεωρία μπορούν να ανταλλάξουν όποιον παίκτη έχουν σε συμβόλαιο αρκεί να μην έχει No Trade Clause.

👉Το No Trade Clause επιτρέπει σε έναν παίκτη να αρνηθεί το trade. Κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να απαγορεύσει το trade κάποιου παίκτη σε άλλη ομάδα. Εκτός του no trade clause και οι παίκτες που έχουν οχτώ χρόνια στο NBA και έχουν περάσει τέσσερις σεζόν στην ίδια ομάδα μπορούν να ασκήσουν βέτο για μια ανταλλαγή.

Εκτός όμως από παίκτες οι ομάδες μπορούν να ανταλλάξουν δικαιώματα παικτών που κατέχουν αλλά αγωνίζονται σε άλλο πρωτάθλημα (πχ σε Ευρώπη) αλλά και Draft Picks. Στην περίπτωση των Draft Picks όμως, ισχύει ένας κανόνας. Οι ομάδες δεν μπορούν να ανταλλάξουν Picks πρώτου γύρου σε συνεχόμενες χρονιές ( πχ 2021 ΚΑΙ 2022) εκτός αν έχουν στην κατοχή τους pick από άλλη ομάδα για την συγκεκριμένη χρονιά.

🔅 Ωστόσο, αν μια ομάδα έχει ανταλλάξει το draft pick της τρέχουσας σεζόν, μπορεί να ανταλλάξει το draft pick της επόμενης μετά το Rookie Draft. Αυτός ο κανόνας βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τις ομάδες σε περίπτωση ιδιοκτητών, όπως ο Ted Stepien (εξ ου και το Ted Stepien Rule) ή πιο πρόσφατα του Billy King, GM των Nets.

Αντί για ανταλλαγές pick ή παικτών, οι ομάδες μπορούν να ανταλλάξουν μετρητά για παίκτες (η να τα συμπεριλάβουν σε ήδη υπάρχοντα deals). Το μέγιστο ποσό που μπορούν να συμπεριλάβουν ή να δεχτούν αυξάνεται ή μειώνεται σύμφωνα με το Salary Cap. Για την σεζόν 2019-2020 είναι στα $5,617 εκατομμύρια. Αυτά τα λεφτά ωστόσο δεν μετράνε στο Salary Cap. Δηλαδή αν μια ομάδα ανταλλάξει παίκτη με συμβόλαιο $2 εκατομμύρια για $5 εκατομμύρια, δεν θα ελευθερώσει $7 εκατομμύρια από το cap.

Περίοδοι αναμονής

Το NBA για να αποτρέψει τις ομάδες από το να υπογράφει παίκτες με μοναδικό σκοπό την ανταλλαγή τους για την απόκτηση picks ή μετρητών, έχει βάλει κάποιες περιόδους αναμονής στα συμβόλαια των παικτών.

▶️ Όλοι οι Rookies (είτε πρώτου, είτε δεύτερου γύρου) που υπογράφουν κανονικό συμβόλαιο NBA, αλλά και όσοι υπογράφουν two way contract nba, δεν μπορούν να γίνουν ανταλλαγή για 30 ημέρες.

▶️ Οποιοσδήποτε Free Agent υπογράψει κανονικό συμβόλαιο NBA (η αν μετατραπεί σε ένα, πχ από μη εγγυημένο) δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή για τρεις μήνες η μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Για παράδειγμα, ένας Free Agent που υπέγραψε το καλοκαίρι σε μια ομάδα, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου εφόσον θέλει να γίνει ανταλλαγή, ενώ κάποιος που υπέγραψε στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

▶️ Εάν ένας παίκτης υπογράψει NBA Contract με Bird Rights που κάνουν την ομάδα να υπερβεί το Salary Cap και εφόσον ο μισθός του παίκτη είναι πάνω από το 120% του προηγούμενου μισθού του, τότε αυτός ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να γίνει ανταλλαγήγια τρεις μήνες ή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, με το αργότερο -από τα δύο- να ισχύει. Για παράδειγμα, oι Warriors θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου εφόσον θέλουν να ανταλλάξουν τον D’angelo Russell, καθώς το Sign and Trade που υπέγραψε ήταν με τα Bird Rights που είχαν οι Nets.

Υπάρχουν και δυο περιπτώσεις αναμονής που δεν περιλαμβάνουν νέο συμβόλαιο

▶️ Αν μια ομάδα ανταλλάξει έναν παίκτη δεν μπορεί να τον αποκτήσει ξανά την ίδια σεζόν. Αν τον ανταλλάξει στην offseason, θα πρέπει να περιμένει το τέλος της επόμενης. Η μοναδική εξαίρεση είναι αν ο παίκτης γίνει waived από την άλλη ομάδα.

▶️ Ένας παίκτης ο οποίος σε συμβόλαιο ενός έτους γίνεται στο τέλος του συμβολαίου “Bird Free Agent”, έχει αυτόματα No Trade Clause στο συμβόλαιό του και μπορεί να γίνει ανταλλαγή μόνο με την συγκατάθεσή του. Εφόσον όμως ο παίκτης συμφωνήσει σε ανταλλαγή, χάνει τα Bird Για παράδειγμα, οι Lakers δεν μπορούν να ανταλλάξουν τους McGee και Rondo καθώς και οι δύο βρίσκονται σε συμβόλαια ενός έτους και του χρόνου γίνονται Early Bird free agents. Από την άλλη την σεζόν 2018-2019, ο Wayne Ellington συμφώνησε με το Miami ώστε να τον στείλουν στους Phoenix Suns, που σήμαινε ότι έχασε τα “Bird rights” στο τέλος της χρονιάς.

Οικονομικά κριτήρια 💵

Τέλος, υπάρχουν και τα οικονομικά κριτήρια στα οποία βασίζονται οι ανταλλαγές.

👉 Για τις ομάδες που δεν πληρώνουν φόρο (luxury tax NBA), μπορούν να αποκτήσουν παίκτες που οι συνολικοί μισθοί τους που δεν ξεπερνάνε το μικρότερο από:

1️⃣ το 175% του μισθού που αντάλλαξαν συν $100,000 ή

2️⃣ τον μισθό που αντάλλαξαν συν $5,000,000 ή

3️⃣ το 125% του μισθού που αντάλλαξαν συν $100,000.

👉 Για τις ομάδες που πληρώνουν φόρο, δεν μπορούν να αποκτήσουν παίκτες που οι συνολικοί μισθοί τους ξεπερνάνε το 125% συν $100,000 των μισθών που αντάλλαξαν

👉 Για τις ομάδες κάτω από το Salary Cap, μπορούν να αποκτήσουν παίκτες που οι μισθοί τους δεν ξεπερνάνε το Salary Cap συν $100,000.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Συνολικά 16 εκατομμύρια γεύματα έχει μοιράσει η οικογένεια Curry

18/04/21

Συνολικά 16 εκατομμύρια γεύματα έχει μοιράσει η οικογένεια Curry

Το ίδρυμα, Eat.Learn.Play, που χρηματοδοτεί αποκλειστικά η οικογένεια Curry, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των…

18/04/21

Πως παίζεται το Stoiximan Fantasy

02/08/20

Πως παίζεται το Stoiximan Fantasy

Το σπουδαιότερο των πρωταθλημάτων 🏀 είναι στο «τζάμπολ» και πάλι κι ο Stoiximan μας βάζει…

02/08/20

NBA Contracts

12/07/20

NBA Contracts

"NBA Supermax contract", "Two Way contract NBA", Two Way διαμάντι", "θα μπούνε στον φόρο πολυτελείας".…

12/07/20

Γιατί οι παίχτες τρέμουν την ιδέα ενός lock-out;

12/07/20

Γιατί οι παίχτες τρέμουν την ιδέα ενός lock-out;

Στις 11 Μαρτίου το NBA ανακοίνωσε πως η σεζόν αναστέλλεται καθώς ο παίκτης των Utah…

12/07/20

NBA Business Model

23/12/19

NBA Business Model

Διαβάζουμε συνεχώς για τα συμβόλαια στο NBA. NBA Max Contract, NBA Supermax Contract και τα…

23/12/19

Minimum Contract NBA

23/11/19

Minimum Contract NBA

Όπως υπάρχει το NBA Max Contract έτσι υπάρχει και το Minimum. Δηλαδή το κατώτερο ποσό που…

23/11/19

NBA Max Contract

23/11/19

NBA Max Contract

Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για το Maximum συμβόλαιο στο NBA. Ειδικά τα τελευταία χρόνια…

23/11/19