Card image

Γιατί οι παίχτες τρέμουν την ιδέα ενός lock-out;

12 Ιουλίου 2020 17:25

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στις 11 Μαρτίου το NBA ανακοίνωσε πως η σεζόν αναστέλλεται καθώς ο παίκτης των Utah Jazz, Rudy Gobert, βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Μια μέρα αφότου έκανε πλάκα και αγκάλιαζε δημοσιογράφους και μικρόφωνα λέγοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος…

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι αναλύσεις για την οικονομική επίδραση που θα είχε, όχι μόνο η αναστολή, αλλά και η γενική ακύρωση του υπόλοιπου της σεζόν.

Τι είναι αυτό το μαύρο; Το LockOut που αχνοφαίνεται…

Με τις πρώτες αναλύσεις να δείχνουν σε ζημιά κοντά στα $1.2 δις σε περίπτωση ακύρωσης της σεζόν, οι παίκτες ήδη πλήρωσαν το δικό τους 50% για την έως τώρα ζημιά (σύμφωνα με το CBA, παίκτες και ομάδες μοιράζονται κέρδη μισά μισά) καθώς δέχθηκαν περικοπή 25% στους μισθούς της σεζόν. Οι παίκτες έχουν ήδη δεχθεί “αυστηρές” κριτικές από τους ατζέντηδές τους σχετικά με την οικονομικές συνέπειες που θα έχει ένα Lock-Out ή η ακύρωση της σεζόν.

Και ενώ όλα έδειχναν πως η επανέναρξη της σεζόν θα γινόταν με τον έναν η άλλον τρόπο, ο Kyrie Irving, ως πρόεδρος του σωματείου των παικτών, “οδηγούσε” μια ομάδα παικτών που ήταν κατά της διεξαγωγής των playoffs, για λόγους υγείας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, δυο καθόλα σοβαρούς λόγους. Πράγμα που θα έφερνε την ζημιά σε πάνω από $2 δις για φέτος, με πολλαπλάσια  οικονομικά και μη προβλήματα και σίγουρα ένα LockOut πριν την προηγούμενη σεζόν.

Ένα Lock-Out που οι δισεκατομμυριούχοι πρόεδροι των ομάδων θα ωθούσαν και θα είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις του νέου CBA, έναντι των παικτών που σχεδόν το 60% είναι σε minimum συμβόλαια, και δεν θα έχουν εισόδημα εν μέσω πανδημίας.

Το NBA, απάντησε στα ζητήματα του Kyrie Irving, δίνοντας εν τέλη στους παίκτες την δυνατότητα να μην παραβρεθούν στην επανέναρξη της σεζόν στο Orlando στα τέλη Ιουλίου, χάνοντας όμως το 1/92 του μισθού της σεζόν για κάθε παιχνίδι που δεν παίζουν, εκτός και αν ένα 3ο σωματείο γιατρών που τους εξετάσουν, τους τοποθετήσουν σε μεγαλύτερο ρίσκο κινδύνου για τον COVID-19.

Γιατί οι παίκτες όμως πρέπει να τρέμουν στην ιδέα..

Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι ιδιοκτήτες θα έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Το 2011, οι παίκτες μπήκαν δυνατά ζητώντας μοίρασμα 57-43 υπέρ τους και βγήκαν “ιδρωμένοι” με ένα 50-50 και εκ νέου μείωση στο Salary Cap. Οι πολυδισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες, έχουν το πλεονέκτημα να έχουν έσοδα πέραν των ομάδων τους. Αντίθετα οι παίκτες, εκτός του ότι έχουν περιορισμένα χρόνια για καριέρα στο NBA, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι χωρίς πτυχία οι άλλες δεξιότητες, με πολλούς από αυτούς σε minimum (και όχι μόνο..) συμβόλαια να ζούνε “από μηνιάτικο σε μηνιάτικο” για τον άλφα ή βήτα λόγο.

Όχι όμως και ότι οι υπόλοιποι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά. Πριν το πλάνο για το Orlando, είχε γίνει λόγος για μείωση $8 εκατομμυρίων στο Salary Cap, που προβλεπόταν να φτάσει μέχρι τα $15! Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες δεν θα έχουν χώρο για κινήσεις, οι παίκτες που βγαίνουν στην Free Agency θα πάρουν πολύ μικρότερα συμβόλαια απ΄ ότι περίμεναν, αλλά και οι παίκτες που έχουν υπογράψει συμβόλαια που αντιστοιχούν σε ποσοστό του Salary Cap θα χάσουν πολλά πολλά εκατομμύρια!

Και σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν είναι ευχαριστημένοι θα ωθήσουν το Lock-Out, και το “player-friendly” παρών συμφωνητικό, θα αλλάξει κατά πολύ. Σε τέτοιο βαθμό, που μερικοί ατζέντηδες πιστεύουν πως αν δεν γίνουν φέτος τα playoffs, του χρόνου δεν θα παιχθούν καθόλου αγώνες!

Και τί γίνεται όσο υπάρχει το LockOut;

Καταρχήν, οι παίκτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις ή τους προπονητές της ομάδας. Αυτό μπορεί για κάποιους παίκτες όπως ο Lebron James ή ο Harden να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο παίκτες σε Rookie ή Minimum συμβόλαια δεν έχουν την πολυτέλεια για ιδιωτικά γήπεδα (βλ. Καραντίνα) ή γυμναστές. Σε συνδυασμό με την αναστολή της σεζόν, μπορεί να φτάσουμε σε σημείο οι παίκτες να μείνουν εκτός προπόνησης για πάνω από χρόνο. Ακόμα και αν το Lock-Out λυθεί σε έναν μήνα (Οι ιδιοκτήτες έχουν μέχρι 1η Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα), οι περισσότεροι παίκτες θα έχουν μείνει εκτός προπόνησης από 15 Μαρτίου μέχρι 15 Οκτωβρίου. Που σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμών όταν επιστρέψουν όπως και χαμένες ευκαιρίες για παίκτες σε χρονιές συμβολαίων.

Να αναφέρω επίσης πως, σε περίπτωση που οι παίκτες δεν παίξουν για όλη την χρονιά, αυτό σημαίνει πως τα συμβόλαιά τους αυτόματα αυξάνονται για +1 χρόνο, χωρίς να μπορώ να προβλέψω οποιαδήποτε άλλη αλλαγή που θα υποστούν με βάση το νέο υποθετικό συμφωνητικό!

“Ζητήματα υγείας και κοινωνικής δικαιοσύνης”

Οι δύο κύριοι λόγοι για την μη εξαγωγή των Playoffs. Στο θέμα της υγείας, η Florida σπάει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τις 140 χιλιάδες, έναν μήνα πριν την επανέναρξη της σεζόν, θέτοντάς την σε κίνδυνο. Η “φούσκα της Disneyworld” που προσπαθεί να φτιάξει ο Adam Silver έχει δεχθεί πολλά θετικά σχόλια ως τον καλύτερο τρόπο για την επανέναρξη της σεζόν, ωστόσο ακόμα και αυτό τίθεται αυτήν την στιγμή σε κίνδυνο.

Στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφενός αποχή από την αγωνιστική δράση ως ένδειξη συμπαράστασης στον George Floyd, οι παίκτες θα χάσουν ένα μέσο προβολής της κοινωνικής δράσης τους. Και το χειρότερο; θα χάσουν τον μέσο fan, που μαθαίνει πολλά από συμβαίνουν στις ΗΠΑ μέσω των παικτών ή του ίδιου του NBA.  Και σε περίπτωση Lock-Out, δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον μέσο θεατή.

Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.

Κορυφαίες αποδόσεις , γρήγορες πληρωμές , καθημερινές προσφορές ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Συνολικά 16 εκατομμύρια γεύματα έχει μοιράσει η οικογένεια Curry

18/04/21

Συνολικά 16 εκατομμύρια γεύματα έχει μοιράσει η οικογένεια Curry

Το ίδρυμα, Eat.Learn.Play, που χρηματοδοτεί αποκλειστικά η οικογένεια Curry, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των…

18/04/21

Πως παίζεται το Stoiximan Fantasy

02/08/20

Πως παίζεται το Stoiximan Fantasy

Το σπουδαιότερο των πρωταθλημάτων 🏀 είναι στο «τζάμπολ» και πάλι κι ο Stoiximan μας βάζει…

02/08/20

NBA Contracts

12/07/20

NBA Contracts

"NBA Supermax contract", "Two Way contract NBA", Two Way διαμάντι", "θα μπούνε στον φόρο πολυτελείας".…

12/07/20

NBA Trades – Τι ισχύει

23/12/19

NBA Trades – Τι ισχύει

15 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η τελευταία μέρα που το NBA απαγόρευε στις ομάδες να ανταλλάξουν…

23/12/19

NBA Business Model

23/12/19

NBA Business Model

Διαβάζουμε συνεχώς για τα συμβόλαια στο NBA. NBA Max Contract, NBA Supermax Contract και τα…

23/12/19

Minimum Contract NBA

23/11/19

Minimum Contract NBA

Όπως υπάρχει το NBA Max Contract έτσι υπάρχει και το Minimum. Δηλαδή το κατώτερο ποσό που…

23/11/19

NBA Max Contract

23/11/19

NBA Max Contract

Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για το Maximum συμβόλαιο στο NBA. Ειδικά τα τελευταία χρόνια…

23/11/19